laupäev, 31. märts 2012

Pensionitõus

Alates homsest tõuseb keskmine pension 13 eurot kuus. Mina, lihtne pensionär, olen väga tänulik parteile ja valitsusele sellise hoolitsuse eest. Lisan siia internetis leviva joonise, mis annab ülevaate keskmisest pensionist Euroopa erinevates riikides. Alates homsest võime Eesti kohale kirjutada uue arvu. Nagu näeme, elavad Eesti pensionärid väga hästi, võrreldes näiteks Läti, Leedu ja Albaaniaga. Ning eriti hea meel on sellest, et ka mina saan anda oma tagasihoidliku panuse Euroopa stabiilsuseks ja solidaarsusele. Oleme ju oma rahvaesindajate kaudu üksmeelselt otsustanud, et aitame kõik üheskoos raskes majanduslikus olukorras olevaid riike. Ma olen õnnelik, et saan abistada Kreeka pensionäre.


9 kommentaari:

helle ütles ...

Hiljuti andis intekat "Kahekõnes" üks Tähtis Tegelane maksuametist( mulle ei jäänud nimi meelde), kes muu jutu hulgas rääkis, et inimesed ei saa aru, kust raha tuleb. Tuleb maksudest. Aga maksude tõusu keegi ei taha(isegi kõrge!), lisaks on liiga palju neid, kes maksude maksmisest kõrvale hoiavad, võlgu on jms Tuntud jutt, aga mõtlesin justkui esimest korda, et KÕIK aina tahavad raha, aga seda reaalselt pole nii palju, et kõik saaksid piisavalt. Kahtlemata on võimalik paremini ja õiglasemalt jaotada, aga vaevalt ka siis rahul oldaks. Nii et ilmselt ei näe meie silmad ei paremaid palku ega kõrgemaid pensione. Hea, et seegi on! (ja 13 eurot isegi tõuseb!!!)

Anonüümne ütles ...

Nujah!Ausalt öeldes, ma ei teadnud suurt midagi Euroopa teiste riikide pensionitest. Nüüd vaatasin ja püüan unustada! Aga elame veel!
Sõbranna tõi lugemiseks mingi Tiibeti munga eluloo.Pole veel jõudnud lugeda, kuid nemad pidid ju vahel mitu aastat ainult veest elada saama ja on meist palju õnnelikumad. Ene-Liis

Hundi ulg ütles ...

Mõistagi saab jagada vaid seda, mis maksudest laekub. Harja ajab punaseks retoorika, kuidas seda pensionitõusu välja käiakse. Oleksin oodanud valitsuse vabandust pensionäride ees esiteks selle eest, et mitu aastat polnud valtsus suuteline täitma oma lubadust igaaastasest pensionide indekseerimisest. Ja teiseks selle eest, et nüüdne pensionitõus ei kompenseeri täitmata lubadusi. Selgitust sellest, et see pensionitõus on pigem hea tahte avaldus sellest, et valitsus püüab.

Selles olen ma aga veendunud, et ka seda pisikest raha, mis maksudena laekub, laristatakse ühele ja teisele poole ikka südamest. Selle tõestuseks piisab vaid lugeda igapäevaselt uudiseid.

Pealegi ma usun, et enamus pensionäre oleks isegi nõus loobuma ka sellest keskmisest 13 eurost kuus. Kui ainult teaks, et see raha kindlasti läheb meie 20 000 nälgiva lapse heaoluks. Mitte aga suusareisideks, ballikleitideks, sõjamängudeks, olematute hoonete kavandamiseks jne.

Emmeliina ütles ...

oma mätas kõige lähem:
"tänu" perearsti hoolimatusele ja minu enda laiskusele ja suutmatusele kaotasin pea kümne aasta invaliidsuspensioni. Pool sellest ajast tegin jõukohast tööd. ikka miinimumi eest. Praegu on minu panust hinnatud 225 euroga. On seda palju või vähe? Üksi ma toime ei tuleks ja ei peakski, kaksi Abi Kaasaga küll.
Aga üht tean kindlalt: meie viiest lapselapsest ei kuulu ükski nälgivate laste hulka.
Ja tean ka seda, et vähemalt poolte nälgivate laste hulga põhjustab lapsevanemate vähevõimekus ja saamatus.
See, kui me räägime näljast. Aga kui hakkaksime rääkima normaalsest elukvaliteedist, vaat siin tuleb see koht, kus minu vererõhk tõuseb.
meie praegune miinimumpalk ja pluss veidi otsa, ei taga ühele inimesele norm. elu, rääkimata veel ülalpeetavatest.
See, et saad süüa elu sees hoidmiseks, sooja elu sees hoidmiseks ja veel veidike pesemist ja televiisori vaatamist meelelahutuseks ja raamatukogu kasutamist hinge harimiseks pole see, mida lootsime.

Aga ainult siis, kui ei võrdle.
Kui võrdleme, läheme kurvaks või kurjaks. Mina ka.

Elviina's blog ütles ...

Raha summade võrdlemine ju ei näita automaatselt midagi, pilt selgineb ju alles siis kui võetakse arvesse, mida selle eest saab, kui suured on kulud, elamisele, toidule, teenusele, tervishoiule, kui suured on maksud. Minu minimaal pension Soomes on kuskil kuuesaja ringis. See on Eesti mõttes suur, seal elades summa, millest ei ela ega sure. Õnneks on oma maja ja mees.

Hundi ulg ütles ...

Mõistagi on selline võrdlus pigem emotsionaalne. Kindlasti on ka Kreeka pensionäridel raske tulla toime oma 1600 euroga kuus. Pealegi on see väga individuaalne ja riigiti erinev, mida keegi peab normaalseks äraelamiseks. Väljakujunenud elustandardid sedavõrd erinevad.

Aga ka see on Sul kindlasti õige tähelepanek, et kahel inimesel koos on pisut kergem majandada kui üksikul.

Eve Piibeleht ütles ...

Minul tekkis seda vaadates hoopis küsimus, kuidas Suurbritannia pensionär toime tuleb ja mida endale lubada saab, sealsete maksude ja hindade juures. Liha lauale ehk kord nädalas kröömikese.
Ühesõnaga. Igal pool on hea, kus meid ei ole. Mida kaugemal, seda parem.
Nälgivad lapsed on eraldi teema, mille põhiprobleem on hoopis selle lüli puudumine või nõrkus, mis abi abivajajaile toimetaks. Oma töös puutun selle poolega tihti kokku, et abi pakutakse küll, aga keegi ei viitsi sellega tegeleda.

mustkaaren ütles ...

Meil pole probleemiks mitte niiv6rd rahaline vaesus, kuiv6rd inimeste harimatus ja organiseerimatus. Kuulge, kuidas saab vaene olla ja n2lgida linnas, kus kogukond ressursse kokku kuhjanud ja p2ris pillavalt nendega ymber k2ib, a la riigiametnike t88-ja-l6bureisid, - KOV maksab eluasemekulud sinu eest, vrdl nii m6negi kaltsuka valikuga v2ga korralikke riideid ja toitu saab linnainimene tasuta abi korras, lapsed koolitab ja toidab riik jne jne... Aga bardakk mistahes asjade korraldamisel on inimeste isikliku lollusega lahutamatult seotud. Ja neil, kes peaksid asju jagama ja korraldada oskama, on kerge taolises sogases vees oma mugavuse piires t88 tegemata j2tta. Selle vastu aitab aiult haridus ja veelkord haridus, aga j2lgime valitsuse viimase aja haridustegemisi, raisk.

Hundi ulg ütles ...

Thela, ma pole päris kindel, kuid kas Suurbritannias pole mitte väljakujunenud kogumispensioni süsteem. Joonis vist näitab riiklike pensionide keskmisi.