kolmapäev, 23. jaanuar 2008

Selle talve surnud 6.

(.....järg)





Enne, kui Kärdi läks Telliskivile sulaseks, oli ta Aaviku karjamaa nurga peale, maantee äärde väikse maja ehitanud. Seal juuresolevale krundile istutas tiheda noore õunaaia. Kui ta nüüd peremeheks sai, istutas oma õunapuud kõik Telliskivile ja sai hiigla suure aia. Võib olla ta muretses kuskilt veel noori puid juurde. Kui 40.-41. talvel kõik õunapuud külm ära võttis, siis noored puud jättis külm enamasti järele. Kärdi ja minu isa nooraiad jäid järele ja enne sõja lõppu olid kenad õunapuuaiad, mis iga aasta ikka paremini kandma hakkasid. Kui major Tombak käis marju ja õunu ostmas, siis sai Juku sellest aiast suurt kasu. Kuid hiljem oli ta ainuke sissetulek juhuslikud möödujad.

Neid oli vähe, aga vana Kärdi oli ikka ihne - ega ta raatsinud ühtki õunapabulat kellelegi anda. Liide tõi salaja põllega meile töö juurde õunu. Tuli salaja läbi metsa, et vanamees ei näeks ja poriseks. Üks kord meie Tõnu läks Kärdile. Vanal Kärdil oli väga hea meel ja tõotas: "Nüüd, Tõnu, annan ma sulle ühe hea õuna, millist sa enne pole saanud." Käinud terve aia läbi, mekkinud õunu, visanud jälle maha - et see pole ikka see. Kui terve aed oli läbi käidud, leidis ühe õuna, mis oli ikka "see". Hammustas suure tüki nii, et napilt pool õuna järele jäi ja andis poisile.

Lapsed rääkisid ka, kuidas Ivo ja Aavo neile metsa kaudu õunu tarivad. Umbes kümme aastat tagasi, kui meie õunad otsas olid, tuli peale oktoobri pühi meil mõte Kärdilt õunu tooma minna. Küll oli seal ilusaid punaseid õunu lademes puude all. Panime Kaarliga ühe koti täis, rohkem polnud kuskile panna. Mul oli 10 rubla. See oli sel ajal suur raha. Liide puikles algul vastu võtmast. Ma lubasin teine kord tagasi tulla, kuid aeg oli hiline, lumi tuli maha ja jäid need õunad sinna.

Nüüd on see Kärdi maja tühi ja rahva jutu järgi käia seal need mehed, keda ajalehesabas taga otsitakse. Maja olla nii lõhutud ja ära situtud. Pahandatakse, miks Aavo seda maha ei müü. Ivo tütar on juba inimene ja õppis Klementis õmblejaks. Temal on sama suur õigus vanaisa majale nagu Aavolgi.

(järgneb...)


Kommentaare ei ole: