neljapäev, 12. juuni 2008

Soovitakse laste ametisse palkamist 10-aastaselt

Esmaspäeval peeti Kuressaare Põllumeeste konvendi koosolek, kus esmajoones kuulati ja ühineti konvendi juhatuse seisukohtadega põllutööliste seaduseelnõu suhtes. Neis vastuvõetud seisukohtades peeti tarvilikuks, et kehaliselt hästi arenenud lapsi võiks palgata ametisse juba 10-aastaselt, kuigi seadus näeb seda ette 12-aastaselt. Tarbekorral võiks laste normaalse arenemise kohta esitada tööinspektorile arstitunnistuse.

Samuti võeti seisukoht põllutööliste töölepingu enne tähtajalise murdmise kohta. Seaduse järele on põllutöölisel õigus töölepingut ennetähtaega murda siis, kui peremees käitub töölisega halvasti. Leiti, et ka peremehel peaks olema õigus töölepingut enne tähtaega tühistada siis, kui tööline käitub halvasti peremehega. Seda seisukohta õigustab eriti asjaolu, et Saaremaal on pererahvas ja töölised alati tihedas kokkupuutumises ja seetõttu võib sulase-töölise ebasobiv käitumine mõjuda halvavalt peremehe alaealistele lastele.

Ühel häälel võeti vastu konvendi aruanded ja eelarve. Viimane on tasakaalus 1380 krooniga. Konvendi varanduslik seis on 509 kr. ja 65 senti.

Senine konvendi esimehe asetäitja M. Nõu lahkus oma kohalt, jäädes edasi ainult juhatusliikmeks. Uuteks juhatusliikmeteks valiti August Pihel Pihtlast ja Mihkel Allik Siklast. Esimehe asetäitjaks valiti Aug. Pihel Pihtlast. Veeühisuste komiteesse valiti Aug. Pihel Pihtlast, Aleksander Raudsepp Kiratsist ja A. Kukk Kaarmalt.

Hobusekasvatuse edendamiseks tunnistati vajalikuks täkksälgude ühiskopli asutamine kas Kuressaare konventi või Kesk-Saaremaale. Maksva korralduse järgi ei tohi üle ühe aasta vanuseid täkksälge ühes märadega karjamaale lasta ja seetõttu on Saaremaal viimasel ajal kasvatatud vähe sugutäkke.

Veel arutati koosolekul põllumeeste pensioni küsimust, kuid see jäeti lahtiseks ja anti konvendi juhatusele üksikasjalisemaks kaalumiseks. samuti oli mõttevahetusi parema sigade müügilesaatmise korralduse üle.

Koosoleku poolt saadeti Presidendile tervituskiri.

Meie Maa, 18. mail 1938



3 kommentaari:

Ninataga ütles ...

Ma ei kujuta ette, et 10 aastased teevad tõsist tööd..
Kuid jah, mingi 15 võiks juba ju sobida...
1938 oli olukord sisi ju sama..

Hundi ulg ütles ...

Mina mõtlesin seda uudist lugedes seda, kuidas Eesti kaitseväes 6 meest üht kartulikotti püüavad sikutada....

Ninataga ütles ...

Ära unusta, et veel koos 3 kandmisrihmaga!!!
Et teed silmuse peale ja 6 meest võtavad otsadest lihtsalt..