laupäev, 28. juuni 2008

Salapärane karskusselts Viljandis

Ametivõimude poolt on alustatud jälgimist seadusevastaselt asutatud salapärase "karskusseltsi" tegelaste ja senise tegevuse suhtes. kummaline karskusselts asub Viljandis ja ta on omale nimeks võtnud "Tegev". Ametlikult sellist seltsi Viljandis registreeritud pole. Et ta aga olemas on, selles veendus Viljandi linnavalitsus, kellele saabus kiri, milles palutakse luba karskusselts "Tegevale" korjanduse toimepanemiseks nelja korjanduslehega. Palves mainitakse, korjandusest saadav tulu tahetakse kasutada alkoholi, narkoosi ja prostitutsiooni võimusesse sattunud kodanike abistamiseks ning karskusselts "Tegeva" asutamiskulude katteks. Alla on palvele vaevaliselt kritseldatud: "seltsi asutajate nimel Alder Kärdt".

Selgitades selle ametlikult mitte oleva seltsi minevikku ja tegelasi, kes selle taga seisavad, avastus, et tegemist pole mitte antialkohoolikutega ega ka muidu eeskujulikkude eluviisidega isikutega. Seltsi asutamise koosolek on peetud Linna tn. 7 teisel korral ühe tegelase korteris 22. jaanuaril ilma politseis registreerimata. Samas moodustatud asutamise toimkond, kuhu kuuluvad Eugen Heinlaid-Muna, Erik Mitt ja Leo Fuks. Nimetatud on tuntud Viljandis napsuvendadena.

Muide pole hakkajad "karskusidee" propageerijad jäänud ootama, kuni linnavalitsus korjamiseks loa annab. Linnas liiguvad korjanduslehed, mis kannavad 16. jaanuaril väljaantud kuupäeva ja millele alla kirjutanud E. Hellam, Johannes Kood, Endel Vanamõis, A. Käärdt ja Rudolf Sepp. Korjandusleht kannab pealkirja "Annetuste vastuvõtu leht" ning nagu lehelt näha, võetakse vastu "materjalseid ja idealseid aineid".

Vaba Maa, 16. veebruaril 1935

6 kommentaari:

Kaamos ütles ...

Võta nüüd kinni, kas oli tegemist selliste tüüpidega kes tõesti pahedest vabaneda ihkasid või sai teoks tehtud lihtsalt kaval äriidee. Kuis muidu naha napsuks lisaks saaks?

helle ütles ...

Ei tea, mis need "materjalsed ja idealsed ained" on.

Hundi ulg ütles ...

Mulle tundub, et need napsuvennad olid ikka ka pullivennad. Ehk nende reaalsete nimede järeltulevad põlved teavad sellest rohkem, suguvõsa legendide järgi. Tenekord aga püütakse taolisi, tegelikult tagantjärgi lustakaid sündmusi unustada. Oleme ju kõik tublid ja väärikast sugupuust.

iibis ütles ...

Tänapäeval kasutad guuglit ja kohe kõik (ja mõnikord veel rohkemgi) inimese kohta teada. Salapärase karsuksseltsi aegadel tuli toetuda muudele mehhanismidele.
Aga eks paljud patud tulevadki hoopis aastaid hiljem välja. Meie suguvõsas oli 1920. aastate paiku üks säärane igavene üliõpilane, kellele kodutalust ikka rohkest raha ja muud väärtuslikku kraami saadeti. Aastaid. Ja mõni aasta tagasi selgus, et nimetet meesterahvas oli üliõpilaste nimekirjas olnud ühe semestri.

helle ütles ...

Hundiulg
sa oled alati aldis olnud mänge mängima!
Vt minu blogisse

Hundi ulg ütles ...

Iibis, taolised lood on toredad. Minu arust annavad need suguvõsale juurde värvikust ja inimlikku dimensiooni.