esmaspäev, 1. september 2014

Mõned koolipildid minevikust

Kolm aastat peale sõja lõppu pildistas  37-aastane Poolas sündinud ameerika fotograaf David Seymour lapsi. See oli tema koostöö UNICEF-ga ja projekt kandis nime "Sõja lapsed". Maailm alles toibus suurest kaosest, kuid koolitöö käis juba kõikjal. Väike valik Seymouri fotodest.
Poola tüdruk Teresa probleemsete laste varjupaigast joonistab tahvlile kodu.
 
Esimene koolipäev Pilisi linnakeses, Ungaris.
 
Ka sellel austria emal tuli lahendada kõigi emade alatine mure enne kooli - jalanõud. Kaheksa lapse peale oli jalatseid üks paar.
 
Vigastatud lapsi oli sedavõrd rohkesti, et paljudes kohtades avati nende jaoks erikoolid, sealhulgas ka Viinis, Austria.
 
Koolitoit ühes Viini algkoolis. Igal koolipäeval kindlustas UNICEF 400 000 Austria õpilasele sooja supi, riik andis tasuta leiva.
 
Polekski nagu sõda olnud selles Viini algkoolis. Minulegi tuttavad puust pinalid, tindipotid ja sulega kirjutamine. Koolipingidki peaaegu samasugused nagu minu koolis.
 
Kõik austria lapsed olid kooliarsti järelvalve all. Õpilased jagati kolme kategooriasse: terved, mitte päris terved ja alakaalulised 6 ja rohkem kilogrammi. Pealinna lastest 30% olid viimases ja 40% teises kategoorias.
 
Erivajadustega laste kool Viinis. Lapsevanemad said jalanõusid osta vaid KOV ostukupongiga.
 
Paljud lapsed sattusid peale sõda seadustega pahuksisse. Kohtu poolt süüdi mõistetud poisid ühes Napoli, Itaalia, kasvatusasutuses. Töö kõrvalt käidi samas kinnipidamisasutuses ka koolis.
 
Sama kasvatusasutuse tüdrukud. Levinumad süüteod - hulkurlus, vargus, prostitutsioon. Need pahed, mis kaasnevad alati kodutute lastega. Pärast sõda oli neid lapsi palju igas riigis.
 
Tänane koolipäev on läbi. Varssav, Poola.
 
Iga koolis käinu teab, et tee koolist koju võtab rohkem aega kui kodunt kooli. Varssav, Poola. (See ranits tuleb tuttav ette...).
 
Selle sarja fotosid on veel palju, ka kooliteemalisi. Mõnikord tasub teadmiste päeval teada möödunut, kuid mitte ainult. Tänased rindeteated Euroopast räägivad, et Vene väed on jõudnud Luganski lähistele. Muuseas, ka Ukrainas hakkab täna kool.
 
Ilusat kooliaasta algust.

4 kommentaari:

Lummike ütles ...

aga mina olin Siberis koolilaps, esimesel talvel polnud ka vilte, siis sidusime kaltsud ümber jalgade..oli külmavõitu, aga kui vildid sain siis hõiskasin rõõmust...

Anonüümne ütles ...

Just selline ranits ja puupinal olid minul,astudes Kehras esimesse klassi.
tallinnlanna

tegelinski ütles ...

oeh, on olnud aegu igasuguseid...

mustkaaren ütles ...

ilusad pildid. lapsed on ju ka inimesed, aga kõik ei saa sellest aru...