neljapäev, 8. mai 2008

Läinud nädal

Tartu ülikooli seaduse arutamisel Riigikogus pääsis lahti meie kõrgema teadustempli varjukülgede terav arvustamine. Suurema pahena rõhutati asjaolu, et ligi pool õppejõududest on muulased või saksikud, mille tõttu ülikoolis valitseb äärmine Saksa vaim. Mitmed Eesti teadusmehed, kelle võimist väljamaalgi kõrgesti hinnatakse, pole Tartus kohta leidnud. Kunagi ei ole kadakasaksik meeleolu üliõpilaskonnas nii tugev olnud kui nüüd. Mitmed teaduskonnad nõuavad kiiret ümberkorraldamist, kuna nad praegusel kujul inimesi ellu paiskavad, kes seal pimesi ümber kobama hakkavad. Ägedamatele arvustajatele, Jansile ja Poolile, vastas ülikooli kuraator P. Põld, kes neid puudusi iseloomustas kui üleminekuaja möödapääsemata nähtust. Siiski paranevat asi aasta-aastalt.

----------

Siseministri poolt on suletud neli töölisühistust (Tartumaa töölisnoorsoo ühing, Tartu ametiühisuste kesknõukogu, spordiselts "Herkules" ja Viljandi tööliste ja teenistujate ühing), kes tegutsesid põrandaaluse kommunistliku partei juhtnööride järele. Kõigis suletud ühingutes olid eesotsas mehed, kelle riigivastane tegevus ühenduses Heidemanni vangistamisega paljastati. Tallinnas pandi kinni uus kommunistide häälekandja "Sõnum", mis laupäeval esimese numbri pidi välja laskma. Lehti ei lastud trükikojast üldse välja viia. Reede õhtul tabati aga Pikal tänaval 20 aastane maapoisi välimusega noormees, kel 175 eksemplari "Sõnumit" kaenlas oli. Ta pidanud need lehed viima ühte väljamaa saatkonda. Tabatu, F. Ross, õppinud senini Väike-Maarja gümnaasiumis, kust oma "revolutsiooniliste" kalduvuste tõttu välja heidetud. Nimelt nõudis ta koolidirektori lahkumist oma kohalt.

----------

Tallinnas on alus pandud "Meremeeste-kodu" hoonele, mis ehitatakse Uue-Sadama tänavale. "Kodus" leiavad aset ruumid meie pealinna sõitvatele meremeestele, ja ta ehitatakse moodsamate sellesarnaste asutuste eeskujul Euroopa suuremates sadamalinnades.

----------

Viimaste aastate jooksul on üle piiri Venemaale põgenenud mitmed Eesti kodanikud, kel siinsete kohtutega ebameeldivat tutvust tuli teha. "Kommuunamaal" loodeti varju leida Eesti kohtu karistava käe eest. Nüüd on uusi Vene kodanikke sealtpoolt tagasi saatma hakatud. Vist nähti, et susist ei saa karjapenit, nõukogude riigiski mitte. Esimese saadetise (11 inimest) seas oli 9 kohtu poolt tagaotsitavat, nende hulgas Suure-Jaani arst Jalak-Männik, kes aborditegemise eest vastust pidi andma, endine politsei reserviülem Margus, kellel kaertevarguse lugu hinge peal, jt. Tagasitulejad võeti piiril vahi alla.

----------

"Eesti salakuulajate" protsess Peterburi sõjatribunalis lõppes Eesti konsulaadi sekretäri Rostfeldi vangimõistmisega kümneks aastaks. Nagu teada, süüdistati Rostfeldit ja veel paari teist isikut salakuulamises Eesti kasuks. Rostfeld rääkis kohtus võimatumaid asju Eesti saatkonna "telgitagustest" ja määris asjasse ka Läti sõjaväelise esitaja Moskvas, kelle kohta ta jutustas, et viimane Trotski juures viibides selle taskuraamatu üle löönud. Pärast selgus aga, et Moskvas Läti sõjaväelist esitajat kunagi pole olnudki. Arvatakse, et Rostfeld enamlastele ülesnäidatud teenete eest temale määratud karistusest pääseb. Kohtuotsus tema kaaslase, päevapiltnik Funki kohta, kes surma mõisteti, viiakse muidugi täide. Funki süü seisis selles, et ta "Eesti salakuulajatele" sõjaväelisi ülesvõtteid muretsenud. Tegelikult aga pildistas Funk Peterburi Eesti konsulaadi ruume, mis peale Kreuksi mahalaskmist Tallinnas ära rüüstati. Nii pääsis siis "peamees" Rostfeld kergema karistusega kui tema arvatav käsilane.

Esmaspäev, 13. oktoober 1924

2 kommentaari:

Ninataga ütles ...

Päris tõsised uudised.
Maailm on ikka samasugune. Milline pettumus mulle ..
Ma lootsin, et sisi olid inimesed paremad, ilusamad ja mõnusamad :)

Hundi ulg ütles ...

Kõik on inimlik. Ja paraku pidevalt korduv.