pühapäev, 2. märts 2008

Suured tänavaristsed Tallinnas

89 tänavale uus nimi. Vabaduseplats Vabadusväljaks, Väike Pärnu maantee Sakala tänavaks, Uus-Tatari Invaliidi tänavaks, Suur-Juhkentali - Liivalaia tänavaks.

Tallinna linnavalitsus on otsustanud nimetada ümber rida tänavaid Tallinnas, mis praegu kannavad kas võõrapäraseid nimetusi või raskendavad orienteerumist linnas. Tänavatele uute nimetuste andmisel on võetud arvesse ajaloolisi andmeid, tänavate praegusaegset iseloomu või tuleviku ilmet.

Kultuuritegelase nimesid kandvate tänavate nimesiltide alla paigutatakse erisildile selle kultuuritegelase eesnimi, sünni- ja surmaaastaga, kelle nime tänav kannab. Elisabeth Aspe tänav jääks seega lihtsalt Aspe tänavaks, Fr. R. Kreutzwaldi tänav Kreutzwaldi tänavaks, Rudolf Tobiase tänav Tobiase tänavaks jne. Uued tänavad, mis rajatud Endla tänava rajoonis, nimetatakse Sinika, Paluka ja Nõgese tänavaks.

-----------------------------------

Ümber nimetatakse järgmised tänavad:

Aiavilja - Purjeka, Sirgensoni - Rahu, Jaani - Pärnu maantee, S.-Juhkentali - Liivalaia, V.-Juhkentali - Imanta, Kentmanni - Leola, Kentmanni põiktänav - Leola põik, Uus Kirikuaia - Kalmistu, Suur-Kloostri - Kloostri, Väike-Kloostri - Kloostri põik, Kooli - Gümnaasiumi, Kure - Mätta, Suur-Laagri - Laagri, Väike-Laagri - Laagri põik, Lessingi - Säde, Malmi - Telliskivi, Maneesi - Pandi, Mardi - Lennuki, Mooni - Juure, Suur-Paala - Pala, V.-Paala - Navesti, S.-Pärnu mnt. - Pärnu maantee, V.-Pärnu mnt. - Sakala, S.-Roosikrantsi - Roosikrantsi, V.-Roosikrantsi - Pärnu maantee, Sarlote tee - Mustjõe, Siimoni - Karu, Siiversi - Rapla, V.-Söörensi - Sepa, Tarabella - Ristiku, Uus-Tatari - Invaliidi ja Invaliidi põik, Tsemendi - Paide, Vainu - Sõle, Valgevase - Telliskivi, Vabaduse plats - Vabadusväli, Raekoja plats - Raekojaväljak, Kiriku plats - Kirikuväljak, Kristine - Kristiina, Jüri Vilmisi tänava lõpuosa kuni S.Tartu maanteeni - Kappeli, nimeta põiktänav Vismari tänava ääres - Vismari põik.

Ühtekokku nimetatakse ümber 89 tänavat.


Esmaspäev, 8. detsembril 1935

9 kommentaari:

helle ütles ...

Ma küll ei tunne Tallinnat nii hästi, aga Invaliidi tänav või põik? on küll tänini alles, sest mul elas seal üks kursusekaaslane alles eelmisel kümnendil.
Imelikud tunduvad väljakute nimed, näiteks Vabadusväli. Kas sinna tahetakse see hirmkallis klaasist ausammas panna?
Kas Sinika, Paluka, Nõgese tänavad on alles?
Vene ajal pidi ju igas linnas ja igas alevikus olema Lenini, Gagarini ja Sõpruse puiestee/tänav/allee. Isegi meil on olemas Sõpruse tänav sellest ajast. Seal on sotsialismiaja õitsengul ehitatud uusrajoon.
Veel torkab silma Navesti, mis on siin meie külje all - Navesti jõgi nimelt.Imelik!

Ninataga ütles ...

Üks tänavanimi vahetati siis veel:
Kaupmehe - Pöögelmanni

Nüüd jälle vastupidi nimetatud :D

Hundi ulg ütles ...

Seda artiklit tulebki ikka teistpidi lugeda: Uus-Tatari muudeti Invaliidi tänavaks.

Kaupmehe sai Pöögelmanni tänavaks venelaste ajal, siis tulid veel Lauristini, Kreuksi, Rabtshinski, Matrossovi jms.
Lasnamäe saabudes aga hoopis uued tegelasnimed Fedjuninski, (Vassili) Võrgu ja teisi palju toredaid inimesi.

Sinika, Paluka, Nõgese olid veel olemas siis, kui lahkusin oma kodulinnast paar aastat tagasi. Mis seal nüüd on, ei tea. See linn ei ole enam millegi pärast "minu oma". Seepärast jätab mind ka külmaks suur kemplemine Peetri plats-Vabaduseplats-Vabaduseväli-Võidu väljak, Vabaduse väljak ümber. Öelgu oma arvamuse need, kellele see linn on koduks.

helle ütles ...

Lugesin õigesti küll, aga väljendasin end ebatäpselt.
Minule on ka Tallinn väga võõraks jäänud. Eelistan külastada Tartut või Pärnut, kui juhtumisi Suurde Linna tahan.

Ninataga ütles ...

Tallinn on masendav.
Muud polegi öelda, kuid see on ajalugu, isegi kui see meile ei meeldi :(

Hundi ulg ütles ...

Samas, margit, arvan ma, et kindlasti on ta paljudele meeldiv linn. Mäletan ühte aastaid tagasi loetud mitteteostunud dokumentaalfilmi esildist.

Kaks tegelast.
Veidi üle kahekümnene noormees Eesti väikelinnast on saabunud Tallinna. Suurlinn oma võimaluste ja elutempoga avab tema ees uksed professionaalseks teostuseks fotograafina, suhtluseks, aktiivseks eluks.
Teine tegelane on pisut üle neljakümnene mustanahaline inglise keele professor ühes Tallinna kõrgkoolis. Ta on pärit Chicagost. Loengutest-seminaridest vabal ajal meeldib talle musitseerida tänavamuusikuna Tammsaare pargis. Tallinn on tema unistuste väikelinn - vaikne, unine, rutiinne.

Ninataga ütles ...

Kulla hundiulg, tahaks nendega ( sinu näidetega)nõustuda, kuid selles vaikuses milles mina oma päevi veedan ja ennast inimesena tunnen - selle pilguga suudan vaid öelda, Tallinn on masendav...
Selle noormehe jaoks on see hetk ajas, millegi liikuma hakkamine ja peagi ta avastab, et ta on selles katlas sees. Kui ta siis enam üldse tähele seda paneb...
Ameeriklase jaoks on Tallinn tõesti pisike vaikne eeslinnake :D:D:D:D
Nad aga ei tea pooli pudrunõusid :D:D:D Nuustakul võib veel parem olla :D:D:D:D
Kas see oli meeldivus? Või oli see elukeskkonna erinevus? Tavapärasest väljapääsemine?

Ma pean sellel kuul minema tallinna jälle töö asjus ning ma tunnen kuidas kõik minu sees hakkab sellele vastu...
Ehk on see tülgastus? Ehk on see midagi muud??

Minu Tallinnas elamise aeg on SUURTE lootustega läbi :D:D:D:D
Tahtmise järgi ma tõesti sinna enam tagasi ei taha :D

Hundi ulg ütles ...

Sinu emotsioon Tallinna suhtes on mulle tuttav. Kui leidsin enesele selle maja, läks kaks nädalat tehingu sõlmimiseks. Tehingu sõlmimise päeval sõitsin notari juurest siia ja linna enam tagasi ei läinud. Jäin päevapealt siia. Tallinnasse läksin paariks tunniks alles pooleteise aasta pärast. Viie aasta jooksul olen seal käinud täpselt kolm korda ja mitte kauem kui kolm tundi korraga.

Ninataga ütles ...

Näed siis ... siis kujutad ette, kui ma pean seal tervelt 8 tundi välja kannatama ja tagasi ...
Ööd ma ei suudaks seal linnas enam vist olla.