pühapäev, 18. juuli 2010

Kirjade karp, 1

Üks järjekordne vanade kirjade karp on minu ees. Neid kirju pole palju. Võiksin neid kuidagi korrastada, panna ajalisse järjekorda, et tekiks mingi lugu. Samas, olles paari neist eelnevalt lugenud, tundus hoopis põnevam need talletada siia blogisse suvalises järjestuses. Mõnikord lihtsalt on nii, et seoste loomine kirjade autorite, adressaatide ning kirjades mainitute ehk siis tegelaste vahel, samuti sündmuste kulg mitte ajaliselt vaid ajanihetega, tekitab mingi seletamatu lisaväärtuse materjali lugemisel.


Nendest üksikutest kirjadest koorub loodetavasti kokkuvõttes mingigi terviklik lugu. Mis sellest, et suurte lünkadega nagu oleks enamus lehti raamatust välja rebitud. Iga lugeja saab ise oma mõtetes kirjutada puuduvad lehed ja peatükid juurde. Ja kui seda tervikut ei tekigi, siis jäädvustust väärivad need kirjad siiski. Lihtsalt minule tundmatute inimeste mälestuseks, üleüldse meie ühise mälu pärast. Et poleks nii nagu koduvalla kalmistul. Nägin seal ühel rohtukasvanud hauaplatsil, kõrge umbrohu ja takjanuppude vahel graniidist hauakivi. Kivisse oli raiutud lahkunu lähedaste, arvatavasti leinaperioodi siirad mõtted: "Mälestus sinust ei lase rohtu kasvada teed sinu kalmule".

*************************************************************************************
Sigastes
31.jaanuar 1947

Hallo, sõber!

Võis siis nii, et arvad mind olevat suure tütarlaste või naisteküti? Nohja arvata ju võib ja ega see pole ka mingisugune väga paha oletus, kui see ainult nii oleks! Küsid, et kuidas on selle Sadala tütarlapsega - siis ütlen Sulle tõtt - ja see on selline:

Jõudes puhkuselt tagasi, kirjutasin kohe nimetatud tütarlapsele, kuid kahjuks vastust pole seni saabunud. Ei tea, millest võib see tingitud olla. Vahepääl saatsin ka juba teise kirja, et vast üks läks kuidagi juhulikult kaduma. Ning nüüd pole muud kui jääda ootama, mida toob tulevik.

Kuidas Sul ka päevad mööduvad - kirjutad, et vaikselt? Mida muidu kuulda näha sääl, s.t. kodukandis? Kuidas Heini elab - on ikka Sepa Lainel kõva kavaler - ja kas Sa ise pole ka leidnud mõnda kena näitsikut?

Mina elan momendil, mil Sulle kirjutan, ikka Sigastes ja laen praegu jaamas vaguneid. Elu veereb tasakesi ja ilma suuremate ning nimetamisväärsete vahejuhtumiteta. Töö, töö ja veelkord töö. Siis puhkust, öörahu ja juba jällegi alga otsast pääle. Nii elan mina. Kuussada grammi leiba ja seegi vahest peaaegu kaertest. Ei see ei paku kuigi palju huvi külaskäimiseks.
´
Lõbusaid päevi ja kõike hääd!

Eduard



*************************************************************************************



Sigaste kitsarööpalise raudtee jaam, mis lammutati 1980. aastal (foto on pärit siit)

3 kommentaari:

kaaren ütles ...

miskipärast vihastab mind, kui trehvan kuskilt lugema nt raudtee vüi mõne suurema ehitise lammutamisest - kurat, selle sees on NII-NII tohutu hulk inimeste tööd, ja nyyd ei viitsi keegi sedatohutut tööhulka mõistlikult kasutusse jätta kasvõi yberehituste abil.
Paari päeva eest oli mul võimalus näha head hulka euroopa erinevate linnade turistipyygireklaame. Neis kõigis näidati ylisuurtes kogustes kindluse- ja asulavaremeid kui kultuuriväärtust, minu jaoks olid need aga justkui hymn inimese rumalusele, hoolimatusele ning lugupidamatusele - kunagi olid need "kultuursed" varemed ju terve, ilus hoone täis elu.
Sama tunne täidab mind vanade kirjadega kokku puutudes - kunagi kirjutas neid elus inimene, terve omaette isiksus/maailm, nyyd on temast järgijäänud vaid näputäis puru, mida järeltulijad ei vaja või ei hinda.
Imelik? Olgu päälegi. Ma olen ajafriik.

Hundi ulg ütles ...

Ka mina olen vist ajafriik. Vanusega on lisandunud teadmised paigutada mingid asjad ajalisse taustsüsteemi. Ka selles kirjas mainitud 600 grammi leiba (aasta on 1947)räägib mulle mõndagi...

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.