esmaspäev, 6. oktoober 2014

SAPTK meeleavaldus Toompeal

Mina tundsin ennast isiklikult puudutatuna, piinlikustunnet, nähes pühapäevase meeleavalduse fotodelt sedavõrd palju minuealisi. Mingi elukogemus peaks andma seenioridele pisut avarama eluvaate ja mõistmise, et elunähtused pole must-valged. Paraku...

Õõvastavalt variserlik üritus. Mitte ainult see konkreetne ja seekord sedapidi "paraadile, paraadile!" sündmus. Vaid kogu see "perekonna kaitsmise" silt ja sellega kaasnev. Eestvedav püha perekond peaks peeglisse vaatama, veendumaks, et pintsaku all särgi peal on endilgi mitmed eelkäijate plekid kui räägime perekonnast ja väärtustamisest selles võtmes nagu nad ise sellest räägivad. Ei pea olema diplomeeritud psühholoog, et täheldada ja mõista nende aktsioonide mõne eestvedaja lapse- või noorukiea teatud kogemusi, mis sunnib neid täiskasvanud inimesena vihkama kõike, mis seotud sellega, mida tahetakse pingsalt unustada. Või näiteks seesama tribüünil pereväärtusest kõnelev usklik proua, kellel aastaid tagasi polnud mingit asjagi "perekonna kaitsmisest" kui teise naise seadusliku mehega ilmalikke rõõme nautis koos kõigi hilisemate tagajärgedega. See pole kivi viskamine, vaid faktide konstateerimine.
 
Minusugusele on õnnetus, et ma mäletan liiga palju ja mõnikord ka "perväärtuslikult" pikantseid seiku konkreetsetest inimestest (või nende vanematest). Seepärast ütlengi, et kogu see "perekonna kaitsmine" on minu jaoks variserlik. See, et inimesed oma arvamust avaldavad mistahes küsimuses, kaitsevad oma veendumusi, selle vastu pole mul midagi. Inimesed ongi erinevad. Isiklikult austan tarditsioonilist peret, kuid paraadile ei lähe. On mulgi rinnaesisel plekke.
 
Kõik me oleme pärit lapsepõlvest. Millegipärast tahan selle jutu juurde lisada selle foto. Adolfi sünnipäevapilt lennuki pardalt aastal 1932. Kuue ja poole aasta pärast toimub Kristallöö. Teatud väärtuste kaitseks.
 


8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Küll on kurb, et ka Sina, Brutus, oled hakanud objektiivsete arutluste asemel oma blogis subjektiivset musta pesu pesemist harrastama. Vihjete tegelaskond on igati äratuntav, aga kas pole nii, et inimesed võivad aastatega muutuda. Ka Sina oled ju muutunud.

Hundi ulg ütles ...

Tänan, Anonüümne. Mõtlen Su sõnade üle kindlasti järele.

Muidugi inimesed muutuvad. Olen siinsamas blogis kirjutanud oma kahest tädist. Kui ühe peret küüditati, siis külanõukogust tuli ta õde, aktiivne komsomolka, küüditatu vara ülesse kirjutama. Enne surma vist ikkagi kahetses nooruses tehtut. Oli aktiivne kirikukoguduse liige, kuigi mitteusklik ja üleüldse tubli inimene. Näh, läks jälle musta pesu pesemiseks...

naine50+ ütles ...

Ka mul oli piinlik seda meeleavaldust vaadata ja ega vaadanudki väga pikalt.
Miks ometi "pereväärtusi" austavad vanemad veavad oma väikeseid lapsi inetute loosungite alla seisma?
Ja kui vehitakse piibliga, meenub kohe, kui palju on usu nimel tapetud ning endiselt tapetakse.
Samuti katoliku preestrite pedofiiliaskandaalid.
Anonüümsele - kui inimese minevik ei ole laitmatu, seda enam võiks ta hoiduda avalikest esinemistest pere kaitseks.
Kuidas piiblis öeldigi kiviviskamise kohta?

Anonüümne ütles ...

Vaatasin põgusalt meeleavalduse pilte, sest arvasin, et mida uut neilt ikka leida võib. Lisaks ei soovinud end asjatult ärritada. Kuid üllatusin. Ma arvasin Toompeal olevat põhiliselt kiilaspäiste noormeeste (noorpoiste) seltskonna, kes antud postituses pildil ilutsevate meeste vaatenurka aktiivselt ja varjamatult toetavad ning muidu ka igasuguse mitmekesisuse vastu on. Neid poisse paistis piltidel mõni üksik. Valdav enamus olid juba hilises keskeas või selle isegi ületanud vanemad daamid. Tekkis küsimus, kas nad üldse aru said, mille vastu nad protestisid. Ma kaldun arvama, et mitte. Lisaks torkas silma, et antud sihtasutuski ei tea täpselt, mille ja kelle nimel nad võitlevad. Kord oli siltidel perekonna ja traditsiooni, kuid siis hoopis demokraatia kaitseks. Milles siis asi? Kas on tegemist põhimõttelise vastuoluga (muide põhimõte on põhjendamatu mõte) samasooliste koos-olemisele või sellele, et nende arvamus peale ei jäänud? Igal juhul oli üritus labane ja läbi mõtlemata hüsteeriahoog. Kuid piinlik oli vaadata küll, sest ka minu generatsioon oli seal esindatud.

mustkaaren ütles ...

Ilmselt ei oldud mõtlemiseks aju harjutud kasutama. Ka seekord. ( Mõtlen tohututest moraalse mustapesu hunnikutest, skeptiliselt ja topeltmoraliseerivalt.)

mustkaaren ütles ...

Pildi eest 12 points!

notsu ütles ...

Malluka blogis väitis keegi, et ta tundis meeleavalduselt ära puuetega inimesi, kellega on ise kokku puutunud (hooldaja vms rollis). sel juhul on tegemist lihtsalt inimeste ärakasutamisega.

Anonüümne ütles ...

totakas anekdoot:
Märatsev rahvamass on jälle üht endi hulgast kividega surnuks pildumas.
Sekkub Kristus, kes meenutab, et "kes meist on patuta, visaku esimene kivi!"
Korraga lendabki kivi, tapab hoobilt patuse. Kristus ütleb:"Ema, ma palusin ju Sul mitte sekkuda!"