neljapäev, 3. märts 2011

Rouge Madame


Minu vanuseklassi inimestega, eriti meestega on sedasi, et kultuurihuvi kipub hääbuma. Näitustel, kontserditel, teatris annavad tooni ikka noored. Sekka siis publiku hulka ka need kultuuriväärtuslikud vanaprouad ja keskealised igavesed tüdrukud. Mis nende meestega lahti on, seda ma ei tea. Mehed saavad küll kiiremini otsa, kuid vaevalt see põhjendab ammendavalt publiku soolist koosseisu selles vanemas segmendis. Mina ise olin ju kunagi ka aktiivne kultuuritarbija, kuid nüüd... Ei ole viitsinud iseennast analüüsida, kuid arvatavasti kultuurisündmuste külastamine on minu puhul jäänud üha vähemaks tänu liialt kõrgetele ootustele. Seda lisaks muudele kompleksidele. Ma tahaksin, et näitus, raamat, film, kontsert, saade jne. kuidagi raputaks mind. Mitte seda, et pärast mitut tundi molutamist saaks viisakalt konstanteerida, et oli kah midagi...

Enam vähem sellel ajal kui Heidy Purga sõpruskond valis Eesti laulu, sattusin internetis ühele teadlikult otsitud eesti-prantsuse laulule. Meelevaldselt tõmbasin paralleeli ja tekkis tahtmatu võrdlus. Ma ei taha mingil juhul halvustada Eesti laulu konkursil osalejaid. Sealhulgas ka seda armsat tüdrukut, kes võitis pileti Eurovisioonile selle hoogsa hamburgeri-lauluga. Kui nüüd aga järgnevalt kuulata seda Prantsusmaal elavat noort eesti naist, siis vast polegi vaja rohkem sõnu, et mõista, mida ma mõtlen ootuste all, mis asi on elamus kunstist.











KAUA by ROUGE MADAME

Tegelikult olen ma seda lauljat jälginud juba pikemat aega. Kui jälgimiseks võib nimetada kildude otsimist internetist. Tema esmakatsetused ja eksperimendid, teatraalsed hääleharjutused võisid ju olla ka huvitavad. Kuid minu jaoks ei midagi enamat. Pealegi ma ei tea, kus kohast see laulja on võtnud selle kleidiga plakatlogo, mis saabki ainult meeldida feministidele või kultuurilembelistele tädidele. Või selle tobeda esinejanime Rouge Madame, mis kindlasti prantsuskeelses kultuuriruumis ei ole sedavõrd häiriv nagu ta kindlasti ei ole võõrastav ka meie kodukootud frankofiilidest machodele. Mina oma piiratud maitsega ja kultuuritusega ei läheks siin Eestis kunagi sellise plakati ja esinejanimega artisti kontserdile.

Nüüd aga avastasin, et Rouge Madame annab Eestis päris mitu kontserdi. Ning vaatamata ülalöeldud irooniale plakati ja artistinime suhtes soovitan soojalt. Tundub, et see laulja on küpseks saanud ja leidnud oma väljendusvahendid. Tegemist on väga omapärase hääletämbriga, ülimalt musikaalse inimesega. Laulja, kes on muusik, kes musitseerib, kes loob. Lauljaid võib ju meil olla, kuid musitseerivaid lauljaid on vähe. Lõplikult sain ma lummatud sellest lauljast siis kui kuulasin temaga tehtud saadet Klassikaraadiost. Saates kõlanud neljakümnendate aastate süldimuusika aranžeeringud - aga mis see Valgre muusika tollases ajakontekstis siis on, Rouge Madame esituses on minu arvates viimase aastakümne parimad.



PÄRNU
14.03 kell 18:00 Raekoda (Festival Muusikamoos, töötuba „Isikupära ja improvisatsioon muusikas“, tasuta, eelregistreerimine 11.märtsini
15.03 kell 19:00 Teater Endla kohvik (Festival Muusikamoos, kontsert)

TALLINN
16.03 kell 20:00 Von Krahli baar + Lucia Recio & Didier Petit /FRA (Jazzkaare Talvehooaeg)

VÕRU
17.03 kell 19:00 Kultuurimaja Kannel

ELVA
18.03 kell 19:00 Elva Huviala- ja Kultuurikeskus Sinilind

VILJANDI
19.03 kell 19:00 Nukuteater

TARTU
23.03 kell 22:00+ Genialistide Klubi

TALLINN
26.03 kell 20:00 Rotermanni keskus (Tallinn Music Week, show case; viidatud ürituse algusaeg)

NARVA
30.03 kell 18:00 Linnuse Põhjasaal (Narva muuseum)

PAIDE
31.03 kell 19:00 Kultuurikeskus

HAAPSALU
01.04 kell 19:00 Kultuurikeskus

HIIUMAA
02.04 kell 19:00 Käina Huvi- ja Kultuurikeskus

SAAREMAA
05.04 kell 13:00 Aste klubi (Kaarma vald)

__________________________________________________


Mida aeg edasi, seda vähem on mul tahtmist sattuda inimeste hulka. See on üksiolemise võlude tumedam pool. Pealegi on need kontserdipaigad minust kaugel ja muud väljamõeldud vabandused. Samas loodan, et Rouge Madame publiku hulka satub seekord ka minusuguseid mehi, kellel parem enne juba möödas. Korra aastas võiks seda ju lubada.

(muusikaklipp ja fotod siit)

7 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Ilus see lugu...

Linda Järve ütles ...

Aitäh ilusa laulu ja hea saateviite eest. Kuulasin saate nüüd tagantjärele ära, väga hea on teada, et on ka selliseid loojanatuure.

Hundi ulg ütles ...

Minu jaoks oli Klassikaraadio selline jutusaade meeldivaks üllatuseks. Tavaliselt kuulan vaid Vikerraadiot ja öömuusika tuleb mõnest välisjamast.

kaaren ütles ...

KlaRa on parem kui sa arvad. Ma kuulan tihti arhiivisaateid & jutusaated kirjanikega, ööylikool jne on muidugi ylikõvad.
Õppinud kunstiisikuna arvan, et laulja on suutnud reklaamix panna äärmiselt tugeva visuaali, st must figuur & punane detail - kiire pilguga haarata, lihtne & mõjuv. Korrektne teos, vrdl yledisainitud soditud fotodest filmilikud plakatid... hea, põikpäine kujundus. sest väljendid "rouge; madame" kipuvad meie inimesele meenutama midagi pitsivahusemat & olmelisemat.
Hea.

Unknown ütles ...

Ja suur tänu anonyymsele ulgujale: täna Elvas sai mitme peaga arutatud, et kes te olete, aga igatahes saime me tänu sellele blogile ônnelikke kuulajaid!

Unknown ütles ...

ja selleks, et rohkem lugusid kuulata:
www.myspace.com/rougemadame

Hundi ulg ütles ...

Hea Jean-Christope, pigem on tänud ikka minupoolsed - Rouge Madame kooslus on sedavõrd hea. Ning kui saalis tekib publiku ja lava vahel õhustikku see midagi, siis on super. Loodetavasti tekib neid imelisi hetki ka Eesti kontserditel. Ja vähemalt ühe tänuliku kuulaja olete tõepoolest leidnud ka selle blogi abil - Lendava jättis kommentaari ühte hilisemasse postitusse (Marianne Mikko...).

Minu isik pole oluline. Anonüümsus netis on üks suhteline asi. Ning kui peakski selguma, kes ma olen, eelistaksin netis jääda tundmatuks isiklikel põhjustel.