reede, 30. mai 2008

Purjus naised keskvangla akende all

Sõjaka demonstratsiooniga on tulnud toime Tallinna keskvangla akende taga Liisa Recht, Anna Võigemast ja Salme Schmidt, mille eest nad on nüüd kutsutud kohtusse vastust andma. Kõiki kaebealuseid tuntakse Tallinnas komblusvalve kontrolli alla kuuluvate naistena.

Lugu algas 7. oktoobri päeval, kui Niine uulitsal elava Liisa Rechti juurde tulid külla Anna Võigemast ja Salme Schmidt. Neile seltsisid vähe hiljem kaks kindla elukohata meesterahvast. Hakati koos viina võtma. Kella viieks õhtul oli viie peale hinge alla visatud kolm suurt pudelit riigiviina. Loomulikult oli seltskonna tuju sellest juba haripunktil.

Korraga tegi keegi naistest ettepaneku minna paadiga merele sõitma. Sellega olid kõik nõus ja varsti jõudis kogu seltskond Kalarannast üüritud paadis Vana-Patarei poole. Patarei varemetel tehti lühike peatus ja joodi ära veel liiter viina.

Nüüd arvasid naised olevat paraja aja sõita keskvangla akende taha meelt avaldama. Mehed laitsid selle nõu maha, kuid sõjakad naised ei annud järele. Keelumärkidele vaatamata, mis määravad ära veesõidukitele keskvanglale lähenemise kauguse, sõideti vangla akende alla. Paadis viibijaist tõstsid Liisa Recht ja Anna Võigemast põrgukisa ja lehvitasid vangla poole rätikuid. Purjus meeleavaldajaid märkasid vahialused, kes vastasid trellide tagant käeviibetega.

Merekaldal valvel seisev vangivalvur lasi hoiatuspaugu, mille järele meeleavaldajad kiiresti keelatud piirkonnast eemaldusid. Poole tunni pärast nad tulid Kalarannas maale ja võeti politsei poolt vahi alla. Areteeritud toimetati ülekuulamiseks poliitilisse politseisse, kus selgus, et on tegemist purjus naiste märatsemisega.

Kuna mehed olid end korralikult üleval pidanud, anti Recht, Võigemast ja Schmidt rahurikkumise, purjus olekus avalikku kohta ilmumise ja keelatud piirkonnas sõitmise eest kohtu alla. Asja arutas 7. novembril 3. jsk. rahukohtunik. Ta leidis süüdi olevat vaid Liisa Rechti ja Anna Võigemasti, karistades neid koostatult kõigi süütegude eest 30 krooni suuruse rahatrahviga ehk maksujõuetusel 10 päevase arestiga.

Kaja, 8. novembril 1934

3 kommentaari:

helle ütles ...

Purjus naine on koledam nähtus kui purjus mees.

Hundi ulg ütles ...

See on tõsi.

Võib olla kuitahes tolerantne meeste ja naiste võrdõiguslikkuse suhtes, kuid arvatavasti kõik on sellega nõus, et purjus naine on koledam. Esteetiliselt ja eetiliselt.

Küll on hea, et Naistepäeva sellise nõukoguliku bravuuriga enam ei tähistata. Siiani mäletan neid tänaval tuigerdavaid naisi.

Anonüümne ütles ...

Võigemast...Ei ole just tavaline nimi.Paneb omaenese peas vihjeid tegema.:D