reede, 18. jaanuar 2008

Hirmupäevad Jõgeval

Tapeti hulk inimesi ja põletati palju hooneid







"Postimees" toob andmeid punaste terrori kohta Jõgeval. Jõgeva linnas küüditati Ants Silvere abikaasaga. Teda süüdistati selles, et ta oli toetanud vabadussõjalaste liikumist.

Jõgeva raudteejaama ülemat Anton Kivikat ja roopaseadjat Karl Lindsaart süüdistati küüditatuile joogivee andmises, kui viimased palusid seda meeleheitlikult. Nad vangistati.

Samaselt vahistati Jõgeva kaupmees Alfred Saks ja küüditati Venemaale.

Laiuse kirikuõpetaja Leo Vool läks parajasti tuttava taluniku juure varjule, kui lätlased teda tulid vangistama. Kui ta abikaasalt Helenelt päriti, kuhu ta mees on läinud ja ta seepeale vastust ei teadnud anda, siis hakati teda tshekistide poolt peksma ja piinama ja vangistati lõpuks.

Kolonel Labidas ja kapten Tiiman nägid oma redupaikadest, kuidas nende abikaasasid ja lapsi kinniseotult lahtistes autodes transporditi Jõgevale. Kapten Tiiman tahtis küll väheste metsavendade ja puudulike relvadega autode karavanidele vastu tormata, kuid teised takistasid teda.

Terror läks Jõgeva linnas ja ümbruskonnas viimaks nii metsikuks, et ei lepitud enam vangistustega, vaid hakati mõrvama vähimagi põhjuseta igaüht. Mõrvati Jõgeva linnas tänaval majandusühisuse kaupluse abijuhataja Voldemar Kangur, taluomanik Johannes Pütsep ja teised.

Jõgeva vallas mõrvati üheksa talunikku ja põletati kolmkümmend kaheksa talu ühes kõrvalhoonetega.

Palamuse vallas mõrvati kolmteist talunikku ja põletati kaheksateist talu. Vaimastvere vallas oli lätlastest ja leedulastest tshekistide verejanu kõige suurem. Seal langes mõrvarite ohvriks nelikümmend talupoega. Taluhooneist põletasid tshekistid Vaimastveres pealt kuuekümne.

Kursi, Kudina ja Laiuse valdades mõrvati ühtekokku kakskümmend neli talunikku ühes naiste ja lastega. Taluhooneid ühes kõrvalhoonetega põletati pealt kaheksakümne.

Kui ümbruskonna valdades enam kedagi mõrvata ei olnud, sest et talunikud kogu oma peredega ja kariloomadega olid metsadesse põgenenud, siis siirdusid tshekistid Jõgeva linna tagasi ja alati seal süstemaatilise rüüstamise ja põletamisega.

Jõgeva jaamahoone süütas leedu tshekist Varikunash. Tules hukkus Jõgeva suurim äri- ja kaubanduslinnaosa. kustutamistöödele minevad linlased aga lasti maha tänavail patrulleerivate tshekistide poolt.

Ja linna leekide valguskumas hakkasid tshekistid hukkama ümbruskonnast Jõgevale kokkutoodud hobuseid ja kariloomi.




Eesti Sõna, 8.jaanuaril 1942


2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

Max Bent ütles ...

Kas vajate oma võlgade kustutamiseks kiireloomulist laenu või oma äritegevuse parandamiseks omakapitalilaenu? Kas pangad ja teised finantsagentuurid on teid tagasi lükanud? Kas vajate laenude konsolideerimist või hüpoteeklaenu? Ärge enam otsige, sest oleme siin selleks, et kõik teie finantsprobleemid minevikku jätta. Võtke meiega ühendust meili teel:

oceanfmortgages@gmail.com
oceanfmortgages@gmail.com

See on Ocean Finance'i hüpoteegid. Pakume laenu huvilistele mõistliku intressimääraga 2%. Vahemik ulatub 2000 eurost kuni maksimaalselt 100 000 000,00 euroni.