reede, 25. juuli 2008

Surnu ärkas ellu

Petserimaal, Vilo vallas, Trõnne külas elutsev 45 aastane taluperenaine Anna Kunditalu kannatas juba kauemat aega südamehaiguse all. Haigus läks hooti sedavõrd halvaloomuliseks, et sundis perenaise heitma voodisse. Järjekordne haigusehoog tabas perenaist möödunud nädalal ja kuna kõik posijate sõnad ja vigurirohud olid juba proovitud ja läbi elatud ilma abi ja paranemist leidmata, siis pöördus linnasõitev peremees rohtude saamiseks linnaapteekri poole. Saigi mõned vedelikud ja sõitis koju tagasi. Perenaine kodus oli lamamisest ja haigeolemisest tüdinenud ja tahtis saada ruttu terveks, neelas kõik rohud korraga alla. Lõuna ajal oli rohuvõtmine ja õhtuks oli perenaise hing lennanud teise ja paremasse maailma. Loeti surnule salmid peale, pandi suririided selga, nagu nõuab kord ja kohus ja päitsi setiti öösiks põlema vahaküünladki. Ja ligi hommikuni kostsid surimajast leinajate leelotamised ja sugulaste nuuksumised.

Järgmisel päeval peremees Ivan Kunditalu läks vallamajja surmajuhtu registreerima ja matmise luba saama. Ajas vallamajas asjad ilusasti jutti, sai nõutavad paberid kaasa ja kõmpis kodu poole tagasi. Oli juba õhtu ja järgmisel päeval pidi leidma aset peiepidu. Jõudnud koduväravasse seisis mees äkki vastamisi - oma lihaliku naisega! Mees ei saanud suurest ehmatusest alguses sõnagi suust välja, oli näost kahvatu kui lubi ja alles naise hääl tõi mehe julguse ja elu juure tagasi.

Mehe vallamajas olles äkki surnu hakanud elumärke avaldama, liigutama ja unes rääkima. Surnu juures olev tütar ehmus sellest niivõrd, et otseteed plagas külasse kuulutama uudist. Külast rutati loomulikult kohale ja leiti perenaine juba riides eest. Hirmust poolkange tütar suudeti aga alles peaaegu väevõimuga majja tagasi tuua. Nagu naine ise seletab, ei tea ega mäleta tema midagi, mis juhtus siis, kui ta eelmisel päeval jäi imelikult uimasesse unne.

Juba rõõmustas naine, et korraga võetud rohud tegid ta täiesti terveks, kuid järgmisel päeval oli ta veel raskemini haige. Kuid vallavalitsusel on tööd "surnu" paberites uuesti elluäratmaisega.

Maa Hääl, 1. mail 1936

6 kommentaari:

Heli ütles ...

Lapsepõlves kuulsin sageli räägitavat lugusid nn varjusurmast. Mnjah, oleks Steven King`i algeid, saaks kenakese õudusloo kokku:)

Ninataga ütles ...

See on justkui ulmejutt :D
Aga, eks selliseid asju ole olemas...
Nüüd kah vahel juhtub ju. Alles hiljuti kirjutas postimees midagi sellist, et kuskil USA-s juhtus "surnu ellu ärkamine".

kukupai ütles ...

Selliseid lugusid juhtub tänapäevalgi, mul üks tuttav, kes ärkas haiglas surnukuuris pärast seda, kui arstid olid ta surnuks tunnistanud.

Linda Järve ütles ...

Küsin küll veidi teisel teemal, kuid ikka nende ajalehelookestega seoses. Kas originaalis on neil olemas (märgitud) ka autor(id) või on need tekstid olnud anonüümsed või lehte pandud n-ö uudiste kokkuvõttena autorit ära märkimata?

Võib-olla on sellest siin blogis juttu olnud, aga päris kõike pole ma lugenud. Samas võiks ehk autorite hulgast põnevat selguda, sest tol ajal ju kirjutasid lehtedele ka paljud suuremad ja väiksemad tollased kirjanikud või hiljem kirjanikuks saajad. Seda nii päris nimede kui ka pseudonüümide all. Mu ajakirjanikust vanaisal oli toona ka lausa kümmekond pseudonüümi olnud.

Lihtsalt küsin...

Hundi ulg ütles ...

Iltaka, huvitav küsimus Sinu poolt.

Sama küsimuse tahtsin juba ammu ümbersõnastatult pärida mõnelt ajakirjandusajaloo uurijalt - kas autori nimi saabus ajakirjandusse koos nõukogude ajaga?

Minu tähelepanekute kohaselt on ennesõjaaegsetes ajalehtedes autorlus anonüümne. Seejuures mitte ainult uudised või nupud, vaid ka mahukad teemaartiklid on avaldatud ilma autori nimeta. Ajakirjades seevastu on autorite nimed reeglina toodud.

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.