neljapäev, 19. juuni 2008

Pisargaasiga pahempoolsete kallale

Pärnu rahvamajas korraldatud ametiühingute 1. mai kontsert-miiting kujunes lööminguks vabadussõjalaste ja pahempoolsete vahel.

Sel ajal, kui kõnetoolis viibis sotsialist Maksim Unt, hakkasid paljud saalis viibijaist pühkima silmi. Selgus, et koosoleku saali oli toimetatud pisargaasi. Koosolijate keskel tõusis paanika. Rahvas tormas akende juurde, et neid avada ja lasta saali värsket õhku. Kes viibisid ustele lähemal, need jooksid välja. Samal ajal tekkis ühes saalinurgas rabelemine. Seal olid pahempoolsete võimlemisrühma mehed saanud kätte vabadussõjalase Juhan Koiksoni, keda arvati pisargaasi levitajaks. Võimlemisrühma liigete poolt pekseti Koikson üleni veriseks. Peksjatena torkasid eriti silma sotsialistid Hendrik Lusik, töölisspordi poksitreener Kuura ja Teiman. Koiksoni peksmise ajal kuuldusid saalist hüüded: "Visake ta aknast alla!" Koiksoni hakatigi vedama akna suunas, kuid sellest kavatsusest tõmbas kriipsu läbi politsei. Politseinikud toimetasid sotsialist Teimani ja Koiksoni arestimajja. Koosolek jätkus, kuid suur osa rahvast oli juba laiali läinud.

Nagu selgus juurdlusel, oli Pärnu nn. vabadussõjalaste vabatahtlikel pahempoolsete koosoleku nurjaajamise kava juba varem koostatud. Selleks otstarbeks oli viidud koosoleku saali pudeleid pisargaasiga, ja loodeti, et rahvas teadmatuses need pudelid puruks tallab. Seda siiski ei juhtunud ja nüüd saadeti vabadussõjalane Koikson saali. Sellel õnnestus pudeleid purustada ja saalis levis pisargaas.

Pärast koosolekut tungisid nimetatud organisatsiooni vabadussõjalased tänaval kallale sotsialist Lusikale, kes eriti oli silma puutunud vabadussõjalase Koiksoni peksmisel. Lusik põgenes vabadussõjalaste eest, vabadussõjalased tema järel. Seda jahti märkasid sotsialistide võimlemisrühma mehed, kes omakorda algasid klaperjahti vabadussõjalastele. Vabadussõjalaste kallaletungi organiseerija pääses võimlemisrühma meeste eest peitu restoran "Astoria" esikusse. Enne kui võimlemisrühma mehed tema suhtes suutsid midagi ette võtta, ilmus politsei, kes likvideeris vahejuhtumise. Siit toimetati arestimajja Jakobson ja Lusik.

Nagu selgus öö jooksul korraldatud juurdlusel, sai vabadussõjalaste ja pahempoolsete vaheline hõõrumine alguse juba 1. mai varahommikul tööliskodu juures, puuturu lähedal. Juba siin tekkis vähemaid omavahelisi lööminguid. Õhtul pärast lööminguid rahvamajas ja tänavail, umbes kella 11 ajal, toimetas politsei arestimajja töölisspordi poksitreeneri Kuura ja Valentin Soosaare, kes olid osa võtnud vabadussõjalase Koiksoni peksmisest. Öösel käis sotsialistide Pärnumaa liider Maksim Unt politseis ja tahtis areteerituid sotsialiste vahi alt vabastada. See ei läinud korda. Täna hommikul kl. 3 ajal toimetas politsei kodust jaoskonda mitu vabadussõjalaste aktsiooni korraldajat, eesotsas mereväekapten Kasega. Ülekuulamisel ükski viimati ülekuulamisele tooduist end süüdi ei tunnistanud ja nad ütlesid, et nad pisargaasi loost midagi ei tea. Pärast ülekuulamist vabastati mehed. Täna lõunapaiku tuleb eilsest skandaalist osavõtjate süüteoasi rahukohtuniku juures arutusele. kaebealuste vastu on tõstatatud süüdistus rahurikkumises. praegu ootab kohtusaali juures suur rahvahulk protsessi algust. Mõnedel ootajaist on kaasas leivakotid, selleks, et neid anda kaasa mõnele kohtualusele, kui see mõistetakse kinni pikemaks ajaks.

Vaba Maa, 3. mai, 1933


Kommentaare ei ole: