neljapäev, 14. veebruar 2019

Kirjad leerivennale 11.

27. aprill 1982
Tervitusi revolutsiooni hällist!

Või selle servalt. Siin toimub very grand konverents "Improvisatsioon kaasaegses muusikakultuuris". Teooria ja kontserdid. Sel kaunil naisel pole küll asjaga miskit ühist. Meie oleme Iisaku peakiriku külje all, aga selle pilti pold müügil. Hiljem lähemalt.

Leningrad
Võõrastemaja "Moskva"
M.

See mitmepäevaline improvisatsioonile pühendatud konverents oli märgiline sündmus ühe kuuendiku planeedi muusikateoreetilises mõtlemises, muusikateaduses. Näiteks esines ettekandega "Muusikaliste stiilide neuropsüühilised aspektid" Moskva Konservatooriumi teadusuuringute probleemlaboratooriumi juhataja, professor Vjatšeslav Meduševski. Oma ettekandes otsis ta seoseid ajalooliste protsesside tsüklilisuse ja inimese ajupoolkerade funktsioonide vahel ning nende aspektide mõju muusikastiilide kujunemisele. Tänavu kevadel kaheksakümneseks saav teadlane on ikka veel konservatooriumi muusikateooria õppejõud, õpetades muusikateose analüüsi. Jätkuvalt on tema uurimissuunaks muusika mõju inimesele, s.h. sakraalmuusika, ühiskondlikest sündmustest tekkinud emosioonide mõju heliloojate loomingule. Üheks huvitavaks kõrvalproduktiks on professori poolt koostatud kalender, kus ühiskonda raputanud ajaloolised sündmused ja muusika tähteosed on asetatud ühele ajateljele.

  Kunstiteaduste doktor, professor  Vjatšeslav Meduševski


1 kommentaar:

mustkaaren ütles ...

See on väga huvitav teadusteema, sest sellist lähenemist sõja- ja muusikaajaloo seotusele pole ma varem kuskil kohanud. Aitäh.