kolmapäev, 7. mai 2008

Järvamaa metsavenna isaarmastus

Idüll Paide külje all


Paides ja selle ümbruses kordusid tänavu tihti murdvargused. Jälgimise peale tabati hiljuti süüdlane, tuntud kelm Roman Pukk. Kinnivõtmise jures palus mees, et teda lastaks oma väikest poega metsast ära tuua. Tema juhatuse järele leiti ka linna lähedusest heinaküünist kahe ja poole aastane poisikene üksi heinte sees istumas. Pukk elas tõsist metsavenna elu. Eluasemeks oli tal kõrvaline heinaküün, kuhu ta oma ühest vabanaisest sündinud poja viinud. Naine ise oli juba ammu oma teed läinud, poega isa hooleks jättes. Muuseas oli ta kusagilt ühe vana sineli varastanud, millest pojale talveks sooja kuue tahtis teha. Vangimajja paigutamisel kurtis tabatu pisarsilmi, et tal kahju pojast lahkuda ja palus oma võsukese eest hästi hoolt kanda. Tema tahtnud poisist ikka ausat töömeest kasvatada.

Linnavalitsus võttis poisikese oma hoole alla.

E.O.


Esmaspäev, 13. oktoobril, 1924

3 kommentaari:

Ninataga ütles ...

Minu õiglustunne lööb kohati välja ja just sellistes kohtades, kui tegemist on lastega ja vanematega, kes üritavad kuidagi toime tulla.
Ma kuidagi mõistan seda meest, kes tahtis oma lapsele parimat, kuid ei osanud seda teistmoodi anda.
Muidugi ei õigusta miski tema varastamisi, kuid selliste inimestele tuleks hoopis teha tööõpe. Neid vangi saata on ju väga lihtne.
Üldse, inimesi on vangi saata väga lihtne, kuid palju raskem on inimest õpetada tööd tegema.

Nüüd saate te mind jälle odade ja piikidega torkida, sest ma olen loll idealist ja üritan maailmas midagi muuta lihtsalt jalaga löömise asemel....

helle ütles ...

Eks tuntud kelmil ole ka tunded ja süda sees, ega see teda veel süüst vabasta.
Tänapäeval tunduks küll haige värk, kui keegi hoiaks oma last heinaküünis sineli sees. Aga veel hullemaid tükke tehakse...

Hundi ulg ütles ...

Neid lugusid lugedes jääb mind alati kummitama - mis sai edasi?

Arvatavasti pandi kelm istuma. Laps saadeti orbudekodusse. Kas isa sai oma poja tagasi, kui vanglast välja tuli?

Mis sai sellest poisikesest seitsmeteistkümne aasta pärast? Oli ta ju sõja alguseks saanud just nii vananaks, et sattuda venelaste mobilisatsiooni alla. Mida oli selleks ajaks see noor inimene juba pidanud läbi elama ja mis kõik veel ootas ees?