kolmapäev, 9. jaanuar 2008

Tallinnas vangistati vargajõuk

Saadi kätte hulk varastatud väärtasju ja riideid. - Töösturi ja taluomaniku pojad ja vana posteljon jõugu liikmeteks.



Kavas sissemurd 60-sse korterisse.







Pärast pikemat ja väsimatut töötamist Tallinna-Harju kriminaalpolitseil õnnestus Tallinnas paljastada ja tabada vargajõuku, kes pani toime umbes 30 liht- ja murdvargust korterites ning varastas paljaks umbes kümmekond isikut Pirita mererannas. Suurem osa varastatud kraamist saadi kätte. Peategelasteks jõugus oli ühe kohaliku töösturi ja ühe rikka taluomaniku poeg Virumaalt. Varguste vastuvõtjaks oli üks vanemaid Tallinna postkontori kirjakandjaid, kes varjas varastatud väärtasju oma korteris ja postkontoris tema kasutada antud riidekapis.





Juba käesoleva aasta jaanuarist alates pandi Tallinnas toime korterivargusi, mille toimepanijad jäid kadunuks. Supelhooaja saabumisel seltsis saladuslikkudele korterivargustele veel riiete- ja väärtasjadevargused Pirita rannas, kus lühikese aja jooksul varastati paljaks kümmekond suplejat. Vaatamata kõigile otsimistele jäid vargused tabamatuks. Nüüd, mõni päev tagasi tabasid kriminaalpolitsei ametnikud Pirita rannas supleja riiete varguse katsel tundmatu noormehe, kes nimetas end Valdur Reebergiks, 31 a. vana. Pärast kestvat ülekuulamist ja usutlemist paljastati

neljast liikmest koosnev hästiorganiseeritud vargajõuk,

kes töötas käsikäes, pannes toime linnas murdvargusi ja Pirital suplejate riiete näppamisi.


Jõuku kuulusid Tallinna töösturi poeg Evald Leesmann, Virumaalt pärit rikka taluomaniku poeg Valdur Reeberg, Tallinna postkontoris teeniva postiljoni poeg Alfred Mölder ning viimase isa Hendrik Mölder, kes oli varguste vastuvõtjaks ja varjajaks.


Läbiotsimisel leiti Möldrite elukohas - Toompeal, Toomkooli tn. nr. 21 majas suurem kogu mitmesuguseid varastatud riideid ning umbes 25 kilo raskune kogu nn. poolhõbedast valmistatud sööginõusid, millised kandsid märke "Kafe Bristol". Samas saadi kätte

120 mitmesugust korteri uksevõtit ja umbes 60 skeemi rikkamate Tallinna kodanikkude korterite uste lukkude ja korteri asukoha ning plaani kohta.

Ka oli jõugul märkmeid korteriomaniku kodus ja kodust äraoleku aja kohta. Samas leiti hulk nahkiluköites laua- ja taskublokke, pariisi maailmanäitusele määratud ja rakenduskunstinäitusel varastatud A. Kivikase romaan "Nimed marmortahvlil" ja määramatu hulk muud varastatud kraami.


Siit edasi viisid jäljed politseiametnikud Tallinna postkontori. Pannes siin toime läbiotsimise kirjakandja Hendrik Mölderi kasutada olevas riidekapis,

sattusid politseiamatnikud uuele varastatud kraami laole,

kus oli varjul rikkalik kogu kuld- ja hõbeasju, nagu tasku- ja käekellad, hõbepaberossitoosid ja muid väärtuslikke esemeid. Et olla valmis igaks juhuks, oli kirjakandja toonud need postkontorisse kui kindlasse kohta varjule.


Siit saadi kätte ka rootsi professori Niels Gustavsoni taskust Pirita mererannas varastatud väärtasjad. Viimase kohta tähendas rannavaras, et ta oleks võinud vabalt kaasa viia ka professori ülikonna, kuid tal tekkinud viimase kui välismaalase vastu teatud aukartus ning sellepärast ta loobunud professori riiete vargusest.


Esialgu on selgunud järgmised selle jõugu poolt toimepandud vargused:

Oskar Mägi jalgrattavargus Raekojaplatsil, korterivargus A. Talviku kortris Pärnu maanteel nr. 25, Anna Kurvitsa palitu vargus restoran "Astorias", Erik Siiversi riiete vargus Pirital, Niels Gustavsoni riiete vargus Pirital, Eduard Taskale kuuluva iluköites romaani vargus kunstinäitusel, murdvargus Narva maanteel nr. 45 Hendrik Espele kuuluvas pudu- ja moekaupluses, Herold Kuuskmanni riiete vargus Pirital, Johannes Alango riiete vargus Pirital, Ilmar Saarentsi riiete vargus Pirital, Heino Taaveli riiete vargus Pirital, Juhan Loodsaare riiete vargus Pirital, Karl Rumbergi riiete vargus Pirital ja lauapesu vargus pandimajas.


Kõik asjaosalised viibivad esialgu vahi all kriminaalpolitseis, kus jatkatakse nende ülekuulamist. Hulk varastatud kraami, mille omanikud teadmata, on veel kriminaalpolitseis, kust neid võib näha ja kätte saada igal ajal.


Vangistatuist on Evald Leesmann 23 a. vana, Valdur Reeberg 31 a., Alfred Mölder 18 a. ja postiametnik Hendrik Mölder 44 a. vana. Viimane, kelle poeg osutus vargaks, ja kes ise oli varastatud kraami varjaja, on teeninud postkontoris kirja- ja telegrammikandjana üle 20 aasta.


Väärtuslikumatest asjadest, mille omanikud esialgu veel teadmata, on kriminaalpolitseis mõned hõbepaberossitoosid, mõned käe- ja taskukellad, ülikonnad ja mõned iluköites nahkesemed. Peale selle on seal lugematul arvul kaelasidemeid, triiksärke, paar supelmantlit ja muud kraami.



Maa Hääl, 9. juulil 1937

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Eduard Taska---teadaolevalt Ilmar TASKA isa (või vanaisa).Hiljuti kuskilt ajakirjast lugesin.