neljapäev, 29. mai 2008

Eestlased Marokos

Eesti kaup uute turgude vallutamisel on tungimas juba eksootilistesse maadesse. Marokos olid seni Lutheri vineeri toolid ainsad artiklid, mida võis leida Maroko kodudes ja needki Tschehoslovakkia kauba päritolu all. Esimeste hulgas, kes Maroko elanikele tõi uusi eesti kaupu, oli Boris Oltov, kes Casablancast müütas "Kawe" shokolaadi ja kompvekke. Kaubal oli hea minek ja araablased olid shokolaadi maiad ostma, kuid mees ei osanud äri ajada ja läks pankrotti tehes "Kawele" "külge".

Uue epohhi eesti kauba turustamisel on aga toonud tuntud sotsialistide "kuldsuu", kirjanik Karl Ast-Rumor, kes juba mõnda aega tegutseb Marokos äri alal, lahkudes poliitiliselt äreval ajal kodumaalt.

Karl Ast on võõrsil loobunud igasugusest härrasmehelikkusest ja hakanud päris turukauplejaks, lõigates Marrakechi turul oma käega kodumaa võid ja pannes kaalule kaheksandik kilogrammi ostjaile. Võipakk portfellis kõnnib ta hommikust õhtuni mööda kauplusi ja teeb sõite sisemaale lõõmava päikese all, nagu eht kaubareisija kunagi.

Asti töö on vilja kannud. Maroko turgudel võib nüüd saada eesti võid, juustu, suitsuvorsti, kilusid ja valget viinagi. Karl Asti eeskuju aga näitab, et tragi mees ei jää kusagil hätta.

Pärnu Päevaleht, 23. detsembril 1934

4 kommentaari:

Ninataga ütles ...

Ja nüüd saame Marokost vaid apelsine...vahel harva..

Linda Järve ütles ...

2005. aastal eksportis Eesti Marokosse kaupu 25,2 miljoni krooni väärtuses ja importis 3,2 miljoni krooni väärtuses. Ekspordist ligemale poole (48,4%) moodustasid
mineraalsed kütused. Suuremad ekspordiartiklid olid ka puit ja puidutooted (34,0%)ning paber ja papp (16,0%). 66,7% impordist moodustasid tekstiil ja tekstiilitooted,mille hulgas domineerisid sünteetilised ja tehiskiud. Sarnane tendents jätkus ka 2006. aastal. Uuemaid andmeid netist ei leidnud. Marokolased väidetavalt Eestisse ei investeeri, eestlased on investeerinud Maroko turismimajandusse.

Hundi ulg ütles ...

Tundub, et ekspordis domineerib vahendamine. Olen ka ise mitmel juhul proovinud uurida meie väliskaubanduse statistikat aga ega sealt palju välja ei loe.

Üleüldse. Majanduse rahvusvahelistumine on ju normaalne nähtus. Sellega on aga minu jaoks täiesti hägustunud mõiste "kodumaine". Varasemalt proovisin osta "eesti" toitu. Kes aga täna julgeb väita, et "eesti" kaup on eesti toit?

Anonüümne ütles ...

Ei mäleta,olid need nüüd Aino KaLLASE PÄEVIKUD VÕI KÄBI LARETEI MÄLETUSED,AGA kARL AST-RUMOR OLI neis VEEL IKKA PAGULUSES POLIITIK...
(sORRY,TÄHED)