pühapäev, 6. aprill 2008

Selle talve surnud 12.

(... järgneb)

See Marta maja oli õige viletsas olukorras. Marta isa oli nahaparkal ja Marta aitas teda. Maja oli jagatud kaheks ruumiks. Esituba, ehk köögis oli ukse juures pliit ja söögikoht. Tagapool olid kaks hiigla suurt nahkade tõrt, mis kole hapult haisesid. Tagatuba oli suure ahju ja lõõriga pooleks jagatud. Seal magasid isa ja ema, ning Marta eespool. Esipool oli ikka küll ilus puhas: voodi, kummut, laud ja kapp. Marta oli suvel kange marjulkäija ja müüs neid linna turul. Oli ligi 50 aastat vana kui ostis jalgratta. Küll ta nägi vaeva kui sõitma õppis. Kukkus ja tõusis, aga selgeks sai. Nüüd tal läks maailm lahti, hakkas kaugetel rabadel käima, koos Juuliga.

Isa ja ema olid tal õige vanad kui ära surid. Kui vanad surnud olid, läks Marta mehele, Aru Villemile. See olevat olnud ta noorpõlve armastus. Villemil oli nüüd naine surnud, üksi täiskasvanud poegadega, kes olid kodunt välja läinud. Küll oli siis mokaklõbinat kui ta mehele läks. Mina olin kord poes, kui mehed arutasid, et tal oli ju nii hea elu, kõike küll, aga vaat see üks asi puudus. Peale seda kohtasin teda tihti bussijaamas. Suure munakorviga, ütles, et viib lastele. Aru Villemi noorem poeg oli minu vanune ja elas naisega linnas.Olid kahekesi villaveskis, üks kraasija ja teine poolija. Marta jäi ikka viletsamaks ja ei saanud üksi hakkama ja nii vanadekodu. See tee oli veel ligi kümme aastat. Kui surnud oli, mattis ....(?) ta väga ilusti maha ja peavad haua korras. Seda hauda on hea korras hoida, üleni maikellukesi täis istutatud.

(....järgneb)

9 kommentaari:

helle ütles ...

"Seda hauda on hea korras hoida, üleni maikellukesi täis istutatud."

Maikellukesed (piibelehed) paljunevad? või külivad? või mis nad teevad? ise, nad on ses mõtted jube visad lilled. Minu lemmikud. Surnuaedades on neid palju, sest nad pole eriti nõudlikud igasuguste tingimuste suhtes.
See on nii muuhulgas öeldud, sellest tekstist inspireerituna.

Murueit ütles ...

:)
Piibelehtedel on maa-alused risoomid, mis järjest edasi roomavad ja uusi võrseid maa all ajavad, nagu naat. Nii nad paljunevadki. Üks asi, mis neid hästi välja ajab (kahjuks), on vähene valgus ja metsa pealetung, seega - raiuge võsa ja niitke neid kohti, kus piibelehed on. :)
Minu arust on nad ühed ilusama ja värvilisema lõhnaga lilled. :)

Hundi ulg ütles ...

Kas piibelehti ka labidaga ümber istutada saab? Vanas taluaias kasvavad nad mul ebasobivas kohas, sireliheki all, kus nad kunagi valgust ei näe. Heameelega tõstaks sealt paar mätast teise kohta.

helle ütles ...

Vabalt saab. Eks esialgu peagi neid istutama ju. Edasi ajavadki nad neid risoome, nagu Murueit ütles.
Neil on tugevad valged juured( ehk risoomid siis) ja iga aastaga on lilli aina rohkem. Ainult vaata, et piisavalt valgust ja ruumi oleks, et nad saaksid edasi areneda.
Jõudu!

Ninataga ütles ...

Piibelehed on nagu umbrohi, kasvata kus tahes :)


Samas, mulle meenus, et peaks tallinna minema ka enda pärast...
Ema haud - seal käib õde, kuid minu ema ( vanaema/memme ) kes mind kasvatas haud on ju hoolduseta. Tädi ei käi ju surnuaias...

Ma raputan endale nüüd HULLULT tuhka pähe ja loodan, et need piibelehed, mis ma kodust vanaema/vanaisa hauale viisin on tublisti kasvanud...

Ma olen paha, mind võib hoolega noomida...

Murueit ütles ...

Piibelehed paljunevad tõesti nagu öeldud - kui on hea pinnas, piisab ühest-kahest labidatäiest 'piibelehtedest', samas väike hoiatus - kui neile koht meeldib, võivad nad liialt vohama hakata ja õrnemad kevadlilled välja tõrjuda (kui peenrasse istutada), siis oled varsti nende piiramisega hädas, samas päris muru sisse ei tasu neid ka istutada - sealt tahaks võib olla niiduki või vikatiga üle käia enne, kui maikellukesed ära on õitsenud. Nende paljunemisele aitab kaasa muide see, kui lasta neil rahus ka nn. viljuda - siis on taim tugevam ja elujõulisem ning mis seal salata, ka valmis õiekuprast võib mõni seemneke mulda pudeneda (risoom on ikka kordi lihtsam ja kindlam).
Samas on sellistel taimedel huvitav omadus - kui neile ühes kohas ei meeldi, 'kolivad' ise pikapeale sobivamasse paika ümber, s.t. paljunevad neile sobivamate tingimuste suunas (eeldusel, et nende jaoks on üldse läheduses sobivamat paika). ;)
Ja nende istutamiseks ei pea üldse vaeva nägema, minu praktika on näidanud, et kui piisavalt niiskel ajal see labidatäis teise kohta viia, eelnevalt tehtud auku lihtsalt maha kallata ja jalaga kergelt kinni vajutada (eeldusel, et pikki varsi juba väljas pole - siis saavad need lihtsalt muljuda, samas ei tee see risoomile midagi, kui vars muljuda saab) ning hakkabki kasvama. Lihtne! :)
(Läks romaaniks kätte ära, vabandust.)

Hundi ulg ütles ...

Katsun siis õpetussõnade järgi toimida. Olen väga algaja aednik.

Esimesed aastad läksid siin võsa raiumisele ja juurimisele. Oli teine ostmise hetkel juba maja akende all. Rajasin siis ka suure püsilille peenra. Lisaks üksikud lillepeenrad siin-seal sobivas kohas. Nüüd pean palju ümber istutama, sest olen saanud palju targemaks. Samas aga nartsissi"väli" hakkab ilmet võtma, rosaariumiga alustatud jne.

Paraku meedikute konsiilium on öelnud oma sõnad. Seega tuleb asju ümber mõtestada, sealhulgas muutuda laisaks aednikuks, seepärast ka piibelehed.

Murueit ütles ...

:D
Aia loomine-kujundamine on väga põnev tegevus (mulle nt tohutult meeldib), samas ei tasu üle pingutada - oskusliku lähenemise abil saab minimaalse töömahuga väga hea tulemuse. Ja ise proovimine-mässamine on kõige parem õpetaja - enda 'ämbrid' jäävad ikka kõige paremini mällu. ;)
Juba vanarahvas oli tark - enamuses olid neil leplikud püsililled, aga ikka nii sätitud, et kogu aeg midagi õitses - püüdle ka selle poole. :)

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.