pühapäev, 20. juuli 2008

Mõtetu mälu

Sain Kukupailt juba mitu päeva tagasi ülesande sobrada oma mälus. Sellega on aga nii nagu on. Teatavasti kasutame oma mälumahu võimalustest vaid tühise osa ja paljudel, sealhulgas ka minul, on raskusi selle vähesegi hulgast vajalikku üles leida. Olen nüüd mitu päeva pingutanud. Tulemus on aga ümmargune null. No ei leia sealt tolmustelt riiulitelt ühtegi naljakat, huvitavat või originaalset päheõpitud teksti.

Katsun siis olukorrast välja tulla nagu üliõpilane eksamil. Teate küll seda tüüpilist situatsiooni. Olete kogu ainest õppinud ära ühe pisikese lõigu ja vaatamata valitud eksamipileti küsimusele keerate vastuse osavalt sellele vähesele, mis õpitud. Kõigis "jutustavates" ainetes annab selle võtte oskuslik kasutamine alati tulemuse. Vähemalt NLKP ajaloo, poliitökonoomia ja teadusliku kommunismi eksamitel see toimis.

Vaja on kuus mõtetut meelespidamist? Olgu.

sai = 12 kopikat

leib = 14 kopikat

tühi koorepurk = 10 kopikat

tühi pooleliitrine piimapudel 15 kopikat

tühi liitrine piimapudel = 20 kopikat

väike kruus kalja = 3 kopikat

Et hiilata oma mäluga, jätkan:

telefonikõne automaadist 2 kopikat, klaas gaseeritud vett 1 kopikas (siirupiga 3 kopikat), piimajäätis 15 kopikat (plombiir 21 kopikat), ajaleht 2 kopikat jne.

1 rubla ja 12 kopikat või 3 rubla ja 12 kopikat on igale minuvanusele mehepojale niigi unepealt meeles. Eriti need esimesed korrad.

Saadan selle ülesande edasi kõigile neile, kes suudavad minu poolt alustatud nimekirja jätkata.

12 kommentaari:

helle ütles ...

Mul on umbes samad asjad meeles.

Võib-olla lisada, et 200 gr võipakk - 68 kopikat, 1 muna -10-12 kopikat, odtelnaja vorst 1rbl 20 kopikat kilo eest.

See on ka meeles, et 3 rubla eest sai hästi süüa. 5 rubla oli lausa rikkus.
Esimene palk 75 rubla.
Kušett, korras siiani, ainult riiet peal vahetatud - 47 rubla

Stipp 35 rubla, kõrgendatud 43 rubla.

Nii muidugi võrrelda ei saa asju, aga toiduhinnad olid küll madalad ja sealjuures stabiilsed. Seepärast ongi meeles.

Hundi ulg ütles ...

Palju olen lugenud mälust. Kuid kuidas see asi töötab, seda me päriselt tegelikult ei tea.

Sa ütlesid 68 kopikat ja või, ning mulle tuli silme ette konkreetne võipakk.

Tallinnlased võiksid proovida. 3 kopikat ja tramm - mis meenub?

Aga mis meenub: 5 kopikat ja ...?

Ninataga ütles ...

5 kopikat ja bussipilet, 5 kopikat Luigetiigi saarele sõit, 5 kopikat õlipirukas lihaga Leiburi oma ja Narva kohviku vahukoorekringel...
5 kopikat maksti kilo pihlakate eest kokkuostus, mul siiani allaes, metall teelusikas 5 kopikat :D

Anonüümne ütles ...

Kinopilet 30 kopikat,
lasteseansid 10 kopikat.

Mingist ajahetkest (vist natuke hiljem) on meelde jäänud, et tõeliselt kvaliteetsed ungari tänavakingad maksid 25 rubla ja Kommunaari talvesaapad 100 rubla.

Hundi ulg ütles ...

Bussid, konduktorid, iseteenindavad kassad....

Pirukad lihaga, pirukad kapsaga ja Balti jaama unustamatu magus kohv...

Kino Partisan, kino Forum ....

Mingist juhuslikust mällu jäänud hinnast tekivad lood, millest võiks kirjutada kõik blogid täis. Seejuures igaüks saab jutustada oma lugu.

Kas kellelgi tuleb veel midagi meelde?

Ninataga ütles ...

Miski pärast meenus täna hommikul veel kohviserviis - hind 25 rubla. Siiani peaaegu kasutasin selle juures olevat suhkrutoosi, kuigi see oli kingitud ammu manalateed läinud vanaemale.
Kittel maksis ligikaudu 12 rubla. See oli lilleline. Sinine töökittel maksis 8 rubla. Vetsupaberirull maksis 20 kopikat. Mingi sort lasteseepi maksis 10 kopikat. Poola pesupulber Losck ( vist kirjutati nii) maksis 15 kopikat pakk. Maksavorsti sai 65 kopikat kilo. Tean, et 50 kg suhkrukoti sai 40 rubla eest aga seda aastat millal see nii oli, enam ei mäleta. Tean, et see oli ainus asi mille hind pidevalt muutus.
Njah, kui ma veel istuks natuke nina päikse poole siis tuleks meelde kah veel. Minu esimene täispalk oli aga 95 rubla. See oli tavapärasemast kõrgem palk. Peale aasta töötamist oli see juba 105 rubla. Nii sai tehtud tööd mitu aastat, ennem kui hakkas see hull devalveerumine pihta.

kukupai ütles ...

Minu ülikooliaastad - kõrgendatud stipp 45 rbl ja palk 70 rbl ning elasin nagu kuninga kass. Vanaema pension algul 35 rbl ja tõusis lõpuks 53 rbl peale.
Teatripilet 2.20, takso 10 kop/km

Elviina's blog ütles ...

Esimene töökoht, ühika koristaja 1/2 palgaga 22.50, pilet ekspressis Tallinn Põltsamaa 2.50, kiirbuss 1.90, tööl esimene lauaarvutusmasin 2500 rbl. esimeste pärisarvutite hinnad olid kuulu järgi 40 tuhat. Ühika üür 2 rubla, hinna sees voodipesu vahetus. Kuni armeesse minekuni ei saanud poeg aru kuidas saab elada toas, kus on 8 inimest nagu keskkooli internaadis. Nüüd saab :)

tegelinski ütles ...

Kinos Partisan oli piletihind eriti odav, 20 kop ainult.
Aga üritasin üsna hiljuti (tulemusteta) välja peilida, kui palju maksis rongi pilet Leningradi ja kui palju Moskvasse? Miski tunne endal on, aga kindel ei ole.

Hundi ulg ütles ...

Tänud kõigile, kes läbi ammuste hindade äratasid mälestusi.

Kõigile teile üks drops (7 kopikat).

Anonüümne ütles ...

Valge roosuhkur 84 kop. ja kollasem peedisuhkur 78 kop. :D

Anonüümne ütles ...

jA LISAKS : PALUN MULLE SEE TUMEPRUUN KAKAOGA DROPS _--11 KOP.