laupäev, 21. juuni 2008

Mees, kes ihkab vanglasse

Tallinna-Haapsalu rahukogu õigeksmõistva otsuse põhjal vabanes mõne päeva eest vanglast 25 aastane Aleksander Timm, pärit Võnnu vallast Läänemaalt.

Möödunud aasta veebruarikuul ilmus Tartu kriminaalpolitseisse A. Timm ja palus end vahistada. Nimelt olevat tema 1928. aastal süüdanud Võnnu vallas asuva kõrtsihoone, mis seni selgitamata põhjustel maha põles. Selle Timmi tõenäoliku seletuse põhjal võeti kriminaalpolitsei poolt avaldus vastu. Timm paigutati Haapsalu vangimajja.

Nüüd oli see süütamiselugu arutusel rahukogu väljasõiduistungil Haapsalus. Kohtus selgus, et tööta ja kindla elukohata Timm oli kogu süütamiseloo välja mõelnud selleks, et pääseda vanglasse. Timm mõisteti kohtulikult õigeks ja vabastati vanglast.

Päev peale vabanemist ilmus Timm Haapsalu kriminaalpolitseisse, paludes end uuesti paigutada vanglasse, kuna tema siiski olevat "Tekla" kõrtsihoone süütaja. Pealegi olevat ilmad algava talve tõttu muutumas külmaks. Ametnikkude seletuse järele, et teda enam selles asjas vahi alla võtta ei saa, lahkus vanglasse igatseja politseist.

Reedel ilmus Timm jällegi kriminaalpolitseisse. Mees seletas, et tema olevat varastanud Taebla jaama pöörangulaternad, mille põhjal vahistamiseks olevat nüüd ometi küllaldaselt põhjust. Politsei tuligi Timmile vastu ja võttis ta vahi alla.

Vaba Maa, 10. detsember 1933

3 kommentaari:

Ninataga ütles ...

Õnneks tänapäeva vanglad pole nii atraktiivsed, et igasugused tahaks vanglasse. Samas, osad kes pääsevad, kipuvad sinna kohe kangesti tagasi. Nende tavapärane elukeskkond on ju ometi seal...

helle ütles ...

Tänapäeva eurovanglad on ikka väga atraktiivsed, olen ma lehest lugenud. Iseasi, kas see on kõige tähtsam asi elus.
Enne elaks telgis, aga vabana!?

Hundi ulg ütles ...

Kui see Aleksander polnud kiiksuga, siis pidi häda ikka väga suur olema - väljas ju külm.

Teisalt on inimlik vajadus kuhugi kuuluda. Väga troostitu, kui vangla on see koht, kuhu inimene ihkab ja saab ainuvõimalusena kuuluda.