esmaspäev, 15. detsember 2008

Bensiinigaasi plahvatus Viljandis

Eile keskpäeval juhtus Viljandis põllumeeste seltsi hoovis bensiinigaaside plahvatus. Põlluseltsihoovile püstitati alles hiljuti bensiini müügipunkt ja reservuaar maa alla, mille mahutavus on 16 000 liitrit. Laupäeval täideti bensiinipaak. Siis aga selgus, et kuskil seadeldises on viga ja bensiini immitseb välja. Eile hakati viga selgitama. Töölised ei pääsenud aga paagile ligi, kuna maapinnal asuv raske malmist kaitseplaat oli kinni külmanud. Hakati seda leeklampidega lahti sulatama, misjuures unustati ära kõik ettevaatusabinõud ja teadmine, et seisti "püssirohutünni" otsas. Mõni minut hiljem kõlas plahvatus. Raske malmipatakas lendas mitu sülda kõrgele taeva alla, purunedes kolmeks. Plaadi alla immitsenud bensiin ja gaasid olid sulamisel plahvatanud. Nagu imekombel pääsesid töölised allasadanud malmipankade eest vigastamatult.

Maa Hääl, 12. veebruaril 1935

5 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Et selline plahvatus ja ei ühtegi ohvrit... Vaatepilt võis olla üsna muljetavaldav.
Selle kõrval on umbes samast ajast traagiline sündmus tõelisest õõvatav - kunagi netist lugesin ja noppisin üles.
...
20. aprillil 1937 puhkes Kilingi-Nõmme II algkoolis kinoseansil traagiline tulekahju. Filmilindi põlemisel tekkis klassis kuni 1500kraadine kuumus, mis surmas 18 ning vigastas rohkem kui 50 last.

Kaamos ütles ...

Millegipärast meenus ka minul seda lugu lugedes just eelmise kommenteerija mainitud õnnetus.

Hundi ulg ütles ...

Lugesin mõned kuud tagasi Kilingi-Nõmme tragöödia aegseid ja järgseid ajalehti. Sündmus ise juhtus ometi 70 aastat tagasi, kuid ajalehti käes hoides tekib tunne nagu see oleks sündinud äsja.
Mitmed lapsed olid raskes seisundis haiglas mitmeid päevi ja siis loed järgmise päeva esilehe uudist, et see tüdrukukene siiski heitis hinge...

Tqnis ütles ...

See Kilingi-Nõmme lugu on jah selline, et sealkandis mäletatakse seda siiamaani. Ime ka, olid ju armid õnnetusest eluga pääsenute nägudel aastakümneid pidevaks meenutuseks...

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.