teisipäev, 27. mai 2008

Selle talve surnud 18.

(...järg)

Kui see Toda maja lagunes, läks Milde Muhu Siilule mehele. Muhu Siilu õige nimi oli August. Väikesest peast oli ta kukkunud silmaga liigendnoa peale ja see silm jäi pimedaks. Keegi tark, kes pisut saksa keelt oskas, hakkas teda Siiluks kutsuma. Saksa keeles on Schielen kõõrdi vaatama. Mildel ja Siilul oli palju lapsi. Milde ise rääkis, et tal on 9 last ja 9 aborti. Nad elasid üürikorteris kord siin, kord seal. Algul elasid nad küll Muhul. Aga kui Muhu ema ära suri, siis päris maja Eedus kui üks vanematest poegadest. Eedus oli eluaegne Vähi metsavaht ja väimees. Viiekümnendate aastate algul lasti aga endised metsavahid lahti, siis ta jäi koduta. Et aga Muhu oli parajasti tühi, siis sinna oli paras kolida.

August oli algul Kaldal. Sealt läks Purti ja sinna ta jäi surmani. August suri umbes 50 aastaselt, me olime klassikaaslased. Peale Siilu surma läks Milde nagu keema. Küll siis oli karvalisi kavalere, pidusid, söömisi ja joomisi, rohkem ikka joomisi. Lapsed olid poolnälgas. Siis Milde käis juba tööl ja teenis. Tal nagu oli haigus ilusate riiete järel. Käis ikka Tallinnas restipoest riide reste toomas ja muudkui õmbles. Ta oli hea õmbleja ja hea maitse oli tal ka. Noh, nii peale 40 aastat nägi ta hästi nägus välja, aga mida aasta edasi, seda viletsamaks ta nägu muutus. Nüüd on ta juba 70 ringis ja joob ka kõvasti. On nii krimpsus, et kole.

Lastega on tal ka kehvasti läinud. Vanem poeg Endel oli kõva joodik. Siis ta varastas midagi ja oli paar aastat kinni. Tuli välja, jäi külmaga õue lume peale magama, sai halvatud, nüüd oli invaliid. Umbes kümme viimast aastat oli Eivere vanadekodus. Möödunud sügisel ma olin kord sides, kui Eiverest teatati, et Endel on surnud.

Number 2 oli Arvet. See oli Milde lemmiklaps. Mõistus oli tal peas, aga koolis ei viitsinud käia. Vallast suruti talle peale, et lõpetagu kaugõppeski V klassi. Aga ei sellest tulnud suurt midagi. Hakkas kõvasti jooma. Muidu oli ta mõistuselt kena poiss. Mõned korrad tuli bussis minuga Paidest koos. Siis istus minu kõrvale ja puistas mulle oma südant, ütles mulle ikka "tädi Asta". Enne surma hakkas ta veel Miitjami Mailiga elama ja rääkis mulle kui õnnelik ta on. Millesse ta suri, ma küll enam ei mäleta.

Number 3 oli Milvi. See õppis Klementis mantli rätsepaks. Tema abiellus Võrumaale. kui Milde pulmast tuli, siis pärast töö juures rääkis, et nii ilus väimees, et tahaks kohe kas või üheks ööks omale. Selle mehega Milvi ei elanud kaua, läksid lahku. Nüüd pidavat Milvi Tallinnas olema ja õige alla käinud.

4. oli Nuka. Mina tema pärisnime ei mäleta. See oli tore poiss. Hästi õppis ja igati oli tubli poiss. Näost ka kena, Muhude moodi tumedavereline, Todad olid blondid. See poiss leiti ühel hommikul maantee kraavist auto alla aetud. Sellest poisist oli tõesti kahju.

5 oli Elvi. Elvit peeti algul pisut nagu vähe arenenud lapseks, aga hiljem sai kõigega hakkama ja oli nii tore tüdruk. Peale kooli lõpetamist muutus ta nukrameelseks ja ühel hommikul oli ta mürki võtnud. Et see juhtus hommikul vara, inimesed olid kõik alles kodus ja jalul, viidi ta kiiresti haiglasse. Oli seal tükk aega ja viidi siis Jämejalga. Jämejalas oli ta ka vist pool aastat, siis tuli umbes pooleks aastaks koju. Aga jälle jäi nukrameelseks ja viidi Jämejalga tagasi. Mõned aastad oli seal. Siis tuli teade, et Elvi on ära jooksnud. Suveotsa oli kadunud, alles hiljem, sügisel leiti ta kusagil raudtee ääres, kase otsas, rippumas.

Mildele oli see raske suvi. Nuka sai augustis surma, Elvi oktoobri lõpul. Nukale ta tegi kultuurimajas suured matused. Elvile ei jätkunud muuks, kui süldi konte tuua ja kodused matused teha. Ükskord peale seda me, naised, arutasime, miks ta noor inimene nii tegi. Siis ütles tema tädi Liide: "Kas niisuguses peres lihtne olla? Tema oli ainus, kes nende Muhudega ei sarnanenud. Võib olla oli mõni poiss ka mängus..."

(järgneb...)

14 kommentaari:

helle ütles ...

Imelik mõte tuli pähe seda siin lugedes. Kas elus on rohkem õnnetuid saatusi kui õnnelikke?
Õnnelikuks võiks lugeda sellist, kus kõik enamvähem sujub ja surmgi tuleb nn õigel ajal ega ole väga kole ja piinarikas.
Milde ja Augusti lastel( neil endalgi) oli lausa õudne saatus...

Või nendel lastel, kellest siin veel juttu polnud, läks paremini?

Anonüümne ütles ...

Sa ise oled kusagil mäletamist mööda ütelnud umbkaudu, et proovid halbadest asjadest kaugemale hoida. Ma tean, et see ei ole ükskõiksus, vaid looja poolt naistele antud "mittemärkamise" kaitsemehhanism. Naistele, kes peavad elus kandma suuremat vastutust kui tavaliselt. Ju see on selleks, et oleks jaksu kanda seda vastutuse koormat.

Ma siiski usun, et õnnelikke saatusi on rohkem. Peab lihtsalt olema.

Ninataga ütles ...

Minu arvates on sellega nii, et kurbadest asjadest räägime ja mõtleme me rohkem. Seepärast tundub, et ilusaid ja häid asju pole olemas. On küll. Lihtsalt inimesed on nii tõsimeelesed, et ei pööra sellele tähelepanu. Nad võtavad ennast nii maru tõsiselt - isegi oma emotsioone. See võib tunduda imelikuna, kuid inimese enda emotsioonid on kõige hullemad vaenlased...
Kui inimesed suudaks kurbust, muret ja viha võtta tasakaalus rõõmu, õnne ja armastusega, oleks maailm tunduvalt tasakaalukam ja inimeste teod oleks jätkusuutlikumad.

Oih, kukkusin JÄLLE targutama..

helle ütles ...

Ma hoiangi(proovin vähemalt!) , seepärast olendi kohutavalt konservatiivne ja alahoidlik. Ma ei riski kunagi, ei võta laenu, ei proovi kahjulikke aineid, ei söö umbropsu tablette, ei lähe tundmatuga kohtama, ei räägi võõrale kõike välja, ei tee veel seda ja teist...
Kui ma midagi taolist olengi teinud, siis muretsen ennast hulluks, kahetsen ja püüan parandada.
Selline igav inimene. Mitte et mu elus igasugune põnevus ja ootamatus puuduks. Eks see vist ongi saatus, et asjad juhtuvad omasoodu. Ma usun saatust ja ebausklik olen ka.

Selline jube pikk kommentaar tuli. Nüüd lähen lastevanemate koosolekule.

helle ütles ...

Ma ei salli vigu - peab olema *olengi ja *alalhoidlik.

helle ütles ...

Lugesin veel seda lugu.
Nüüd mõtlesin lapse nr 5 peale - Elvi-nimeline, kes jäi nukrameelseks ja võttis mürki. Tänapäeval oleks seda haigust ravitud antidepressantidega.
Pool maailma tarvitab neid. Mina küll mitte.
On jälle üks asi, millest olen teadlikult hoidunud, kuigi raskeid aegu on olnud.
Aga mul on tuttavaid, kes neid juba aastaid söövad.Tänapäeval on erinevaid seisukohavõtte ses küsimuses. Nagu ikka.

helle ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Hundi ulg ütles ...

Muidugi tuleb nende mälestuste puhul hoomata, et autor keskendubki surma teemale. Jutustab ta ju oma küla inimeste lugusid sellest, kuidas keegi suri.

Samas selles peres on saatus küll kiiva õnnetuse poole. Kindlasti oleks Elvigi saanud oma närvikava korda, kuid tollane psühhiaatria...
Tean seda seepärast, et üks lähedastest töötas vastavas lasteosakonnas.

Seda kurvem on tänases päevas kuulda noorte inimeste traagilistest valikutest. Ka neid saaks aidata. Kui oskaksime vaid märgata.

Ninataga ütles ...

Kui harva üldse märgatakse teist inimest.
Kohati tuleb lausa hirm peale..
Vanasti nähti rohkem, kuid teha ei osatud midagi...
Kahju muidugi..samas inimesed võtavad ennast ikka jube tõsiselt..

helle ütles ...

Aga, Nipi, kuidas ennast mitte tõsiselt võtta!? See on sama, mis enesearmastus. Kui endast midagi ei arva, siis ei tee seda teised ka. Mulle tundub küll nii.

Tõnu Tramm ütles ...

Mäletan neid Muhusid hästi ja minu arvates kutsuti seda neljandat last mitte Nukaks, vaid Põkaks. Oli selline muhe vana, viskas nalja ja kellegagi tüli ei norinud aga kõrist lasi alla kõike, mis vähegi põles. Kuidas ta täpselt otsa sai, seda ma ei suuda kahjuks enam meenutada.
Meenub aga üks pilt sellest, kuidas poe juures aia ääras magas üks mees, minu arust üks Muhudest...oli miskit poest ostetud surrogaati sisse joonud ja kohe sinnasamasse kerra tõmmanud. Käisime poistega parasjagu poes, püüdsime äratada aga kui ta kohe üldse ei liigutanud, tundus asi imelik. Kutsusime isa kohale, selgus et mees surnud, mis surnud. Isa siis viis ta koos teiste meestega veoautoga ära. Oli juba täitsa kangeks tõmmanud kui autokasti tõsteti. See pilt on mul siiani hästi meeles aga no ei mäleta enam täpselt kas see ikka oli Põka...

Hundi ulg ütles ...

Tõnu, Sinu täiendus loole paneb eksistentsi üle mõtlema.

Elab mees terve elu. Hea küll, sureb ehk mitte kõige väärikamalt, aga siiski elab: oma pisikesed rõõmud, unistused, tunded. Ja tegelikult ei mäleta keegi hiljem su nimegi.

Mitte et see nüüd hirmoluline on - püstitada endale elu jooksul monument. Lihtsalt mõtlesin,... Ah ei tea isegi mida.

helle ütles ...

Nuka või Põka - ega palju vahet olegi !? Aga tõsi see, et mõnest ei jää midagi järele, isegi mitte väärikat nime...
Mälestustest selgub, et oli muidu tore poiss, aga ...see viinaviga jälle..., nagu kogu perelgi?

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.