esmaspäev, 2. juuni 2008

Kõige tervem inimene Eestis?

Rakveres elab, nagu teda ümbruskonna elanikud nimetavad, "vanapoolne preili", vaatamata sellele, et preilil aastaid üle kaheksakümne. Vanake paneb teisi kaaskodanikke imestama oma harukordse tervisega.

Nagu kaaskodanikud ütlevad, elab ta elu, mis tõesti sarnane laplase elule. Ruumis, milles talvel üle kümne kraadi külma, ei või eideke enam elada, sest "kuumus" kipub temale liiga tegema. Seepärast ei küta ta ka oma korterit rohkem, kui keedab hommikul kohvi.

Loomulikult ei saa tema elukorter pakaste ilmadega soojem olla kui õues. Vaatamata sellele, magavat ta peaaegu riieteta, hariliku vaiba all. Talvel peseb eidekene end harilikult veega, milles jäätükid sees, sest soojemat vanni tema keha ei lannatavat.

Juba kevadel esimeste veeloikude tekkides käivat eidekene Kaanjärvel "suvitamas" ja muidugi ka ujumas. Kuid ujumas käib eidekene ka ainult seni, kui vees leidub veel jäätükke ja lumelörtsi. Nii olevat eidekene elanud külma karastuse all kogu eluaja. Vaatamata sellele ja kõrgele eale, on tema tervis veel praegu parem kui mõne poole noorema inimese oma. Ka välimusest võib temale anda eelnimetatud kaheksakümne aasta asemel viiskümmend.

Seeeest olevat eidekene suvel püsti hädas. Siis istuvat ta palavatel päikesepaistelistel ilmadel üksinda toas ja ei julgevat oma tervist rikkuda päikesekiirtega.

Maamees, 16. jaanuaril 1931

4 kommentaari:

helle ütles ...

Huumorinurgast?

Hundi ulg ütles ...

Huumorinurk on sellel lehel eraldi.

Lihtsalt meeldetuletus sellest, et igas külas ja linnas on olnud ja on oma veidrikud.

Lapsepõlvest meenuvad mulle näiteks Tallinna veidrikud Kiniks Mariechen, Miss Estonia ja mitmed teised.

Hundi ulg ütles ...

Peab olema Kniks-Mariechen.

Anonüümne ütles ...

Meenub ammune dok.film sarnasest Venemaa taadikesest.Vaevalt tol ajal Eestis teati midagi inimkeha võimetest ja tervislikkusest(?) nii elada nagu nüüdsel ajal teadlikult ennast mõnikord programmeeritakse.Aga juhtum on huvitav.