teisipäev, 17. juuni 2008

Selle talve surnud 21.

(... järg)

Riks öelnud, olgu, nagu sa tahad ja läinud lahku. Aga see endine armsam hüpanud alt ära pärast lahutust. Siis tahtnud Selma edasi elada, aga Riks siis enam ei tahtnud ja Selma oli oma ülejäänud elu üksi elanud. Kui Tõnu halvatud oli ja mina tema juures haiglas põetasin, siis Selma oli siseosakonnas toidujagaja.

Miku Helmi oli Riksile öelnud peale lahutust: Vaata, et sa omale mõne vanema naise kuskilt leiad, sest üksikud mehed hakkavad jooma ja jäävad kasimatuks ja mustaks. Riks leidiski pisut noorema kena naise. Nad käisid tihti meil, sest Riks oli Tõnuga sõjaaegne sõber. Nemad olid koos Tartu all kotis. Riks oli oma meestest lahku sattunud ja üksi jäänud. Tõnu oli ta leidnud ja oma meeste hulka võtnud ja koos välja murdnud ja hiljem tulid rabasi kaudu koju. Riks hindas seda väga ja aeg-ajalt käis meil Tõnuga juttu ajamas. Ta töötas kusagil puutöökojas ja elasid kenasti lõpuni.

Kustiga läks aga nii, et veneaja algul olevat ta ühe kusagil vedeleva raudjupi koju toonud. See olevat jälle üks väga tähtis venelaste jupp olnud ja talle mõisteiti aasta vanglakaristust. Vahepeal algas sõda ja Kusti kadus nagu vits vette. Mitte keegi ei kuulnud tast sõnagi. Juuli kasvatas tütred üles. Leida võttis ühe silmaga Muhu Aksel, kellega nad lapsi ei saanud. Leida oli kogu oma tööaja väga tubli brigadir. Kui 50 aastat vanaks sai, lõpetas töö ära ja hakkas talu pidama. Riks oli talle oma talu pärandanud.

Nandja Adeele tütrel Ailil oli 10 last. Tal oli väga vilets mees ja ta ise oli peast natuke segi läinud. Käis kogu aja Jämejala vahet. Tal oli seal hea käia, sest üks Adeele poeg oli Jämejalas arstiks. Adeelel oli ka palju lapsi. Need Aili lapsed olid ilma mööda laiali, peale vanema tütre, kes oli abielus. Leida korjas need lapsed kokku ja nüüd on nad üks suur perekond. Leidal on 6 lehma. Müüb siinümbruse inimestele 2 krooni piimaliiter. Kaks vanemat poissi elavad meie kõrval Madisel, vanamees ja Aili ka. Kui poisid väiksemad olid, käisid kogu aja meie küüni kontrollimas, siitpoiste mootorrattaid ja nende osi äravedamas. Poisid käisid neid paar korda hirmutamas, aga mis sa neile ikka teed. Nüüd on nad vanemad ja ega seal küünis ka enam suurt midagi võtta ole.

Leida on väga tubli naine, saab kõigega hakkama. Aksel on mitu aastat surnud, aga Leida saab hästi hakkama selle lapsekarjaga. Koolis on nooremad lapsed õige tragid.

Nooremal õel Eevil on jälle teistsugune saatus. Tema tahtis kangesti ühte viinavõtjat traktoristi, Kässpre Eedust, kes oli ilus, mustade silmade ja lokkidega mees. Muidu oleks kõik hästi olnud, aga Eedus läks purjus peaga kole tigedaks ja hirmus armukade oli ta ka. Kui nad nooremad olid, siis olid nad tihti seltsimehelikus kohtus peksmise pärast. Ega Eevi ei tohtinud ühegi mehega rääkida ega hea pilguga vaadata.

Rebase rahvas kolis peale Korjuse pere küüditamist Korjusele, sest Rebase oli kole lagunenud ega pidanud talvel sooja. Korjuse tante Krõõt jäeti maha Rebase rahva hooldada ja nii nad jäidki Korjusele elama. Korjuse oli kahe poolega maja. Ühel pool oli kaks tuba Juuli ja Eevi jaoks ja teisel pool oli hulga tube sefide ja Eeduse jaoks. Eevi ja Juuli toal käis jäme palk seestpoolt ukse ees, et Eedus sisse märatsema ei pääseks. Sest see Eedus ei sallinud Juulit ka. Eedus ise oli meestele rääkinud, et Eevi ei ole talle naise eest. Mis naise eest saab ta olla, kui ta kogu aja on vorbiliseks pekstud ja väriseb ta ees. Sedasi juttu ajades on Eedus üsna mõistlik, aga vintis peaga kipub kohe igat naist käperdama.

Neil on kaks tütart. Vanem tütar Helle on 43 aastane, meie Kaarlega ühel nädalal sündinud ja üksik. Noorem tütar Valle on jälle meie Antsuga ühel nädalal sündinud. Temaga on see häda, et Valle on blond, aga Eevi ja Eedus on tumedad: vat Valle pole tema tütar. Sellega oli igavene jama, käisid seltsimehelikus kohtus, seal ka ei leitud lahendust. Nüüd vanast peast on pisut mõistlikumaks läinud. Eriti meeldib talle väimees. Valle abiellus pisut peale 20. eluaastat. See väimees on tal tõesti tubli. Aitas meil uue maja ehitada peale Vene Peetri tehtud tulekahju. Kaks tütart on neil, arvata keskkooli iga, sest nad on nii meie laste ealised.

Nii nad elavad seal. Jaanipäeval tuli Eevi koos Hellega kirikust Sõmeru kaudu, ajasime pisut juttu. Eevil on ikka selline kurnatud ja vaevatud väljanägemine. Helle on nii neljakümne alguses üksik neiu.

Ja ongi kõik sellest Rebase perest, mille üks liige oli Riks.

Sõmerus, 3.9.96

(järgneb...)

11 kommentaari:

afanasjev ütles ...

hästi põnev! seda tahaks raamatuna lugeda!

helle ütles ...

... Kusti olevat veneaja algul ühe kusagil vedeleva raudjupi koju toonud. See olevat jälle üks väga tähtis venelaste jupp olnud...

Kusti kadus nagu vits vette...
Ei tea, kas selle jupi pärast?

Vallet pole ma küll inimese
nimena kuulnud, seevastu Hellet küll;)

Linda Järve ütles ...

Kas Korjuse (või Korjus?) on siinkohal ainult talunimi või ka perekonnanimi?
Lihtsalt huvitab :)

Hundi ulg ütles ...

Olen küll ainult kirjanduse tarbija, kuid ka minu sisetunne ütles, et hea toimetamise puhul oleks need mälestused lugemist väärt. Seepärast seda käsikirja siia ümber trükingi. Mind paelus, et nedes mälestustes ei olda minakeskne. Lihtsad külaperede lood, täpsemalt ühe küla surmalood. Sellel autoril on stillitunnetust, tabavad ja lakoonilised iseloomustused oma tegelastele ja lummavalt nappide vahenditega jutustamisoskus.
---------
Sinu poolt valitud lõik, sjgelle on hea illustratsioon ülalöeldule. Kusti lugu on viis lauset. Ja minu jaoks on see tervik. Targema inimesena oskad ehk öelda mulle, kas selline lühike lühiproosa omab ka mingit zanrimääratlust?
------------
Ma olen aru saanud, et autor kasutab mõne pere puhul talunime, mõne teise pere puhul jälle pärisnime. Ainukese tegelaskujude esindjana on siia blogisse jätnud kommentaari Tõnu (vaata nr.9). Äkki oskab tema aidata!?

Tõnu Tramm ütles ...

Eks ma ikka olen aeg-ajalt kiiganud, mida uut on juurde tulnud ja kui miskit öelda, siis ka sõna sekka öelnud. Rebase Riksi peatükk oli esmalt minu jaoks liiga kauge ning ei osanud esiti kuidagi otsi kokku viia. Nüüd on juba pilt selgem ja konkreetsed inimesedki silme ees.
Korjuse oli ikka talunimi, perenimi oli ja on neil Käsper. Mäletan hästi Korjuse põlemist ja ka Eedust, Vallet jt. Nüüd toimetab seal Helle, on üks ütlemata tubli ja hakkaja naine. Nagu ka Leida, kes elab kilomeetri jagu eemal. Ta oli kolhoosis kauaaegne brigadir, kamandas ka mind ja teisi lapsi, kes suviti heinal taskuraha teenimas käisid. Ja lehmi peab ta tänaseni.
Mis seal salata, eks minagi naudin neid kirjatükke just Asta oskuse tõttu öelda väga tabavalt ja samas kõigile arusaadavalt. Imetlusväärne oskus!

Linda Järve ütles ...

Aitäh nii Tõnule kui Hundi ulule!

Anonüümne ütles ...

Tuletaksin meelde, et autoriõiguse seaduse § 38 (https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12957346)järgi peate enne 70 aastat ootama või on teil olemas autori kirjalik luba antud materjalide avaldamiseks?
Veelgi enam - juba praegu on tegu seaduserikkumisega.

Hundi ulg ütles ...

Hea anonüümne,

Sinu kommentaar ja selles väljendatud väide seaduserikkumise kohta on huvitav. Veelgi huvitavam on kommentaari kirjutamise ajend.

helle ütles ...

Võib-olla anonümne selgitaks lugejatele, milles konkreetselt ta märkab seaduse rikkumist.
Paistab, et tal on see teada.
Või on ta ise kuidagi seotud antud isikuga(Astaga?) ja tajub seeläbi kahju oma isikule? Pole siin mõtete niisama lahmida, pealegi anonüümsena. Kui julgust oma nime all esineda pole, siis milleks üldse lahmida.
Oleks huvitav teada.

Anonüümne ütles ...

Kui väljailmunud näpuviibutaja on Asta suguvõsa asjapulk,siis muidugi...Aga muidu võib edasi lasta nagu Mihkel Raud oma "porinägude lugudega".

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.