teisipäev, 18. veebruar 2014

Blogija anonüümsus

Kui ratepõlvkond blogimaailma kirjutama saabus, oli seal anonüümsusest juba palju räägitud. Seekordne tundetulvane arvamusvahetus ei ole lisanud midagi uut. Minuealist paneb seekordses podisevas katlas hämmastama ehk üks pisidetail. See, et leidub veel noori, kes arvavad, et anonüümsus on internetis võimalik. Tegemist on ju ometi sugupõlvega, kes on internetis kasvanud. Minusugune vanamees, kes kasvõi iga brauseri uuenduse peale on juba infarktieelses seisundis,  võib oma lapsemeelsuses mõelda internetitoimetamise nimetusest.
 
 
Iga rida, mida ma siia blogisse kirjutan murendab minu anonüümsusmüüri. Piir minu tegelaskuju ja tegeliku mina vahel muutub iga sõnaga õhemaks. "Elublogi" kirjutajana maadlen minagi sellega, et pigem jätta millestki kirjutamata kui kirjutada. Ning mitte enda pärast. Minu vanuses puudub juba vajadus millegi pärast häbeneda, midagi varjata. Selle pärast, mis on olnud või on. Pigem on see vastutus teiste inimeste, lähedaste ees. Nendel on õigus teha ise oma otsuseid, mida endast avaldada või mitte. Ma olen enda jaoks proovinud leida lahendust selles, et kirjutan siia blogisse tihedamalt hoopis teiste inimeste lugusid. Ja samas. Just need elublogid mulle meeldivadki, kus avatult kirjutatakse kõigest ja kõigist. Paar korda, haruharva olen julgenud taolistesse blogidesse jätta ka sõbraliku kommentaari, kus palun blogijal mõelda, kas mõni episood või väljendatud ehe emotsioon on kõige mõistlikum avaldamiseks. Ikka nendesamade lähedaste tunnete ja blogija enda hetke suhtesituatsioonide lahenduste tarvis. Eriti kui asi puudutab lapsi. Hiljem olen neid kommentaare siiski kahetsenud, kahelnud nende õigsuses. Õigemini endale võetud volis oma arvamust väljendada.
 
Minu kui ka kõigi teiste blogijate anonüümsus on näiline. Pisut tähelepanelikku lugemist, elementaarset arvutitundmist otsingumootorite ja avalike andmebaaside kasutamisel ning kogu blogija tegelik mina koos kõigi ankeediandmetega on sinu ees ekraanil. Küsimus on vaid selles, et mida selle teadmisega peale hakata. Mind näiteks vaimustasid omal ajal Albert Trapeeži elu ja tekstid tuduvalt rohkem kui mulle teadaolev tema alter ego. Ning nii ka blogides. Ma austan inimeste õigust jutustada oma lugusid anonüümselt. Ja palun jätta ka mulle see õigus blogida kui mul tekib selleks vajadus või tahtmine. Sellena, kellena ma tahan blogida.
 
Mis konkreetsesse kaasusesse puutub, siis klõpsasin läbi enamiku, mis leida. Liialt palju traagelniite feimi korjamisel, et pidada kogu seda lugu heitimisega tõeks. Samas väga osavalt tehtud, et konks paljude poolt alla neeltatud. Kui juhtumikirjelduse saaks CV-sse panna, ootab autorit mistahes suhtekorraldusfirmas kõrgepalgaline töö. See oleks nagu üks, täiskasvanulik, kuid vanamoodne selgitus. Võimalik on ka teine variant tulles tagasi ratepõlvkonna juurde - seal kus hirmsasti püütakse feimi sealt ka valusam heit. Päriselu on asendunud kübereluga. Inimesed samastuvad oma tegelaskujudega, avataridega. Vastusaadud tagasisidemetest põhjustatud suitsiidid (ASK.fm), depressioon ja muu jama on avanud laialdase tööpõllu psühhiaatritele ja psühhoterapeutidele. Vaesed lapsed, ütlen mina, anonüümselt.
 

6 kommentaari:

Kadi ütles ...

Hmm, esimene kommentaar sai vale konto alt postitatud, aga öelda tahtsin vaid seda, et see on taas üks hästi kirjutatud tekst, millele võiksin ka ise alla kirjutada

Hundi ulg ütles ...

Korrastasin selle esimese ära...

Lendav ütles ...

Olen tundnud kiusatust Sind üles otsida. Ma ei tea, kes sa oled (nimi, elukoht), ainult seda, et elad minu elukohast piisavalt kaugel, nii et juhusliku kohtumise võimalus üsna väike on. Tahtsin sulle midagi kinkida, aeda, lihtsalt selle eest, et oled olemas ja kirjutad.

Mulle väga meeldivad mõned vanemad inimesed - olgu siis mõni sugulane, tuttav või blogituttav, kellest tegelikult ju palju ei tea. Tunnen sügavat poolehoidu nende suhtes, kes on elu üle järele jõudnud mõelda - ma näen, et mul on neilt palju õppida. Sina oled nende hulgas.

Ma ei ole Sind siiski üles otsima hakanud, aimates, et see ei pruugi olla Su meele järele. Ega ma ju ei tea ka, pole küsinud...

Hundi ulg ütles ...


Ma arvan, et mu päris Mina polegi nii meeldiv kui siit blogist võib välja paista. Ning elu üle mõtlen järele veel jätkuvalt :)

Tänan, Lendav.

tegelinski ütles ...

Kunagi vist jagasime elukohana Pelgulinna, ja nüüd on miskipärast tunne, et koduvallad või -maakonnad on suht lähestikku.

Võimalik, et eksin, ma ise pole eriti otsija/uurija/juurdleja tüüp, ja ausalt öeldes olen mõelnud, et küllap ongi nii, et igaüks istub oma mätta otsas ja näeb maailma olenevalt sellest, kui kõrge mätas on ette juhtunud ;)
Mina väga kõrgele ronima ei kipu...

Aga mingi hetk olen ka mina mõelnud, et võiks teada...

Privaatsus blogis on ehk tõesti pigem teisi arvestav, endal suhteliselt ükskõik. See küll ei meeldiks, kui keegi mu nime guugeldades mu blogisse satub :)

Lendav ütles ...

Ei tea midagi. Ega ma meeldivaid inimesi ei otsi. Pigem inimesi, kes julgevad olla täpselt sellised, nagu nad ongi, kes on väsinud hoidmast enda ümber illusiooni enda headusest või ilust vms. Sellepärast meeldivad mulle vanad inimesed tihtipeale rohkem - vähem poosetamist ja rohkem oma nägu. Aga las olla nagu on - mul pole vaja teada Su isikut - olen tänulik sellegi eest, et selle blogi leidnud olen ja siin lugemas võin käia.

---

Ma pole oma isiku varjamisega suurt tegelnud, ometi on ebameeldivalt üllatanud, kui mõni teretuttav on öelnud - leidsin Su blogi. See ei ole pannud mind oma isikut varjama, küll aga hoolega valima kirja pandavaid sõnu (ja vahel tagantjärele tundub, et olen ikkagi liiga palju kirjutanud).