neljapäev, 18. september 2014

Erikäsitletud

Kadestan Pekka Ereltit, kelle kirjutisi ootan ja loen. Sorib arhiivides ja kirjutab "Eesti Ekspressi" lugusid minevikust. Ning talle makstakse selle eest :). Ega ma palga ja honoraride pärast pole kade. Olen hoopis nukker, et minu jaoks on kõik arhiivid siit kaugel ja ega minust pole enam minejat. Hea kui mõni hädapärane poeskäik saab tehtud.
´
Kaks aastat tagasi, oktoobris 2012 avaldas Pekka Erelt nädalalehes kirjutise ühest dokumendist, mis pandi müüki USA-s, Arus Auction oksjonimajas.


 

Sisuliselt on see teatis-kviitung tollase SS-garnisoni komendatuurist Julgeolekupolitsei osakonnale, et viimase poolt etteantud isikud on "erikäsitletud". Ajalehe võrguväljaanne sai tollal paarkümmend kommentaari. Mõned küll mitte asjast, kuid ülejäänud asjakohased. Uudisportaalides ja lehtede võrguväljaannetes ma kunagi ei kommenteeri. Seekord oli aga tahtmist küll. Olin kindel, et see dokument on olnud juba kusagil varasemalt müügis. Ma olin selle isegi endale salvestanud. Minu arvutis on paraku aegajalt loominguline segadus ja siis ma seda ühestki oma folderist ei leidnud. Alles nüüd leidsin. Vahemärkusena täheldan, et sellel oksjonil see ajalooline dokument ostjat siiski ei leidnud.

Ning mu mälu pettis siis, seda artiklit lugedes. Poolteist aastat varem, 2011.a. märtsis oli müügil küll sarnane, kuid teise sisuga dokument. Kuigi ka seda müüdi USA-s, siis ometi teises oksjonimajas, Oregonis asuvas Pioneer Auction Gallery's.

Müügihind oli muuseas tagasihoidlik 35 USD.

Nüüd algallikat kontrollides leidsin, et 2011. aastal, juunis oli veel üks analoogne USA-s müüki pandud. Seda Mohawk Arms Inc. oksjonimajas.

Kindlasti oleks Pekka Erelt, seda teades, kirjutanud pisut teisiti. Ja kommentaarid oleksid samuti olnud teistsugused. Kolme dokumendi võrdluses on huvitav jälgida kuupäevi, numeratsioone, mis tekitab mõtteid ja muidugi tähenduslikku märgistust. Osadel erikäsitletutel on nimede ees linnukesed, mõnel numbrid. Igaüks võib ise järeldada, mida tähendab linnuke ja mida kinnipeetavale omistatud number...

Muidugi jääb küsimuseks, kes neid dokumente säilitas ja miks? Kuidas ja kellelt need ringlusesse on sattunud?

Ning lõpuks otsingumootorite tarvis nimed. Inimesed suhtuvad minevikupärandisse mitmeti. Paljudele lõppeb perekond ja suguvõsa teadmisega tädide-onude olemasolust ja elusolevate vanavanematega. Pere loo vastu eriti huvi ei tunta. Kuid on ka neid, kes kannatlikult koguvad killukesi eelkäijate kohta, et mõista iseennast ja ümbritsevat. Selle blogi minevikulugudele satutakse tihti just otsingumootoritega.

Jurij Dubrovsky, sünd. 04.08.1900., "erikäsitletud" 13.11.1942.a.
Anatolij Gronow, sünd. 06.12.1897., "erikäsitletud" 13.11.1942.a.
Valentin Atanov, sünd. 02.05.1917., "erikäsitletud" 18.12.1942.a.
Andrei Matjuschenko, sünd. 18.08.1917., "erikäsitletud" 18.12.1942.a.
Andrei Semenov, sünd. 20.01.1915., "erikäsitletud" 18.12.1942.a.
Johan Mager, sünd. 05.05.1905., "erikäsitletud" 19.12.1942.a.
Isidor Techerep, sünd. 1917., erikäsitletud" 19.12.1942.a.

Vanim erikäsitletutest 45 aastane ja noorimad 25 aastased. Ja nii konveierina, arvestades väljaminevate kirjade numeratsiooni.

2 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Olen olnud eksiarvamusel, et PE on soomlane, ja imetlenud, et kuidas küll tema on osanud leida selliseid eestlasi puudutavaid huvitavaid teemasid. Praegu "guugeldasin"... ja olen üllatunud. Mulle meeldib teda lugeda... ja seda blogi ka.
Aga päris huvitavat arhiivimaterjali on ehk läbi Interneti võimalik kätte saada? Vaatan, kuidas minu sugupuu geniski pidevalt kaugemasse aega ulatub (mitte tänu mulle ega minu lähedaste tegevusele). Ja mõni viitav link, kust andmed pärit, on juurde pandud.

Anonüümne ütles ...

Hea on lugeda huvidega inimestest,blogijatest.Ometi keegi,kes m õ t l e b siin maailmakaoses ja pealiskaudsuses!