teisipäev, 22. märts 2016

Mercedes

Mõnedes peredes on sedasi, et lapsele pannakse sündides mingi nimi, kuid millegipärast hakatakse teda pereringis kutsuma teisiti. Mõnikord pole sellel kasutataval nimel sünnijärgse eesnimega mingit pistmist. Aastakümneid arvati, et ka Adrianal oli selline hellitusnimi. Tollal kui see juudi tüdruk Austrias ilmavalgust nägi pandi ühele ja samale lapsele mitu eenime. Sama tava oli ka eesti peredes tsaariajal ja nüüd on see komme taaslevima hakanud. Selle tüdruku eesnimedeks olid siis Adriana Manuela Ramona. Nüüd on aga leitud perearhiivist sünnitunnistus, kus seisab, et väidetav hellitusnimi, Mercedes, oli siiski ka selle lapse sünnitunnistusel veel neljanda nimena.

Adrianal oli kaks vanemat venda, kuid pere ainukese tüdrukuna sai ta isa erilise tähelepanu osaliseks. Paljud mehed teavad oma kogemusest, et heaks isaks olemiseks on reeglina vaja suuremat küpsust, mistõttu ühe ja sama pere lapsed saavad sõltuvalt isa vanusest mittevõrdset kohtlemist. Kui pere esiklaps sündis, oli isa Emil 23-aastane oma kohta elus otsiv noor mees. Adriana sündides aga juba 36 aastane edukas ärimees. Lapsena ja noorukina olid Adriana isal jamad kooliskäimisega, mistõttu poisi vanematel oli tõsine mure, mis noorukist saab. Neil õnnestus ta tutvuste kaudu sokutada diplomaatilise posti kulleriks. Juba varsti oli noor mees ametiredelil tõusnud asekonsuliks Alžeerias ja hakkas töö kõrvalt väikselt äri ajama, tuues oma tulevase äiaga Euroopasse kaubanduslikes kogustes tubakat.

Selleks ajaks kui Adriana sünnib on isa Emil sukeldunud Euroopas kiirelt arenema hakanud kindlustusärisse. Vabad vahendid on paigutatud börsil väärtpaberitesse, mis teenivad kenasti intresse. Pere jõukus kasvab, talviti kolitakse kõledast Viinist Prantsusmaa kuurortlinna Nice'i, kuhu isa on ostnud suure villa.

See Vahemere kuurortlinn saab pere elus oluliseks. Adriana on nelja aastane kui ta ema sureb vähki. Ehk just see on asjaolu, miks isa ja tütre suhted muutuvad eriti lähedaseks. See eriline side säilub ka pärast seda kui isa kuus aastat hiljem uuesti abiellub ja aastate jooksul saab Adriana endale veel kolm poolvenda ning ühe -õe. Isal on kindel osalus tütre elus ka siis kui viimane on juba täiskasvanu. Aga just need leinaaastad ja üksinda olemine on aeg, millal isa Emil avastab endas uue kire - autod. Ka selle huvi oskab ta pöörata rahaks.

Isa on saanud ettepaneku hakata Austria-Ungari keisririigi konsuliks Nice's. See toob kaasa laialdase suhtlusvõrgustiku Euroopa tähtsate ja rikaste näol. Hobuste ja tõldade aeg on pöördumatult muutumas minevikuks. Ostes endale Daimleri tehasest auto, mõistab Emil koheselt, et turul valitseb nõudlus hoopis uue põlvkonna autode järele. Emil alustab tehasega läbirääkimisi ja pea koheselt saab ta Daimleri autode edasimüüjaks. Kuid sellega ta ei piirdu. Ta annab tehasele tellimuse uue põlvkonna auto loomiseks, koos tehniliste näitajatega, millele peab uus mudel vastama. Ta omandab Daimleri autotehase toodangu eksklusiivse turustamise õiguse väljaspool Saksamaad ja koha ettevõtte juhatuses. Tema nõudmisel antakse uuele automudelile ka nimi. Selleks saab Mercedes. Tütar Mercedes Adriana Manuela Ramona on siis üheteistkümne aastane.

Tänapäeva Venemaal on tavakäibes mõiste золотая молодёжьkuldne noorus. Need on lapsed ja teismelised, kelle kuu taskuraha on võrdne minu aastapensioniga või enamgi veel. Kas nüüd just sedasi, kuid kahtlemata oli Mercedesel kuldne lapsepõlv ja noorus. Isa paigutas jätkuvalt raha, nüüd juba ka autoäri kasumit, kinnisvarasse. Nice's osteti veel teine villa, mis nagu esimenegi nimetati tütre järgi - Villa Mercedes II, Perekonna Viini kodu, õigemini Badenis asuv, mis kandis nime "Mercedeshof" laiendati 50 toa, 8 vannitoa ja 23 tualetiga luksuslikuks elamuks.

Perel on oma jahtlaev "Mercedes", ratsahobuste tallid. Isa ostab iseenda tarbeks Prantsusmaal lisaks veel ühe privaatse villa, õigemini väikese "lossi", kuigi ta kasutab seda harva. Pere omanduses on kaks hotelli Nice's ja hotell "Astoria" Pariisis. Emilil on oma osalus Monako kasiinoäris jne. Peale selle aktiivseid aktsiaid veel mitmetes ärides.

Kahjuks Emili haritud vanemad ei näe oma "lorust" poja edulugu, nad surid siis kui see teekond oli alles päris alguses. Juudi rabi pojal on olnud nutikust, pealehakkamist, et saada edukaks ja jõukaks ärimeheks, kellel on haaret, ideid ning seda kõike diplomaaditöö kõrvalt. Kes oskaks tagantjärgi hinnata sedagi, kuidas isa on rahul oma tütre valikuga kui see kahekümne aastasena abiellub endast kümme aastat vanema aadlikuga. Võib eeldada, et selle kaudu armastatud tütre nimele lisanduv parunessi tiitel pidi isa Emilis tekitama edevust ja rahulolu.
Mõne aasta möödudes sünnitab Mercedes tütre, paar aastat hiljem poja. Ta pühendub pereema rollile. Kuigi hing ihkab mõnikord muud.

Isa Emili vilgas autoäri on lühikene, särav ja tulutoov. See hakkab hääbuma mõned aastad peale äripartner Gottlieb Daimleri surma. Autotehases hakkavad puhuma uued tuuled. Emil säilitab küll koha ettevõtte juhatuses, kuid mingil hetkel kaotab tehase autode ainumüügi õiguse. Vaatamata sellele läheb ta maailma autotööstuse ajalukku eelkõige innovaatilise turustajana. Tema loodud bränd "Mercedes" elab üle revolutsioonid, riigipöörded ja sõjad.

Esimene Maailmasõda muudab selle perekonna jaoks kõik. Olles Austrias, loobub pere avalikult omavahel prantsuse keeles rääkimisest. Kuna Emili teine naine on pärit Prantsusmaalt, siis hakatakse vihjama, et ta on vaenlase salakuulaja. Naastes aga Prantsusmaale, esitatakse mõni aeg hiljem prantslaste poolt hoopis Emilile süüdistus spioneerimises Saksamaa kasuks. Asja uuritakse ja menetletakse, kuni Emilil õnnestub pageda Šveitsi. Prantsusmaa konfiskeerib kogu tema kinnisvara ja aktivad ärides. Isa sureb. See kõik mõjutab ka Mercedest. Kuldne lapsepõlv ja noorus on jäädavalt möödas. Tema enda arusaamade järgi on ta vaene. Tema parunist abikaasa peab minema tavalisele riigitööle, et perele elatist teenida ja Mercedese hing ..., see ihkab jätkuvalt midagi muud.

Ka tänases päevas piisavalt harva esinevalt, tollal aga veel eriti, hülgab ema, Mercedes, oma lapsed ja mehe. Ta tütar Elfride on niisama vana kui tema oli siis, mil isa kinkis perekonna hiigelaegadel ta nime uuele automudelile. Poeg Hans-Peter on ema lahkudes seitsme aastane. Naise uueks valituks saab samuti parun, kasina sissetulekuga skulptor. Ilmselt pakub see abielu Mercedesele hingeliselt rohkem. Ta arvab endal olevat vokaalseid võimeid, lapsena unistas ta näitleja karjäärist. Kas uues peres valitsev loominguline õhkkond oleks kaasa aidanud Mercedese unistuste täitumisele, see jääb teadmata. Üsna pea saab Mercedesest lesk. Noor naine elab üksinduses. Mercedes Adriana Manuela Ramona sureb luuvähki 39-aastaselt, sama vanalt kui suri ta enda ema.

Üks asi jääb tal nägemata. See kuidas natsi Saksamaa suur Führer, juutide massihävitaja, sõidab rahva juubelduste saatel ringi automargiga, mis on saanud nime ühe väikese juuditüdruku järgi. Führer on läinud, Mercedes on jäänud.

14 kommentaari:

konn, lendav konn ütles ...

Mercedese mainimine toob mulle alati meelde maleva-aegse komsomolitegelase Mercedes Penti, kelle pere-ja eesnime teatud määral kombineerides ilmnes huvitavaid seoseid:)
Tunnistan, et guugeldasin just kunagist aktivisti ja sain täitsa üllatuse osaliseks.

Hundi ulg ütles ...

Sinu kommentaariga seotult tahtsin e-riigi Rahvastikuregistrist vaadata, palju Mercedes'i Eestis elab. Seal on selline päringu võimalus. Selgus, et mu ID-kaardi mingid koodid on aegunud. Keegi võiks vaadata ja kirjutada siia tagasisidena.

Tqnis ütles ...

Päringu tulemus:
Nimede arv on 11 (Mercedes)
Nimede arv on 137 (Adriana)
Nimede arv on 13 (Manuela)
Nimede arv on 37 (Ramona)

Huvitav. Mina oleksin oodanud teistsugust järjekorda.

helle ütles ...

Ma ka guugeldasin...

Alli Kass ütles ...

Väärt lugemine oli. Tänud!

Hundi ulg ütles ...


Oleks Silberauto mu klient olematus reklaamiagentuuris, korraldaksin kindlasti Mercedese päeva koos kõigi 11 Eestis elava Mercedesega. Näiteks 16. septembril, selle loo peategelase sünnipäeval ...

Neid oma interneti väljakirjutisi Mercedesest korrastades jäin taaskord mõtlema ajast, selle kulgemisest, ajaloost. Kõik see toimus ju minu armsa vanaema elu ajal, kes oli Mercedesest viis aastat vanem. Ja mu vanaema oli minu lapsepõlve lahutamatu osa. Järelikult olen juba ise ajalugu :)

Anonüümne ütles ...

Aitäh! Ootasin juba väga uut postitust.

Anonüümne ütles ...

Kas ma saaksin mingile meiliaadressile näiteks kirjutada - juhul, kui sobiks mõte see lugu avaldada? Täpselt sobiv koht selleks oleks just olemas ja tänulikke lugejaid oleks tõenäoliselt üsna ohtralt - ainult otsustada tuleks hiljemalt pühapäevaks. Täpsustaksin meilis kõik üksikasjad.

Hundi ulg ütles ...

Tänan, Anonüümne, ettepaneku eest. Minuga saab ühendust meliaadressil:

hundiulg2010@hotmail.com

mustkaaren ütles ...

Ilus.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, mulle ei käi paberväljaandeid. Loen lehti digitaalselt .Arved tulevad ka mailboxi . Seepärast vaatan ka postkasti väga harva , maksimum korra nädalas või miinimum paar korda kuus Täna oli see päev , mil alla kirjakasti juurde asja oli, ja leidsin rohke reklaamilasu vahelt postkastist 29 .märtsi " Õhtulehe ".Ja et seal oli just see lugu refereerituna .Eksis postiljon või pani ta keegi nimme minu postkasti ? Seda ma arvatavasti teada ei saagi.
Igatahes väga imelik juhus .

Krati

Anonüümne ütles ...

Ah jaa, minu õnnesoovid muidugi !! Ei tea, kas see on esimene üllitis, mis lehes ilmunud, aga arvatavasti teeb ta rõõmu ikka .
Krati

Hundi ulg ütles ...

Rõõmu teeb kindlasti, et peeti huvitavaks seda lugu ka laiemalt tutvustada. Ning väikene summakene honorarina ka elus nõrgematele.

Selle sildi, Lapsepõlve foto all kirjutatud juttudes olen kasutanud vaid eesnimesid. Pisut jäetud lugejale äratundmisrõõmu ja ehk ka arvamist, et kellest lugu. Sellisel kujul ilmununa oli toimetajal ainuõige otsus lisada perenimed ja pisut ka teksti kohendada.

Anonüümne ütles ...

Aga et siis suveks vagude vahele ära ei kao . Sulel ei tohi lasta rooste minna . ))