neljapäev, 3. september 2015

Foto, mis ei muutnud maailma

See on vist viimaste päevade enimvaadatud foto internetis:
TURKEY-GREECE-EUROPE-MIGRANTS, Foto: STR, AFP
Ma ei usu, et see üks foto suudab muuta paljude inimeste must-valget suhtumist põgenike küsimusse. Tegelikult ei tahagi rääkida sellel teemal, sest minu sisemised tunded ja arutlused on liialt vastuolulised. Kui midagi öelda, siis ainult seda, et kõik need protsessid, mis ülemaailmselt on käivitunud - inimmasside ränne ja maailmavaadete konflikt on mu sisetunde järgi eelmäng millelegi suuremale. Mis see täpselt saab olema, jääb minul nägemata. Küll aga võivad seda tunda omal nahal ehk mu lapsed, kindlasti aga lapselapsed.

Aga mulle meenus hoopis üks teine foto. Pildi autor on tollane merejalaväelane Joe O'Donnell (1922-2007) ning see on tehtud 1945. aastal Jaapanis, Nagasakis.
Pärast Nagasaki pommitamist ameeriklaste poolt oli tsiviilelanike hulgas palju ohvreid. Tööle pandi mobiilsed krematooriumid. Joe ise on jutustanud selle pidi saamise loost umbes järgmist. Ta nägi seda paljasjagset poissi ja tema väikest venda. Selles polnud midagi erilist, sest varemete vahel olid tihti väiksemad lapsed rakmetega suurematel seljas - ju väsis väikemees ära.  Alles hetk hiljem sai fotograaf aru, et vanem poiss on toonud oma surnud väikese venna põletamisele. Kui maskis krematooriumitöötaja võttis surnukeha enda kätte ja sammus sellega lõkke poole, jäi suurem poiss väiksemat pilguga saatma, seistes ikka veel liikumatult, peopesad püüdlikult külgedele surutud. Nii ta seisis seal ilma ühegi pisarata, ainult hambad olid kõvasti kokkusurutud nii, et huultest tilkus verd. Seisis püüdlikult valveseisangus kuni väikevenna keha oli muutunud tuhaks. Siis ta pöördus ja läks vaikselt minema.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tohutu ja lohutu masendus. Midagi ei oska enam öelda nii ega naapidi. Jah,meie lapselapsed ei kujuta vist ettegi maailma,mida meie oleme veel näinud...Oh,ma ei tea,mida öelda.See kõik on niikohutav.Meile.Neile.

Indigoaalane ütles ...

Mina jälle olen nii rikutud inimene, et selliseid fotosid vaadates- neid staatilisi vast mitte- aga muid sõjakolde omi, ma alati mõtlen sellele, kuidas fotograaf ütleb:
võtame selle veel üks kord, palun ole natuke intensiivsem/kurvem, kas sa saaksid end natuke pöörata, et valgus langeks õigesti...
ja mis tunne on pildistada hädasolijaid ila aitamata...
vabandust.
Sinu postitus on aus ja asjakohane.

krati ütles ...

Jah, pilt on kurb . See laps seal pole süüdi selles, et tema isa ja naabrid omavahel läbi ei saa.

Indigoalasega nõus. Ma läheks veel kaugemale : küsiks mis enamustel nendel pagulaste fotodel on noored täisjõus mehed ?

Kus on naised ? Kus on lapsed ? Miks Vaoski on noored täisjõus mehed ? Miks nad oma vanemad ja lähedased kodumaale jätsid ? Kui seal nii hirmus on ? Andke andeks, aga enamuse Eesti elanike silmis on musta muret rohkem kui nende silmis .

Anonüümne ütles ...

Veel fotosid:
http://www.bostonglobe.com/news/bigpicture/2015/09/03/migrant-crisis-europe/8fjNUeJ5Lvbnqg31nnMSbO/story.html

Urmas ütles ...

Tõeliselt masendav.. nii see uudis (eriti veel teine pilt mis antud looga käib, kus poiss liival lamab), kui üldine seis. Neid inimesi peab aitama.. (küll aga tuleks tegeleda ka probleemi endaga, mitte ainult tagajärgedega- miks need inimesed üldse kodust põgenevad? miks on tunne, et siia jõuavad ainult noored ja tugevad mehed? miks on kahtlus, et nii vaesed nagu nad on.. siis siia jõudjad on mahajäänute arvel kõvasti raha kokku ajanud, võimalik et vägivaldselt? kas tulijate minevik on puhas?)

Kui kohapealne olukord on nii meeleheitlik ja neil inimestel tõesti on vaja varjupaika, äkki peaks neile korraldama siis EU poolt juba transpordi, et nad a) ei peaks maksma hingehinda maffiale b) ei peaks surema lainetes või umbsetes furgoonides, ootama tunnelite juures...

ikkagi masendav

Anonüümne ütles ...

https://www.britainfirst.org/syrian-boy-drowned-because-his-father-wanted-new-teeth/

Anonüümne ütles ...

Meenus kohe see anime: http://www.imdb.com/title/tt0095327/

TT ütles ...

Ma olen veendunud, et noorte täisjõus meeste ülekaalu põhjus on sama mis laevahukust pääsenute puhul, nemad on lihtsalt kõige tugevamad.
Lisaks ka seda, et olen Indigoaalasega nõus. Pealegi on mul kahtlane tunne et nii selle pildi kui kodumaise lõkkega aetakse lihtsalt puru silma ja üritatakse häbematult vahendeid valimata voolida ühiskondlikku arvamust soovitud suunas.

Anonüümne ütles ...

TT,SU ARVAMUS POLE KÕIGE TUGEVAM,SEST KUI NÄIDATAKSE TRIIKI TÄIS PAATE, ON SEALGI AINULT NOORED HÄRJAD.(vabandust,kiskus kisama)

Alli Kass ütles ...

Fotod, mis maailma ei muutnud, on murdosa hetkedest, mida kunagi üles ei ole pildistatud. Inimeste süda võib verd tilkuda, aga üldus ei tunne kaasa kaotajatele nagu ei mõisteta kohut võitjate üle.

Õnneks neid lugusid siiski mingil määral ka jutustatakse ja kuulatakse. Suurepärast animatsiooni samal teemal saab vaata siit: https://www.youtube.com/watch?v=dL9iARw_huw

Futu ütles ...

Midagi on kuskil käima tõmmatud. Sul on õigus. 30 aastat tagasi räägiti Malthuse haripunktist, mis saabuvat kusagi 2040 paiku, aga ilmselt on kohti kus pole juba praegu võimalik elada.

mustkaaren ütles ...

Sellel möllul on palju lihtsam ja inetum põhjus - naisi koheldakse loomadena. Oma elu jooksul kogeb tolle kandi lõunamaa naine pidevat väärkohtlemist ja vägistamist ning elu jooksul synnitab 12, 15 v rohkem last. Ta ei saa haridust, ei tohi oma elukoha, laste hariduse, võimaliku ravi vm yle otsustada, isegi iga viimase riidenäraka hankimise yle otsustab keegi teine, seda kõike teeb tema omanik, algul isa, siis abikaasa. Iegi eeldusel, et neist 10, 12 jne lapsest jääb ellu 2/3, kasvab rahvaarv nii kiiresti, et inimestel sõna otseses mõttes saab eluruum otsa. Aga inimene on suur uluk, sööb palju ja vajab palju rohkem ruumi jm kui hiired ja tihased.
Antagu naistele haridus ja lubatagu neil elu jooksul ka muud teha kui paarituda ja synnitada, siis laheneb nii mõnigi probleem hoopis teisiti kui relvade abil.

mustkaaren ütles ...

Yhes Postimehes oli yhes araabiamaas käinud fotograafi lugu tolle kandi abielukommetest. Fotodel figureerisid keskealiste peigmeeste kõrval seisvad umbes 10-aastased abielunaised. (ja mainiti ka ära, et ega peigmees ei oota ära abikaasa täisealiseks saamist, vaid pulmaöösel suur osa pruute viiakse sisemiste verejooksudega kohalikku haiglasse, kui selline juhtub paarikymne kilomeetri raadiuses olema. odavama pruudiga seda vaeva ette ei võeta, lihtsam on uus võtta.) Umbes minu noorema tytre vanused. Umbes 13-aastaselt on need lapsed juba ise emad ja selles vanuses, kui meie tydrukud saavad kätte põhikooli lõputunnistuse, on neil juba 2-3 last ja keskealise põllutöölise äraaetud olemine. Sealt see suur põgenikevool tulebki. Kultuur ja traditsioonid, mai äss.