pühapäev, 6. märts 2011

Demokraatia pidupäev

Paar tundi veel ja rahvas on valinud endale järgnevaks neljaks aastaks valitsejad. Demokraatia pidupäev saab läbi. Järgnevate aastate argipäevadel pole ühelgi neist, keda täna sai seatud ja valitud, meiega enam mingit asja. Edasi toimetavad nad iseenese tarkusest ja isiklikust heaolust lähtuvalt. Ja ka meie tatsume edasi vaatamata kõigele, igaüks vastavalt võimalustele ja oskustele. Eks me kõik üheskoos teame, et ega me ju tegelikult täna kedagi valinudki. Oleme oma riigis seadnud need asjad nii, et valimispäeval hoopis hääletame. Ning erakonnad ise otsustavad, keda nad siis lõpuks sinna Toompeale saadavad.

foto: Arkadi Šaiket

Ise andsin oma hääle seekord ringkonna noorimale kandidaadile. Ei omanud tähtsust tema parteiline kuuluvus või kuulumatus. Tean küll, et selline otsustus on ehk vastutustundetu. Leian ometi, et just väljaspoolt parteiinkubaatoreid tulevaid noori tuleks julgustada poliitikas osalema. Nii et seekord sedasi.

Selle paljuräägitud e-valimise magasin maha. Kusagil polnud rõhutatud, et elektrooniline valimine lõpetatakse mitmeid päevi enne tegelikku valimispäeva. Kui ma ükspäev asja ette võtsin oli internetijaoskond juba suletud. Pidin sõitma autoga täna valimisjaoskonda. Suuremale vallateele väljakeerates nägin ühte oma küla vanaprouat teed mööda kõndimas. Küsisin kas saan teda kuhugi ära visata. Selgus, et see 82 aastane kodanik oli teel kolm kilomeetrit eemal asuvasse bussipeatusesse, et sõita... valima. Tagasi tuleks buss meie külla kusagil õhtul. Autos olles tuli jutuks, et enne kohalike omavalitsuste valimisi oli vallast mitmeid kordi helistatud ja küsitud, kas vanainimene soovib ehk valimiskasti koju või siis vallabussi jalavaeva vähendamiseks. Seekord, Riigikogu valimistel pole aga keegi miskit huvi tundnud, et kuidas nende vanainimestega valimispäeval saab. Proua otsustas aga ikkagi minna, sest on öeldud ju selge häälega - sinu hääl loeb!

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ju oli kohad ette ära määratud ja selle tõttu inimesi eriti valima ei oodatud, muidu ajavad vaijad oma rumalusega veel kokkulepitud kohad sassi. Eelnevail valimistel on minule ka Eestis postiga kiri välismaale tulnud, kus on tuletatud meelde, millised valimised on tulemas ja kuidas, mina kui välismaal elav eesti kodanik neist osa saan võtta. Seekord jäi kiri tulemata ja ka minu hääl enesele...või õigemini võttis külmetus mu hääle juba mitu nädalat tagasi.

kaaren ütles ...

Höhö. Anonyymik on tabanud ilmselt suhteliselt täpselt meie erakonnatiigis toimuvat.
Samas, valitsejad peavad saama mitte seda, mida nad enda arvates väärt peraxid olema, vaid seda, mida nad oma (tihti lohaka, oskamatu, omakasupyydliku vm kohatu ning isikliku) tegevusega ära teinud on - rahva teenrid või mis.