kolmapäev, 14. märts 2012

Alaealised plikad meelelahutuseks

Alljärgnev jutt on mu enda jaoks segasevõitu. Ei saa mõttekäiku kuidagi kulgema punktist A punkti B. Põhjus selles, et ega mul asjas kindlat seisukohta pole. Pealegi pole ma puritaan, pigem vabameelne ja seega mind isiklikult see king ei pigista. Ometi, midagi mind ikkagi häirib.

Esmalt vaatasin ERR saate "Eesti laul" finaali. Poolfinaale ei vaadanud. Mingis numbris astus teiste hulgas lavale nooruke Rosanna Lints. Lavakostüüm oli tal selline kolmekümnendate langenud naiste tänapäeva stilisatsioon. Loodus on tüdrukut õnnistanud vormide ja proportsioonidega, seega oli ka mida vaadata. Järgmisel päeval lugesin saate järelkajasid ja sattusin loole, mis pühendatud spetsiaalselt Rosannale. Jutt käis sellest, et green room'is tundsid fotograafid huvi ja kuueteistaastane lauljanna võttis siis "poose", mida piltnikud varmalt jäädvustasid. Ma ei hakanud illustratsiooniks otsima neid "poosiga" pilte - äkki lähen veel istuma kui mu arvutist selline alaealise pilt leitakse. Leidsin DELFIst töise momendi (foto autor Jelena Rudi):
Meelelahutuses on reeglina alati pisut rohkem lubatud. Kunstilise, tänapäeval siis ärilise eesmärgi saavutamiseks panevad ontlikud pereemad tihtipeale lavale selga kasvõi pordumaja rõivastuse, teevad nendes promoklippe ja fotosessioone. Väga paljud artistid, nii naised kui ka mehed müüvad show-buisnessis oma annet läbi seksuaalsuse. Kas neid, avalikult seksuaalsust rõhutavaid võtteid peaksid läbilöögiks kasutama ka alaealised - selles on küsimus.

Kogu lugu oli meelest läinud kui eile nägin saadet Eesti tippmodell. Suur hulk alaealisi plikasid riietati lahti ning täiskasvanud onud ja tädid hakkasid nendega tegema "jäätisereklaami". Vanadusest on mul silm töntsiks jäänud, kuid ekraanil demonstreeritaval lõpptulemusel, fotode näol, ei jäänud minule küll silma mingit jäätisebrändi. Hoopis palju naiseilu kõigis aimatavates detailides. Kuid meelelahutuseks ei pakutud mulle ju ainult naisi, vaid ka alaealisi tüdrukuid meelastes "poosides". Teisisõnu hakkas telekanal mulle pakkuma erootilist meelelahutust, kuvandit: hilispuberteedi kuum keha vastu külma jäätist...

Poliitiline korrektsus sunnib meid taunima suhtumist naise kehasse kui kaupa. Tegelik elu käib aga oma rada vaatamata sellele, et mõned vähematraktiivsed naised isegi väga raevukalt sellele vastu astuvad. Minul pole isiklikult midagi selle vastu kui naise keha on "kaup" - ilus vaadata. Küll aga hakkab midagi minus tõrkuma kui täisväärtusliku, küpse kauba sildi all hakatakse mulle pähe määrima kuigi täismõõdulist, kuid veel toorest kaupa. Las nad ikka küpsevad veel.

Teisalt jälle kõhklen, et kas antud näidetes on tegemist üleüldse taotlusliku erootikaga. Ütlesin ju ise, et see on meelelahutus. Samas ei saa ma jällegi aru, miks meelelahutust peab tingimata tegema trussikutes. Võta sa nüüd kinni. Eks ta vist nii ikkagi on, et "sedasorti" mõtete teke midagi vaadates on kinni siiski vaataja enda ajus.


5 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

Telekanalid l2htuvad kiirest ja odavast vaatajanumbrite t6stmise vajadusest. Teatavasti on suurem osa maailma rahvastikust suhteliselt harimatu ja ei suuda keerukama ainestiku peale erutuda. Kahjuks on meedia unustanud, et tema ylesanne pole mitte ainult inimeste p2ev kuidagi 2ra udutada, vaid eelk6ige harida... ja meelelahutuse kaudu publiku harimine on sellesama sihtgrupi meelelahutajate jaoks ilmselgelt liiga keeruline ylesanne.
Kahjuks toodavad ja taastoodavad taolised lollakad saated visuaalse eeskuju kaudu lollakaid stereotyype ja odavat, kehamahladel p6hinevat elulaadi, selmet inimestele veidigi lisav22rtust anda. Looda sa, et kutsekooli-ealised noored peale l6butsemise midagi muud teha tahavad, kui vanemad midagi arenenumat ise ei valda, ja elu k2ib selle j2rgi, mida telekas ees tehakse.
Seksi myya saab samuti keerukamate ja p6nevamate kujundite ja tegevuste l2bi, mitte ainult paljaste rumalate alaealiste rumaluse ja harimatuse, sh lastetoa ja iseloomu puuduj22kide kuritarvitamise kaudu. Aga see on paljudele ilmselgelt liiga keerukas, sest tahetakse j2lle
Sitt.

mustkaaren ütles ...

... tahetakse k6vah22lset, odavat populaarsust, aga haridus on n6me, hobid on n6me, kunstid on n6me...
Lolluse n6iaring.
Kahjuks on taolistel lollustel yhiskonnas palju kurbi tagaj2rgi, sest teatavasti lollid tydrukud ja nende 2rakasutajad toodavad palju sotsiaalseid probleeme (seoses laste, ebafunktsionaalsete suhete ja perede, toimetuleku, 6igemini toimetulematuse r2igete n2idete, v2givalla ja neist lahutamatu s6ltuvusainete probleemiga). Need 6givad yha rohkem maksumaksja raha ja halvab yhiskonna toimimist, see on meil silmaga n2ha kyll igal pool. Veidi haridust ja kasvatamist hoiaks palju kurja 2ra, aga sellest ei ole ju popp r22kida, saad kohe kuiviku ja m6ne ebapopulaarse ja ebaseksika tegelase sildi kylge.

Hundi ulg ütles ...

Kirjutasin sellesse blogisse:
http://kaabe.wordpress.com/2012/03/15/inimkonna-habiplekk-teismelised/
järgneva kommentaari.

"Aastakümnete pikkune isiklik “vaatlus”, tähelepanek ja kogemus ütleb mulle, et tegelikult on toimunud suuri ja olulisi muudatusi järgnevas. Erinevaid samasse vanuseklassi kuuluvate noorte subkultuure on viimas viiekümne aasta jooksul olnud alati, see on normaalne. Kuid eredamalt kui kunagi varem täheldan praegu sotsiaalset ja hariduslikku kihistumist samaealiste seas juba alates varasest teismelisusest. hariduse all pean siinkohal meeles seda ligi 1/3, kes ei lõpeta normaalajal isegi põhikooli."

Seda kommentaari võiks laiendada ka siia. Meelelahutuse hulk ja tase nüristab üha rohkem noori ajusid. Ma arvan, et isegi kui rahva elujärg paraneb, see toimub kindlasti, siis olemuslikult on enamik rahvast selleks ajaks juba siiski Pontud. Töökad, kuulekad ja leplikud, sest arvavad, et nad elavadki hästi.

Bianka ütles ...

Pole midagi uut siin päikese all, arvan mina. See meedia poolt ebaküpsete noorte ärakasutamine ja teiste samasuguste soov neid sellisena näha on mujal maailmas samuti olemas. Koolis käia ja õppida on raske ja tüütu, ja suurt raha ei koida ikkagi. Aga minna mõnda tõsielu- või superstaarisaatesse, saada kuulsaks, on hoopis teine tera. Ebaküpse noore jaoks terendab lausa pilet paradiisi.

Aga neil ärakasutatud noortel on ju vanemad, kes kas ei oska või ei tahagi sellesse sekkuda. Minu meelest teismeliste ja nende vaimses arengus samale tasemele jäänud vanemate valikuid näidatakse väga hästi seriaalis "Waterloo Roadi kool". Meil polnud varem koolis õppida mitteviitsinul muud alternatiivi kui viletsapalgaline töö. Nüüd aga terendab kuulsuse võimalus. Paraku võib see osutuda vaid 15 minuti pikkuseks...

Anonüümne ütles ...

Koik noored tahavad olla välimuselt täiskasvanulikud, kuid ei tunneta piire. Minu nooruses aitasid mind minu isa sõnad- ära muutu vabrikuplika taoliseks! Minu kooli poolt nõukogulikku kasvatust muidugi riivas see klassivahede tegemine, kuid vabrikuplikaks ma siiski saada ei tahtnud.Õnneks said eeskujuks isa tutvusringkonna haritud meeste abikaasad ja see rumalalt "ehtimise" periood möödus suhteliselt valutult Ene-Liis