teisipäev, 29. aprill 2008

Avati Vabaduspuiestee

Vabaduse puiestee, mille ehitamist hädaabitöölistega alustati 1931. aastal, on valminud nii kaugele, et laupäeval võidi avada läbisõit terves ulatuses. Osaliselt kasutati teda juba ammugi. Lõpposa aga, mis viib välja Pärnu maanteele, teispool Pääsküla raudtee-ülesõidukohta, valmis alles nüüd. Puiestee, mille pikkus 6,6 km, lühendab Pärnu maanteed umbes kilomeetri võrra ega riiva Tallinna-Haapsalu raudteed. Eriti autosõitjaile oli viimane asjaolu äärmiselt tülikas. Nii Nõmme jaama ülesõidukoht, kus rongid läbistuvad keskmiselt iga 10-15 min. järele, on igakord suletud rongi läbilaskmiseks 3-4 minutit.

Ühteaegu maantee õgvendamisega on Nõmme linn saanud endale nägusama tänava ja puiestee. Ühtlasi on see tee Nõmme linnale teiseks Tallinnaga ühendavaks nabanööriks, sest raudtee üksi ei suuda ammugi enam täita ühendusülesannet. On ju raudtee, mis läbistab Nõmme Mustamäe-poolse serva, kättesaadav ainult osale sõitjaist, kuna linn on kohati ligi 3 km lai. Vabaduse puiestee aga läbistab Nõmmet peaaegu keskelt. Jääb ainult soovida, et nüüd ka ühendus ümber korraldataks. Praegune omnibuseühendus on mugav ainult liinipidajale. Laiemale elanikkonnale aga kättesaamatu.

Tee avamistseremooniast peale linnavalitsuse liikmete ja ametnike võtsid osa teedeministeeriumist maanteede-valitsuse direktor ja maanteede inspektorid, Harju ajutise maavalitsuse, siseministeeriumi autoklubi ja ajakirjanduse esindajad.

Päevaleht, 9. detsembril 1935

4 kommentaari:

Ninataga ütles ...

Vabaduse puiestee Pärnusse ja Haapsallu;);)
Vene aja lõpul oli see tee väga korrast ära. Auklik ja kole.
Nüüd olevat korda tehtud...

kukupai ütles ...

Vabaduse puiestee on korras jah, aga praegu on väga kehvas seisus endine peatee Pärnu maantee. Seda siiski hakatakse ka nüüd lõpuks ometi remontima. Ja ronge liigub nüüd heal juhul 2 tunnis. Haapsallu ei saa ammu enam rongiga...

Linda Järve ütles ...

Tol ajal oli ju Nõmme iseseisev linn (1926-40), nn Nõmme kuldaeg, seepärast ka suured ja tulevikku vaatavad ettevõtmised. Nõmme muuseumil on olemas filmilõik sellest Vabaduse puiestee avamisest. Kui seda mõni aeg tagasi muuseumis näidati, avastas üks külastaja, et on lapsena filmi jäänud - tal oli meeles, et ta oli avamisel käinud, aga ennast sel sündmusel näha oli suur ootamatus.Mulle rääkis sellest muuseumijuhataja.

Hundi ulg ütles ...

Mäletatavasti tekkis 90-ndatel diskussioon, et Nõmme taas iseseisvaks linnaks.

Kui nüüd üle mitme aasta linnas käisin, tegid lapsed mulle autoga "linnaekskursiooni". Ikka väga palju on ehitatud. Oleks Nõmme linnaõigused taastatud, siis oleks meil nüüd linn linnas.

Vabaduse puiestee on tõesti ilus ja korras. Pisut nukker oli see, et paljud suured Nõmme krundid on tükeldatud. Ja nagu ikka, mitte alati ei ole tükeldatud krundile kerkinud uus maja harmoonias vanaga.