reede, 11. september 2015

Solvamisest

Mõnda aega tagasi arutleti meedias laialt, mis on solvumiskultuur. Täna räägitakse palju "vihakõnest". Mõlemad nähtused on mitmeti mõistetavad ja tõlgendatavad ning omavahel seotud. Kusagil vilksatas läbi isegi jutt mingist uuest seaduseelnõust või -parandusest. Ma isiklikult ei usu, et selles vallas midagi paikapanevalt uut suudetakse välja mõelda. Au, väärikus, solvamine ja solvumine on sedavõrd hämar ala, mis toidab ainult advokaate. Näiteks, kui ma ütlen oma blogis, et kodanik X on värdjas, X solvub sellepeale ja annab mind kohtusse, hakkab kohus esmalt arutama, kas minu ütlus X kohta on väärtushinnanguline või tegelikkusele mittevastava fakti avaldamine. Lingvistlised ekspertiisid, kõverad paragrahvid, senise kohtupraktika rakendused jne. X-l peavad olema väga head närvid ja paks rahakott, et käia kohtus. Muidugi ka minul. Kui kohtus leiab tõestamist, et värdjaks nimetatud X ei olegi ebard, siis järgneb muidugi minupoolne vabandus ja edasine vaidlus kõigis instantsides võimaliku mittevaralise kahju olemasolu ja suuruse üle. Eks kuidagi niimoodi need vaidlused käivad kohtuinstantsides "vihakõne" ja solvumiskultuuri asjades. Meenub kunagine asi Olev Remsu vs. Urmas Ott sitapea küsimuses - publikul oli lusti küllaga.
Aga teiste solvamisest võib teha enda jaoks isegi lisaameti või vähemalt kunstiprojekti. Käisin Hooandja leheküljel vaatamas, kuidas edeneb solvangutekogumiku väljaandmine. See pole eestlaste sait, vaid hoopis brittide Kickstarter, milles palju eriilmelisi projekte. Üks nendest on Mr. Bingo oma, kus ta palub abi mitme aasta jooksul tehtud solvangute paremiku kirjastamiseks. Illustraatorina töötav mees sattus asjaga tegelema juhuslikult oma sotsiaalmeedia kontol tehtud säutsu tõttu, lubades soovijale saata solvava sisuga postkaardi - joonistuse ja teksti. Huvilisi oli ja tellimusi tuli. Umbes 70 euro eest, pluss muidugi postikulu, on Mr.Bingolt võimalik tellida lahtise postkaardiga saadetav personaalne solvang, kellele tahes, kuhu tahes. Paari aastaga on talt tellitud ligi tuhat solvangut ning igaüks neist on autoritöö.
Augustis alguses oli Mr. Bingo projekti toetanud 3732 inimest, kogudes raamatu väljaandmiseks kokku aukartustäratava 135 147 naelsterlingit.

. P

2 kommentaari:

soodoma ja gomorra ütles ...

Kunagi käisin ühel raamatuesitlusel, kus öeldi, et tihti esineb solvumist, harvem solvamist.

Mängutuba Tallinnas ütles ...

Väga hea!