pühapäev, 3. veebruar 2008

Sa vana paadam!

Näed, trikitas ja lollitas jälle. On ta ju kogu aeg öelnud, et tema teeb telesaadet. Hästi teeb. Lollitab neid, kes saate tegemisel osalevad - artiste, melodiste, zhurnaliste. Ning muidugi mind ja sind - vaatajat. Mõnisadatuhat meid ikka oli, kes saadet vaatasid. Paarkümmendtuhat neist igiaktiivset, kes ihu ja hingega elavad kaasa viisuvalimistel, baarivalimistel, staarivalimistel ja üldse valimistel. Sadatuhat neid, kes vaatavad nii nagu alati, sest alati on vaadatud. Ja sadatuhat vast neid, kes raiu või tükkideks, raiuvad, et nemad pole seda saadet vaadanud ja ei vaata ka, maksa või sadatuhat peale.


Mina olen seda saadet alati vaadanud. See tähendab sellest hetkest, kui soome teleka pilt oli veel udupilt. Siis oli see saade veel selline, kus ilusad lauljad laulsid. Päris lauljad, kes laulda ka oskasid, orkestri saatel. Peeter Saul kribis siis öösel oma orkestrile partituuri, et Heli järgmisel päeval saaks võidulaulu eesti keeli sisse laulda. Ühesõnaga, kaua aega oli see üks igavesti vahva saade. Ja olgem ausad, kui Eesti ükskord peole jõudis, oli see pidu, millest mina räägin, juba lõppenud. Aga ega saade selle pärast ära lõppenud ja tore on.


Paadamist pidin rääkima. Temal on raske ülesanne. Peab töötama avalikult ja õiguslikult, et tööandja vähemalt korra aastas ka reitingutabelisse pääseks. Nii ta siis mõtlebki kõiksugu trikkisi välja, keda püüne peale lasta. See aga nagu poistebändi kokkupanemine - igale maitsele peab midagi olema. Teate küll, blonde ja brünette, paipoisse ja ulakaid, enamushuviga ja vähemushuviga. Paadamil jälle sellevõrra kergem, et tema bändis ei peagi kõik laulda oskama. Ja samas järjekord ukse taga. Ole mees ja vali. Ainult mõnel juhul tuleb rääkida auk pähe.


Kreisiraadio oli muidugi tõeline paadam. Hävivad - pole hullu - poisid tegidki pulli. Ja kui juhtubki äkki, et pobjednik drzvani utakmici, siis pole ka midagi katki. Rahvas on oma sõna öelnud ja Paadamil ikka leto svet. Edu Sulle, Juhan!


And at least, Erki-Sven Tüür: 12 points.


2 kommentaari:

helle ütles ...

Kas tõesti on Paadam kogu pahas süüdi?

Hundi ulg ütles ...

Kaugel sellest. Polegi ju midagi paha juhtunud. Vastupidi - Paadam tegi hea saate.
Mind paneb alati lihtsalt muhelema, kui vaataja arvab, et kõik see, mis ekraanil, ongi päris. Kui ainult vaataja teaks, kuidas reality show ajutrust tegutseb - et oleks usutav ja traagelniidid ei paistaks.
Minu jaoks on see muutunud kohati segavaks faktoriks. Ei suuda audiovisuaalses teoses (film, saade)vaadata ainult seda, mida näidatakse, vaid näen ka kuidas ja miks näidatakse.
Aga äkki selle saate puhul mõtlesingi üle - saate dramaturgia kukkus välja kogemata. Siis pean tõsiselt korrigeerima oma suhtumist Juhan Paadamisse. Olen pidanud teda professionaaliks.