esmaspäev, 25. veebruar 2008

Valitsus lühendas viinamüügi aega

Restoranides lõpeb viinamüük kell pool 1 öösel. Kell 3 hommikul suletakse öölokaalid. Ka ballid ja peod peavad lõppema kell 3.

Vabariigi valitsuse poolt vaadati läbi ja anti vabariigi presidendi dekreedina alkoholimüügi seaduse muutmise seadus, mis jõustub avaldamisega, s.o arvates 13. jaanuarist.

Tehtud muudatused seisavad alkoholiliste jookide müügiaja piiramises, mis tabab niihästi harilikke restorane ja öölokaale kui ka balle ja muid pidusid selleks, et öörahu saabuks varem.

Alkoholimüügi seaduse muutmise seadus sisaldab ainult kaks paragrahvi.

Paragrahv 53 uuel kujul lubab alkoholiliste jookide müüki kohaltarvitamise õigusega müügikohtades kella 9 kuni kella 22.30 (seni kella 7-23). Üksikutes paremates restoranides võib politseitalitus, ära kuulanud linna või vallavalitsuse arvamuse, pikendada müügi aega kuni kella 00.30 öösel.

Öölokaalides lõpeb alkoholimüük senise kella 6 hommiku asemel juba kell 02.30, olles seega kõige kaugeleulatavamaks piiramiseks. Sama saatus tabab ka seltside, ühingute, klubide või muude koondiste poolt korraldatavaid tähtsamaid balle ja pidusid, mis senise kella 6 hommiku asemel edaspidi peavad lõppema juba kell 3. Samuti on tunni võrra edasi lükatud alkoholiliste jookide müügiaja algus riiklikel pühadel ja puhkepäevadel, s.o. kella 12-lt kell 1-le päeval.


Mäletatavasti tegi vabariigi valitsus, lähtudes peaminister K. Eenpalu kevadisest teadaandest rahvaesindusele, mõni aeg tagasi majandusministrile ülesandeks koostada seaduseelnõu, mille eesmärgiks oleks teha tagasitõmbamisi alkoholimüügi senistes liiga avarates võimalustes ja viisides. Et aga küsimus nõuab väga põhjalikku ja mitmekülgset kaalumist, siis ei jõudnud majandusministeerium enne riigikogu istungjärgu vaheaega eelnõu viimistlemisega kogu ulatuses lõpule.

Müügiaegade osas on aga kavatsetud reform oluliselt ühendatud aasta algusega, mil toimub trahteriasutiste maksukoormuse kindlaksmääramine. Seetõttu osutus muutmise seaduse eelnõu müügiaegu käsitavate pargagrahvide kehtimapanek juba nüüd dekreedi korras paratamatult tarvilikuks, kuna muidu oleks kogu alkoholipoliitika reform, mida meie avalikkus juba pikemat aega ootab, tulnud terveks aastaks edasi lükata. Suuremas osas aga lähevad muudatused ja nendega seotud väga elulised ja rahvast kõige laiemalt haaravad küsimused, nagu müügiasutiste võrgu harvendamine maal jne., riigikogu arutada ja otsustada harilikus korras, kus loomulikult siis uuesti kaalutakse ka dekreediga määratud müügiaegu.


Maa Hääl, 4. jaanuar 1939

9 kommentaari:

Ninataga ütles ...

EEstlased on alati joonud. Jõid ka 70 aastat tagasi.
Hetkel ju sama teema riigikogus.
Minu pärast võiks selle alkoholi üldse maailmast ära kaotada. Seega nii on õige, kui see isegi 1939 oli nii, siis ka nüüd on paras aeg seda sedasi seadust muuta.

helle ütles ...

Tõesti-tõesti, ei ole midagi uut siin päikese all. Põhjapoolsed rahvad üldse palju joonud, ilmselt seotud klimaatiliste tingimustega. Vähe päikest - pime aeg ajab jooma?!

Funestus ütles ...

sellised piirangud oleks ka praegu vajalikud

Hundi ulg ütles ...

Ei taha olla võitlev karsklane oma 109. päeval, seepärast hoidun kommentaaride kommentaarist.

Ninataga ütles ...

"Joo sõber joo, joo ennast täis kui siga.. ja viimased kopikad kõrtsmikul vii ja ütle et elu on jama "

:D:D:D:D:D:D:D:D

Hundi ulg ütles ...

Muusikast-laulust rääkides pole ma eesti räppi eriti kõrgelt hinnanud sõnumi puudumise pärast. Mõned erandid välja arvatud. Üks eranditest sealhulgas on "Juua täis peaga".

Ninataga ütles ...

Irww- räpp :D:D
See on ju puhas sült...nii 70 nendatest, igal peol isesõnad :D
Eh sind undiulgu :D

Hundi ulg ütles ...

Ilusalt ja koomiliselt tekkis meil see mõttelink.

"Joo sõber.." võiks ju ka räpina esitada, kuigi päris funki temast vist ei saa. Ei viitsi praegu otsida raamatukapist ennesõjaaegset üliõpilaste laulikut. Millegipärast meenub, et tegemist on saksa algupärandiga, mis levis korporatsioonide kaudu meie joomapidude kohustuslikuks lauluks.

Minu poolt viidatud "Juua täis..." kuulub aga DJ COOL D repertuaari.

Ninataga ütles ...

Ma olen vist liiga vana nende räpparite kuulamiseks, sest kui poja toast kuulen muusikat, siis esimene asi on tavaliselt leida majas tema toast kõige kaugem nurk, et seda lärmi ei peaks kuulama...
Nüüd olen aga olnud paha ema ja edastanud talle vaid selliseid kuulatavaid kujusid nagu on Chalice ja siis ruja kogumikke...

Õnneks ta allub minu muusikalisele kujundamisele :D:D:D:D