reede, 30. juuli 2010

Kirjade karp, 4

Anne tervitab
onu Rihardi

19.aprillil 1945.a.

Jõudu vennas!


Pidin sulle juba ammu kirjutama aga ei saanud kunagi. Nüüd siis olen kodus ja kirjutan.

Mina tulin kodu kõigi lastega esmaspäeval s.o. 17.aprillil ja jään vast kauemaks. Olen haige juba vast paar kuud. On vist see reumatismus või jooksva, kuidas seda ütelda. Seetõttu kadus söögi isu ja jäin kõhnaks. Käisin linnas arstil. Vereproov võeti ka. See oli nõrk. Nii, et teada - kui ei ole verd ja kõhna, siis ka tervis kehva. Valu on nii jagades ja kätes. Nüüd olen parem aga alguses oli nii, et ei saanud üldse jalgade peale astuda ega üldse sängist välja. Sa vast mäletad kuidas Jokril oli.

Nüüd siis tulin kodu ära. Sääl tööd ei saanud teha. Kes siis söödikuid ikka tahab. Aga see kodu, muudkui võtta vastu. Loodan, et vast saan ikka terveks. Tuleb suvi ja soe. Eks siis kodus aita ema ja isa. Kantkülla, ei tea, kas lähen nii ruttu või ei, kindel ei tea olla. Nii et, ühesõnaga öelda, et minu tervis on küll päris kehva. Noor olen küll ja panen vastu. Aga eks näe, kas kosun või ei. Praegu olen nii kõhna, et kole on endalgi vaadata.

Sa kirjutasid kodu, et kas Anne ja Ago jooksevad? Kahju küll, et Ago veel ei jookse. Anne, see jookseb küll õues Laari Hennuga. August on nüüd Alatskivi traktori jaamas traktorist. Sai pikenduse ka selle pääle kuni sõja lõpuni. Tähendab proneeriti. Nüüd on iga päev sääl. Käib ikka õhtuti kodus. Nüüd kui mina olen kodus, siis on ikka siia tulnud. Muidu isa on ikka nagu alati. Eks ta jää vanemaks ja tervis kehvemaks. Ema, see on kah nagu ennem. Ega nooremaks lähe keski.

Puudega on aga kehvasti. Ei olnud talvel, kes metsas kokku ajas. Nüüd on lubatud 4 meetrit. Aga ei ole, kes lõikab ära. Oleks minagi terve, siis katsuks minna. Aga näed, seda ei ole. Kui sõda aga lõpeks, siis oleks kõik hästi. Et see Saksamaa rutem saaks võidetud. Selle kevadise tööga on ka tegemist. Künd on kündmata. Ei tea, mis saab. Jokri maad ka juba mõõdetakse, saab ühe Kallaste venelasele. Vist võtab selle sori poolse - siit meie vaheheinamaa tükist pääle kuni taha otsa välja.

Mehi on ka meie külas palju ära - Aadu Juhannes, Praagmetsast Poolakese, Luuka August, Piiri Eedi ja Alasoos veel teisigi. Õunapuu Karliga ja Pärna Aleksandriga on kehvasti. On ka rumalad. Tahtsid ilma loata kodu tulla. Olid sõitnud rongiga kuni Kaarepere jaama ja sealt siis jala viskama hakanud. Aga jäid vahele. Sattusid kontrolli kätte ja nüüd on Tartus. Muidugi on neil nüüd kehvasti. Olevat mõelnud kodus ära käia ja siis tagasi minna. Aga ärgu ükski seda tehku - praegust hoiatan sind ka. Katsuge sakslane hävitada, siis saab igaüks kodu.

Palal hakatakse neid surnuid, mis sakslased tapsid, ümber matma. On juba osa kirste valmis aga neid tuleb ju teha mitukümmend. Laumetsa Villem ka tegi ühe.

Kui sa mulle kirjutad, siis kirjuta koju.

Tervisi paremaid.

Magda

*************************************************************************************

Illustratiivne foto - Kursi valla rahvakaitslased (tuntuma nimega - hävituspataljonlased). Enamus neistki vist demobiliseeritud. Lisaks paar ideelist komnoort. Pilt pärit siit.


Imelik aeg oli see meie isade ja vanaisade oma. Nii imelik, et häbeneme sellest rääkida nii nagu tegelikult oli. Osadel poistel ju vedas - sõja lõpp oli silmapiiril ja nemad tagasi kodumaal, elusalt, pealegi Venemaalt. Ma ei tea, mis juhtus Magda kirjas mainitud "hüppesse" läinud Karli ja Aleksandriga edasi. Päris kodu oli ju nii ligidal, kuid väeosadest lahti ei lastud, sõda ikkagi. Mine tea, ehk ikka andestati seekord... Paljudele Punaarmeest vabastatutele pisteti aga uuesti relvad pihku ja tehti neist hävituspataljonlased. Pidid ehk nemadki kontrollima teeliste, "kahtlaste" isikute dokumente. Ning ega siis keegi enam teadnud, kes oma, kes võõras. Omad muutusid võõraks ja tihtipeale võõrad omaks.

7 kommentaari:

helle ütles ...

Kas Magda sai terveks?
Sakslased löödi küll minema, aga ega elu kohe heaks läinud.

Hundi ulg ütles ...

Võtan neid kirju siit karbist suvalises järjestuses. Kuna minule on nad võõrad inimesed, siis ega ma päriselt ei teagi, kes on kes, ning kuidas kellegi elu läks.

Kolmanda kirja põhjal aga arvan, et ehk on see üks viimaseid Magda kirju vennale. Keegi Selma (Magda meheema?) räägib viidatud kirjas Magda matustest.

Samas kirjakarbis on ka Magda surmatunnistus. Kuigi Magda kirjeldab oma kirjas vennale küllalt täpselt oma haigustunnuseid, loen surmatunnistuselt üllatusega, et Magda surma põhjus oli kurgupõletik?! Ei oska mina ütelda, mis õige, mis vale.

iibis ütles ...

Selliste kirjade lugemine annab õige perspektiivi omaenese elule. Siis tunned, et nagu polegi õigust viriseda.

Igal ajal on õnneks omad selmad, kes järje üle võtavad. Sellele on kuidagi kergendav mõelda.

helle ütles ...

Nüüd takkajärele vaatasin jah, et ei läinud aastatki mööda, kui Magda oli maamullas.
Eelmiste kirjade põhjal tekkis vahepeal pettemulje, et need olid sulle tuttavad inimesed.
Mul ei ole nii vanu kirju alles. Mõned üksikud vanaema-vanaisa kirjad oma tütreperele on umbes 50ndatest.

Muidu on mul kirju tõepoolest kingakarpide viisi, aga need on palju hilisemast ajast ja väga isiklikud seetõttu.

Kristiina ütles ...

Vahva on n2ha tolleajastu m6ttemaailma. Esimeseks m6tteks tuleb kui palju pseudoprobleeme on t2nap2eva inimene enda jaoks tekitanud. Kasv6i sellestki tuleb v2lja kuidas moodsad naised peavad dieete. Tol ajal oli liigne k6hnus haiglane ja mure tekitasid hoopis muud teemad.

Hundi ulg ütles ...

Ühelt poolt on need kirjad väga vanad. Teisalt aitab mõista, mida mõtlesid ja tundsid need, kelle sünniaasta oli/on kahekümnendad või kolmekümnendad. Ning ma nõustun täielikult Sinuga, Girl, et tänased probleemid tunduvad mõnikord tollastega võrreldes tõepoolest tühised.

Nagu selleski kirjas arutleb kõhnuke, surmahaige Magda, kuidas kodutallu küttepuid saaks: "Oleks minagi terve, siis katsuks minna." Täna läheks inimene ideaalvariandis sotsiaalametniku juurde oma muret kurtma.Sest riik PEAB aitama...

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.