neljapäev, 31. juuli 2008

Mõisnike kulukas pärandus Harjumaal

Äsja valmis Harju ajutises maavalitsuses kokkuvõte varemete lammutamise käigust Harjumaal.

Kokkuvõtte kohaselt on Harjumaal üldse 318 sellist ehitust või varet, mis kuuluvad lammutamise seaduse alla. Kõige enam sarnaseid ehitusi on Vääna vallas. Neist 318 varemest on ajutise maavalitsuse poolt lammutamisele määratud 239 varet, kordaseadmisele 54, ning osaliselt lammutamisele või kordaseadmisele 25 varet.

Suurem osa varemeist on endised mõisa härrastemajad, viinavabrikud, kuivatushooned, rehed, küünid, laudad, tallid jne. Kõik enamikus paekivivaremed, milliste lammutamisest saab vaid kõlbmatut prahti.

Seni on mitmed omanikud varemete kordaseadmisest või lammutamisest keeldunud, põhjustel, et lammutamine ja kordaseadmine on seotud ülejõu käivate kuludega ja ei leidu kohta, kuhu vedada lammutamisel saadud kivid ja prahi.

Nagu vallavalitsustelt kogutud andmed näitavad, annavad varemete kordaseadmine ja lammutamine tulu 9708 krooni ning tekitavad kulusid 86.292 krooni, nii et puudujääk selle mõisaaja päranduse likvideerimisest tõuseb 76.584 kroonile.

Maa Hääl, 7. detsembril 1936

5 kommentaari:

kukupai ütles ...

Sel ajal polnud muinsuskaitset kah ju. Tänapäeval ei oleks lammutamisest juttugi, muinsuskaitse tõstab kõva kisa, kui üle 100 aasta vanas majas tahad kasvõi paar kivi teise kohta tõsta, akende suurendamisest rääkimata.

Anonüümne ütles ...

Selles valguses ole mõisate põletamine pikas perspektiivis kiiduväärt üritus :)

Hundi ulg ütles ...

No mis muinsuskaitsest me räägime. Riik oli andnud kohe vastava seaduse, et tuleb aga lammutama hakata.

1905. aastal olid agarad mehed, hilisemad riigikogujad veelgi agaramad.

Tqnis ütles ...

Tollal olid jah ajad veidi teised. Hea, et raha liiga palju polnud, muidu poleks Tallinna vanalinnast midagi järgi jäänud.

Teisalt... Eks need tollased varemed olid ka umbes samasugused, nagu meie ajal lagunenud kolhoosilaudad. Mõttetud, kasutud, lammutamist väärt, aga lammutamine läheb kalliks. 70 aasta pärast ei tohi säilinud kolhoosilauta näpuga ka katsuda.

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.