neljapäev, 10. juuli 2008

Lühiuudised

Majaomanikule kerjamise eest protokoll. Politsei poolt koostati kerjamise pärast protokoll otepäälasele Liis Grossbergile. Iseloomulik on, et Grossberg on ise majaomanik ning puudust üldse ei kannata.

Lasterikkaid emasid on Pärnumaal seniste andmete järgi 12, neist kolm Pärnu linnast. Kõigil neil on 10-13 last. 13 lapse emaks on Helene Teljashov, 51 a. vana, pärit Mõisaküla alevist.

Pöögle härrastemaja seltsimajaks. Endine Pöögle mõisa härrastemaja on omandanud Pöögle mängu-laulu selts 1300 krooni eest. Hoone muudetakse ümber seltsimajaks. Remondiga alustatakse lähemal ajal.

Kommunistlikud lendlehed Karjati vallas. Narva jõe ülemjooksul Karjati vallas, Sagrivje, Kondushi, Radoveli ja Karjati külades leiti kommunistlikke lendlehti, milles lausutakse tervitusi maipüha puhul "punase töölislipu" ja "üleilmse revolutsiooni" nimel. Lendlehed on kirjutatud käsitsi vene keeles, olid kinnitatud maja seintele, aedadele ja telefonipostidele. Tõenäolikult lendlehed on fabritseeritud kohapeal. Kondushi külas ei piirdunud "kommunistlik agitatsioon" üksnes lendlehtedega, vaid siin öösel pandi salaja ka küla pritsimaja torni roika otsa punane riideräbal.

Elav kauplemine Viru rannikul. Viru rannikul käib praegu kibe kaubitsemine soomlaste ja eestlaste vahel. Tähtsamateks kaubaartikliteks on virulastel kartul ja soomlastel soolasilk. Suuremateks kaubakeskusteks on viimastel päevadel olnud Kunda ja Mahu sadamad, kus igapäev seisab kümne Soome laeva ümber. Et virulastel tänavu kalasaak vilets, siis saadakse ruttu kaubale Soomest toodud silkudega. Neljapäeval toodi Kundasse 100 tündrit silku, kuid need osteti vähes ajaga Rakvere ärimeeste poolt ning toimetati linna müügile. Kartulite väljavedu näib silmapilgul olevat haripunktil. Tündrist maksetakse praegu 200-220 senti, kuid vaatamata kaunis kõrgele hinnale, ollakse müügiga siiski kaunis tagasihoidlikud, kuna ollakse arvamisel, et see veelgi tõuseb. Äritsejad on pea viimasteni pärit Soome saartelt: Suur-, Tütar- ja Lavansaarelt. Kartulite kastid saadetakse peamiselt Helsingisse ja Kotkasse.

Järjekordne abordi ohver. Neljapäeval suri Viljandi linna haiglas veremürgitusse Suure-Jaanis elav Marie Peterson, 32 a. vana, kes eelmisel ööl omaste poolt haiglasse paigutati. Eile toimetati laiba lahkamist, kusjuures selgus, et Peterson oli ebaõnnestunud abordi tagajärjel tekkinud veremürgituse ohvriks.

Otseühendus Tallinna-Kuressaare vahel 15. maist. Omnibusse otseühendus kuressaare-Tallinna vahel, mis aset leidnud igal suvihooajal, algab tänavu 15. maist. Otseühendus võimaldab jõuda Tallinnast Kuressaare ja ümberpöördult keskmiselt 7 tunniga.

Laip maanteel. Laimjala vallast, Saaremõisa juurest leiti maanteelt surnult Uuemõisa valla Uugumäe küla elanik Aleksander Käärid, 58 a. vana. Õnnetul oli suust ja ninast jooksnud verd. Läheduses teel oli ta hobune vankriga. Laip toimetati lahkamisele, kus selgus, et kadunu põdes kopsukasvajat, mis oli põhjustanud verejooksu kopsust. Veri, ummistades hingamisorganid, oli tekitanud lämbumise. Al. Käärid oli perekonnainimene.

Lesknaise surm haokoorma all. 3. mai varahommikul leiti Lümanda vallas, Sutru riigimetsast haokoorma alt surnult sama valla Koimla küla elanik, Juuli Vahter, 40 a. vana. Juuli Vahter, kes oli lesk ja elas väikesel vabadikukohal oma 10 aastase pojaga, läks 2. mai hommikul Sutru metsa hagu tooma. Ladunud oksakoorma vankrile, läks nähtavasti oksakoorem ümber ja mattis oma alla naise, kes suri muljumise ja lämbumise tagajärjel.

Vaba Maa, 4. mail 1935

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

...surm haokoorma all.
SELLIST SURMA ON MEIE PERES OLNUD,AINULT SEE OLI TALVINE METSAST TOODAV HEINAKOOREM.