teisipäev, 27. juuli 2010

Kirjade karp, 3

Kadrinal

30.1.1946


Tere Richard!

On möödunud mõni nädal sellest kui siin käisid ja leidsid , et Sul polnud enam õde ei elusalt ega surnult võimalik näha. Aga nüüd on Sul siiski võimalik pildi pealt teda näha kui ta oli oma surnuasemel teist päeva.

Ta on küll natuke tume ja osaliselt ainult pildi peal, aga polnud midagi parata, sest tuba oli väga pisike: ei saanud kaugemalt võtta. Ole nüüd rahul sellegagi.

Augustil ei olnud võimalik Sulle kirjutada. Ta läks varssadele arsti tooma usside pärast.

Kui Sa selle kirja ja pildi kätte saad, siis kirjuta vastust, sest meil on teised pildid ka käes, mis sai matuse päeval võtta ukse ees ja silla peal. Siis saadan järgi. Ma ei saada nüüd selle pärast, et võib olla Sa üldse ei saa kätte. Mis siis sellest kasu on.

Sinu ema käis ka pühapäeval siin ja nägi neid pilte kõik ja viis kodurahvale kätte. Ago ja Anne mängivad ja on kaunis terved. Ago ikka ei räägi veel. Anne saadab ka onule palju, palju tervisid!

Seniks kõige paremat.

Selma


Kadrinal

31. jaan. 46.a.


Tere ami Rihart!

Too kiri on veel posti panemata ja ma saan ka oma käega Sulle kirjutada. Selma pidi teile kirja ja kaarti ära saatma aga jäi postist maha ja mina olen ise täna kodu. Heile sõitsin looma arsti järel varssadele ussidevastast rohtu otsima. Meil on praegu niisamane palju, nagu siiski oli kui kodu käisid. Mina käisin ka Tartus. Autoga. Nii siis rohkem ma ei tea kirjutada. Eks kirjuta sina kui selle pildi kätte saad. Siis kui kätte saad, siis saadan veel matuse päeva pildi ka.

Seniks jälle kirjutamiseni:

August


***************************************************************************************




Magda suri 24 aastasena. Samal aastal sai "Estonia" ooperikoori lauljast Georg Otsast solist. Jäigi Magdal kuulmata see imeline hääl... Tema väikesed lapsed, emata jäänud Ago ja Anne kasvasid aga kindlasti ülesse suure laulja unustamatu hääletämbriga. Vaevalt küll, et Magda lapselapsed teavad, kes on Georg Ots.

Illustratiivseks lauluks valisin just selle. Viimaste aastate lemmiku. Laulu tekst on kuidagi väga mind puudutav. Nüüd siis, kui tean, et nii see läks.

4 kommentaari:

helle ütles ...

Saatusist kurvim on surra elu ilusaimas eas...

KR ütles ...

Sinu postitused võtavad silma niiskeks...:)

Tegelikult hoopis üks tehniline küsimus. Tahaksin samuti oma esivanemate kirjad digitaliseerida, aga "jooksin kinni" mõtte juures, et käekirjaproov võiks ju ka ikka alles jääda. Samas, kui panna kaart failina, on jälle ebamugav lugeda?
On Sul häid ideid?

Hundi ulg ütles ...

Ma saan Sinu kimbatusest, Indigoaalane. suurepäraselt aru. Nende "vanamoodi" kirjade puhul tekib ehedus justnimelt käekirjast, teksti paigutusest lehel, kirjapaberist endast. Ka kirja voltimisjäljed ümbrikusse panemiseks räägib ise nii mõndagi kirjutajast enesest. Seesama Kirjade karbi rubriigis seni avaldatud kolm kirja on kõik kirjutatud pliiatsi, mitte tindiga. Ning kus seda tinti nende kirjade kirjutamise ajal oleks olnudki võtta seal vene kroonus või talutares.

Minul endal kahjuks puuduvad selleks tehnilised võimalused, kuid nende olemasolul teeksin nii. Skaneeriksin kirjad pildifailiks ja avaldaksin need koos "dešfreeritud" ümberkirjutusega. Kui lugeja soovib lugeda originaali, siis pildile klikates peaks siis pilt ekraanil näha olema suurelt (seda viimast ma paraku ei oskagi vist sättida...).

Igal juhul kui kavatsuse teoks teed, siis vana Hundi ulu näol oled võitnud endale alalise lugeja.

P.S. Sjgelle, oleks vist Sinulgi aeg need kirjakarbid päevavalgusele tuua :)
Mõistetavalt siis valikuliselt ja mitteskandaalselt Su õpilaste jaoks...

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.