esmaspäev, 22. aprill 2019

Dan O'Conner ja liitpuue

Kurb tõdeda, kuid pole enam seda endist sotsiaalset vunki kedagi abistada, midagi korraldada. Ükskõikne ei ole, kuid vaimselt, võrreldes varasemaga, väsin kiiremini ära ja see võimendab omakorda iseenda kaasa- ja üleelamist kui mõnel noorel inimesel on asi kehvasti. Vanusega on normaalolekus niigi depressiivsust lisandunud ja kui need asjad ka veel koormana tulevad, siis on enesetunne kohati päris sant.

See liitpuudega noor mees saab järgmisel kuul 23. Praktiliselt kurttumm, millele lisandub teatud tasemel intellekti puue. Kogu oma kooli aja elas praktiliselt internaadis, kodus vaid nädalalõppudel ja vaheaegadel. Puuetega laste koolid on vist head koolid. Vähemalt need mõned, milles seal käinud mulle ise on rääkinud. Head õpetajad ja head kasvatajad, abipersonal samuti. Ainuke häda, et internaadi lapsed elavad täiskasvanud ja lapse suhetes nagu vati sees. Siis kui täiskasvanuid ei ole, juhtub asju, inetuid asju. Aga see muu polsterdatud elu on turvaline. Kahjuks tihti ka sotsiaalset saamatust soosiv ja süvendav.

Kui tuli aeg lahkuda erivajadustega laste koolist, sebisin talle kutseka. Teadlikult kolmeks aastaks, et koguks sotsiaalset oskust ja harjumust iseseisvaks eluks. Sellel perioodil hoidsin tal natuke silma peal, et kooliasjad korras oleks. Kuidagi juhtus nii, et pärast ametikooli kadus ta vaateväljalt mõneks ajaks. Uuesti tuli teda aidata veidike aega hiljem. Oli uuesti maabunud ema juurde, kes kasutas teda väikeste õdede-vendade hoidjana. Tõrge kodus tuli sellest, et tema tõõvõimetuspensioni tähtaeg sai läbi ja noore mehe ema jäi ilma tema jaoks olulise sissetulekuta. Mees ise tööd ei otsinud (ta pole selleks iseseisvalt võimeline) ja keegi teda selles ka ei abistanud.

Kõigepealt leidsin talle sobiva töökoha. Korraldasin talle elukoha linnas. Nendes asjades abistas mind ka tema vanem vend. Siis ajasin korda töövõime- ja puudetoetuse. Keskmiselt on liitpuudega inimesel kasutada igakuiselt koos töötasuga umbes 1000-1100 eurot. Sellest tasub oma osamaksu korteriüürist, ostab toidud ja riided, mõttetuid vidinaid. Ühesõnaga elab tavalise noore inimese elu, kes eriti ei mõtle homsele päevale. Aga see selleks ...

Ja nüüd on siis pauk. tema vanem vend, keda omal ajal samuti järje peale aitasin, helistas, et poisil on kukil inkassofirmad. Ta ei oska ise asju ajada, kas aitaksin. Selgus, et meeste üks lähisugulane oli kuritarvitanud usaldust, võtnud mõni kord enda kätte liitpuudega noormehe ID- ja pangakaardid koos PIN-koodidega ja võtnud laene: 7000+1000+2100+2000. Igal normaalsel juhtumil oleks lahenduseks käivitada idenditeedi vargus koos järgnevaga. Muidugi sain ma kiirelt jälile, kes selle taga on, kuid vennad kategooriliselt keelduvad sellisest lahendusest. Tegemist on nende lähisugulasega ja seekord on veri vendade jaoks tõesti paksem kui kõik see raha kokku koos intresside ja viivistega. Mitte ükski vägi ei sunni tunnistama oma lähedase vastu.

Kahtlemata ma tegelen ka tegeliku laenuvõtjaga. Esmatähtis on aga tekkinud kahju suurenemine peatada. Koos kannatanu vennaga oleme kolmele laenule saanud maksegraafikud, kokku tuleb tasuda kolme laenu pealt 450 eurot kuus. Aga üks laenukontor käitub nagu tõeline liigkasuvõtja - raha ei tunne inimlikkust.

Dan O'Conner

Helistan Dan O'Conneri juhitava firma Eesti kontori klienditeenindajale. Edasi literatuurselt ja kultuurselt.

Tutvustan ennast ja seletan asja ära, annan vajalikud andmed.

"Ei, ta peab ise helistama!"
"Ma arvan, et sellest pole kasu, kurttummana ta saab ainult telefoni mõmiseda."
"Las ta kirjutab meile!"
"Kahjuks pole see võimalik, ta on sisuliselt kirjaoskamatu."
"Tulgu meie kontorisse isiklikult kohale!"
"Ta võib kindlasti tulla, kuid ta ei kuule ega räägi. Intellektipuudega seoses ei saa ta üleüldse aru, millest jutt käib."
"Andku kellelegi notariaalne volitus!"
"Võib proovida, kuid olen üsna kindel, et ükski notar meie riigis ei kinnita seda dokumenti, sest volitaja ei saa aru, millest jutt käib. Ta ei tunne isegi sellise sõna tähendust nagu volitus. Minu ainuke palve on, et saatke talle võlateade ja ettepanek maksegraafikuks."
"Ma ei tea ... Ma annan laenuhaldurile edasi ning kui tema peab vajalikuks, siis võtab teiega ühendust ... Aga ma ei garanteeri midagi!"

Vaikus.

Päevad mööduvad. Kirjutan kirja. Andmed ja asjaolud. Palve maksegraafikuks.

Kohene vastus: Täname teid kirja eest ja vastame niipea kui võimalik.

Vaikus.

Dan O'Conner

Polegi midagi öelda. Dani alluvad teevad kõik õigesti - viivised jooksevad. Omanikud on rahul. Lollid peavadki maksma.

13 kommentaari:

helle ütles ...

Lähisugulane? Ema, isa, vend, laps? No ei tohi(ks) ju nii olla, et lähisugulane teeb võlad ja pääseb puhtalt!

notsu ütles ...

Kas tal on täielik teovõime või on ta eestkoste all? Kui ta on eestkoste all, siis kas eestkostja ise võttiski need laenud?
(Kui tal ei ole täielikku teovõimet, siis ei ole tema - või pealtnäha tema - sõlmitud tehingud üldse kehtivad ja laenukontoritel pole midagi nõuda.)

Emmeliina ütles ...

kes on lähisugulane, Hellel õigus, mis toimub?

Nodsu-ilmselt saad juriidikas aidata.

MO isetegemised ütles ...

Sots osakonda teada anda, saavad teha kasvõi esialgse õiguskaitse korras eestkoste kui ilusti põhjendavad oskavad. Sealt saab siis juba edasi tegutseda.

Hundi ulg ütles ...

Eks ma eelkõige kirjutasin selleks, et seeläbi endast emotsioonid välja elada. Ja samas tunnen, et pean jääma diskreetseks. Tegemist on poisi pereliikmega. Olen temaga palju rääkinud ja kirjutanud. Sellel nädalal peaks laekuma tegeliku võlgniku poolt esimene sissemakse maksegraafikute tasumiseks. Tunnen ja tean teda. Ning tahan uskuda.

Õiglustunne ütleb, et Karistusseadustiku paragrahv 213 "Arvutikelmus" on asjakohane - rahatrahv või kuni 3 aastat vangistust. Aga sellel inimesel oma pere ja väikesed lapsed, nii et ... Mnjah.

Kelmuse ohver on ametlikult täiesti teovõimeline, tegelikult ... Probleem on minus. Ma olen oma "hoolealustega" saanud sedavõrd palju kõrvetada meie sotsiaalsüsteemist, et puudub igasugune usk sellesse. Eestkoste oleks variant, kuid kes? Ma olen ise nii väsinud ja ka liiga vana, et ei suuda võtta täisvastutust teise inimese eest. Tugiisikute süsteem on meil paraku vaid paberites ja voldikutes. Pealegi pole mul südant, et saata poiss ekspertiisidesse ja komisjonidesse. Ma viskaksin sellega prügikasti kogu oma aastatepikkuse töö, et eelkõige poisile endale tõestada, et ta saab siin elus ise hakkama, vaatamata tema puuetele. Eriti nüüd pista ta ekspertiisiks hullumajja kui noormees on leidnud endale omasuguse tüdruku ... Uhh ...

notsu ütles ...

See karistus ei pruugi esimesel süüdimõistmisel küll reaalne vangistus olla. Vt kasvõi see kelmuse juhtum - esimesel süüdimõistmisel mõisteti tingimisi vangistus ja kannatanutele kahju hüvitamine.

https://www.postimees.ee/6447578/uusi-trikke-ei-opeta-laenu-saamisel-abi-lubanud-sarikelm-leidis-jarjekordse-ohvri

Või seda:
http://www.pealinn.ee/koik-uudised/kohus-karistas-vanuritelt-raha-valja-petnud-naist-n196416

Ja sellise väikese kuriteo puhul on ka võimalik, et kriminaalmenetlus lihtsalt lõpetataks, näiteks lepitusmenetlusega.

Aga kui nad ei taha lihtsalt üldse kohtu kaudu midagi nõuda, siis ega jah nende tahtmata ei saa.

mustkaaren ütles ...

Lähisugulane, mai äss (minu tagumik ing k) tundub, et mingi kokkulepe on saavutatud, aga esimene emotsioon oli - tappa anda! Kui värdjas võib olla, et mitme puudega noorele selline asi teha.

Anonüümne ütles ...

Võib-olla ma olen naiivne, aga kui sellele O'Connerile otse kirjutada või/ja talle selle postituse link saata, on ta huvitatud asja kannatajale soodsast lahendusest. Välismaalased suhtuvad üldiselt puuetega inimestesse suurema respektiga kui eestlased ja nende jaoks on liitpuudega inimesse hästi suhtumine sageli (võib-olla) heategevus.

Anonüümne ütles ...

Kuidas see veri ainult ühes suunas töötab : vendade suunast sugulase suunale ? Ja sugulane irvitab pihku ? Minu arust on lisaks kehalisele puudele ja inellektuaalsele puudele olemas ka emotsionaalne puue, ja vot see onfi kõige hullem puue . Pealtnäha terve inimene . Terve võib ju olla , aga kas ka inimene ???

Anonüümne ütles ...

Ja see, et pere ja lapsed , see nüüd küll argument pole . Kuidas saab oma lähisugulasele korduvalt nii teha ? Kuuldavasti Ustimenko ka abiellus . Äkki laseme tema ka vabaks. Tal vaegnägijast naine Venemaal ...
On ju absurdne ? Mõnikord mulle tundub , et see veresugulus on tugevalt üle hinnatud . Lihtsalt vabandus , et vastutusest pääseda .

Ene-Liis ütles ...

UIstimenko peab veel 16 aastat ootama, et jälle vabaduses oma lemmiktegevuse, tapmisega, tegeleda.Ma enam ei saa aru, mis ja milleks on meil nn. demokraatia ja igatsorti tingimisi karistused.

Anonüümne ütles ...

Mis nüüd sellest kõigest saanud on?

Anonüümne ütles ...

Aeg läheb edasi ja tulevad uued märksõnad, mille tähendust täpselt ei tea. Peale e corona hirmu hoiatatakse ka igasuguste arvutisse sissetungijate eest lõpuks ei teag mida teha võid.