teisipäev, 18. detsember 2018

Kirjad leerivennale 5.

10. oktoober 1981
(järg)

Ah et ajalehed. Tead, meil on importpaber kallimaks läinud ja seepärast tõusevad lehehinnad 50%. Aga tellida ei saa neid sellegipoolest. Lisaks igasugu piiramised ümberadresseerimisega, nii et kulla leerivend - tuleval aastal pead leppima nende ajalehtedega, mida mina ja mu pere putkast osta saame. Isegi "Õhtulehe" tellimine ei läinud korda. Tellimise ajal oli saba  postkontorist mööda Müürivahet - V-Karjat - Pärnu mnt. otsaga postkontorini tagasi ja nii teatud 2-3 päeva, öösiti peetud vahti ja kontrollitud, et keegi kaugemale kui kusele ära ei käi. Vat nii.

Ja lõpuks Eesti muusikaelust. Kel vähegi hakkamist, käivad Venemaal. Muide - Eesti kaubandus meie väikseid plaate enam ei osta, need on raadio kaudu nii tuttavad, et keegi ei võta, nüüd tehakse kõik väiksed plaadid suunitlusega müüa neid Venemaal. Kuu aega tagasi tegin Tõnis Mägi plaadi, varsti peaksin hakkama tegema Novella Hansoni plaati. Ta on tõesti hakkaja eit ja tema võib end läbigi süüa, ainult ta on juba vana. Tartu rockfestivalil, mida lindistasin, tuli see selgelt ilmsiks. Tegi 7-8 laulu. Esimesed värsked ja jõudsad, mida edasi, seda väsinum. Näis, kuidas see plaat kujuneb. Ta on selline, mida tahaks korralikult teha.

Noor Novella Hanson, kes "võib end läbigi süüa, ainult ta on juba vana"



Aeg on siiski muutnud nooruslikult "vana" Novella Hansonit. Vokaalselt veelgi huvitavamaks, küpsemaks, sensuaalsemaks

Mis aga puutub mänedžeridesse, siis on sul õigus. Ainult see pole ainult muusikaelu probleem. Milleks peaksid näiteks fila toimetajad oma tööd paremini tegema? Või TV? Või raadio toimetajad? Milleks? Palk tuleb, preemiad samuti, honorar saadete pealt. Ometigi on võimalik tõesti "teha" punt tippbändiks. Klassikaline näide meil on "Vitamiin". Totaalne möga, aga praegu üks tasutavamaid gruppe. Ja kõik ainult organiseerimise tulemus. Õige sihtreklaam ja jultunud trügimine. Kõik taganevad sellise surve ees. Ja uued tähed? Kellele neid vaja on? Meil on häid lauljaid küll ja ebatervet konkurentsi pole meile vaja.


Ansambel "Vitamiin" vinüülplaat, 1981

Olen Sulle vahepeal mitu lehepakki saatnud. Varsti panen veel ühe teele. Kirjuta siis sealt august kah!

M. 

3 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

Järjest põnevamaks läheb. Loodan, et neid kirju on palju.

Manjana ütles ...

Huvitavad kirjad jah. Mul see Vitamiini plaat oli, esisolistiks noor
Anne Veski aka Totaalne Möga :P

Hundi ulg ütles ...

Kahjuks ei ole neid palju, kuid minu enda jaoks samuti huvitavad.

Mõned asjad on olnud mu enda mälus ununenud ja nüüd nendes olustikukirjeldustest järsku kõik elavalt silme ees. Kasvõi seesama ajalehtede tellimine. Mulle tuli meelde, et olen isegi seisnud selle postkontori hiigeljärjekorras.

Või see subjektiivne muusikaelu. Jäin näiteks mõtlema konkreetselt Anne Veski ja Novella Hansoni peale - palju mõtteid tekkis. Ning see ERR video on äge!