laupäev, 16. veebruar 2008

Selle talve surnud 9.

(... järg)



Arvi võttis peale Heinot naise. Tema naiseks sai Eevi. See Eevi oli lahutatud, väikese tütrega. Tuli kolhoosi kontori. Eevi oli meeldiv, kuid ta põdes mingit naistehaigust. Ta oma tütar oli Kaja. Anneli ja Tõnu olid Arvi lapsed.

Kaja abiellus noorelt töökoja juhatajaga. Sai niru mehe. Praegu on tal kaks noorukist poega. Nüüd, kus Arvi ja Eevi on surnud, hoolitsevad nad talu eest. Tegid kevadel vilja ja kartuli maha, sest Anneli ja Tõnu ei pidanud tahtma jännata. Ja kodu ei taheta võõrastele müüa.

Algul, pärast naisevõttu oli Arvi korteris siin ja seal, kuni nad oma maja ostsid, sest Olgal polnud sellega midagi peale hakata ja Arvil oli kodu vaja. Seal siis kasvasid Arvi lapsed, ehitas kõrvalhooned ja korrastas aia. Annelile osteti mööbel. Tõnule sai algul pood ostetud, kuid kui poes hakkasid iga 3-4 nädala tagant vargad käima, siis ilma küll ei jõua rikkaks teha. Siis ostis Arvi Tõnule "Järva Teataja" aktsiad ja Tõnule pidi lehetöö meeldima. Eevil läks tervis ikka viletsamaks, et enam lehma pidada ei jõudnud. Kui neil kord aastane pull ära suri, lõpetas lehmapidamise ära.

Paar aastat tagasi läks Eevi tervis nii halvaks, et rohkem aega oli Hiiul kui kodus. Ka Arvil tulid koledad valud sisse, käisid Eeviga kordamööda arstide vahet. Eevi suri kaks nädalat varem kui Arvi. Küll on neist kahju. Arvi oli alati nii vastutulelik. Minul tõi ta kõik surnud linnast ära ja nüüd magab ta ise ka seal. Kui me tädi Madleene suri, siis viisime ta kiriku sandikotta ja tõime Trammilt kiriku võtme.

Margus ja Tõnu tegid karjaaia rõhtaeda Juliuse silma all. Julius ütles: "Õpetan poistele rõhtaia tegemist, suren ära, kes veel neid õpetab."

Juliusel oli veel pesamuna, tütar Aldi. Aldi oli meie Eeva pinginaaber. Ilus ja õbluke, läks Rannamiku Tõnule. Rannamiku on suur talu, nagu mõis. Aga varanduslikult alla käinud. Peened inimesed, peened kombed. See võtab raha. Aldi oma rahaga tõi elu majja. Kõige pealt osteti auto. Aldi sai kaasavaraks 10000 rubla. See oli kohutav raha. Tõnu oli küll hea suuvärgiga, kuid muidu jõhker poiss. Nad mõlemad Aldiga olid hellitatud lapsed ja elu ei tahtnud kuidagi minna. Aldi tuli koju Trammile, kuid 10000 vaevas - Tõnu pidi jälle järele tulema. Neil on kaks üle kahekümneaastast last. Praegu nad peavad talu. Kõik läheb hästi, jõukus kasvab. Aga Tõnu ütles Kaarlele: " Kõik on korras ja kõike on küll, aga õnne ei ole." Tõnu olevat jooma hakanud. Üks suvel kuivatas Kaarel ühel pühapäeva peale lõunal Rannamikul nisu. Poiss oli platsis abiks. Kui Kaarel küsis, kus isa on, vastas Hardi, et kes teab kus vanamees joomal on.

See inimese elu on küll lühike. Alles algad, juba lõpetad. Arvi ja Eevi olid mõlemad pisut üle kuuekümne. Ammuks see oli, kui meie poisid pisikesed olid ja pärast kirikust tulekut oma sandaletid viisid kesale suure kivi peale, kust Arvi nad leidis. Ńüüd on nemadki juba vanad mehed.


(järgneb...)

9 kommentaari:

helle ütles ...

*See inimese elu on küll lühike. Alles algad, juba lõpetad.*

Nii ta ongi. Eriti mõtled selle peale siis, kui kohtad üle aastakümnete inimest, kes kuulus su nooruse juurde.
"Kui vanaks ta on jäänud!" mõtled endamisi, taipamata, et sedasama mõtleb ta ka sinu kohta.
Eh elu!
Aitäh heade soovide eest.

Tõnu Tramm ütles ...

Sattusin täiesti juhuslikult lugema siin iseendast, oma vanematest, esiisadest ja lapsepõlvenaabritest ning pean nentima, et lisaks maalimisoskusele, oli Kagovere Asta tõepoolest ka väga hea sulega.

Tõsi, teksti on ohtralt vürtsitatud väljamõeldud kuulujuttudega aga olgem ausad, need annavad loole vaid vürtsi juurde. Ja seda, et kõik puhas ilukirjandus oleks, seda ei saa kohe kindlasti öelda. Kõik tegelased on reaalselt olemas või olemas olnud ja enamal või vähemal määral ka kirjutatuga seotud.

Kuidas Asta mälestused blogi-pidaja kätte üldse sattusid?

Hundi ulg ütles ...

Olen veidike sõnatu.

Esmalt meeldiv, et keegi ennast ära tundis. Loodetavalt on siis tulevikus sellel blogisildil ka vähemalt teine lugeja (kui sjgelle ka ikka veel viitsib seda lugeda).

Teiseks tänan, et pakud välja mulle autori nime, kes need mälstused on kirjutanud. Mina ei tea tema ees- ega perenime.

Ning kolmandaks siis see minu hämmastus. Googeldamist jätkub mul nüüd pikaks ajaks. Proovin Sinu poolt öeldud nime kokku viia ühe teise nimega, keda tunnen ja tean hästi. Kui need nimed kokku viin, siis sarnaneb kokkusattumus väga Mehhiko telenovellale.

Ja vastus Sinu küsimusele. Tegelikult ma päris täpselt ei mäleta, kus ma need paberid leidsin. Heal juhul tuletan muidugi ka selle meelde. Igal juhul tean, et ilma minuta oleks nad eeldatavasti läinud kusagile tulehakatiseks. Mul on (haiglaslik?) komme säilitada käsitsi kirjutatud pabereid. Ka selles vanas majas, kus elan, leidsin pööningult paar vana kirja. Minu jaoks on need napid kirjad terve ilukirjanduslik teos. Samamoodi nagu Tundmatud mälestused või Roosa paelaga kirjad või omaaegsed ajalehenupud.

Tõnu Tramm ütles ...

Njah, pean nüüd vist vabandama, et "Tundmatute mälestuste" salapära oma postitusega ära kaotasin..:)

Pean tunnistama, et lugesin naabri Asta kirjapandut üheltpoolt muidugi suure hämmeldusega ja teisalt sama suure naudinguga. Ehkki, nagu öeldud, on tegemist külajuttudel põhineva looga, mitte päris tegelikkusega, kuid ka seda oli huvitav teada saada, mida küla meist kümme aastat tagasi rääkis.

Igatahes olnuks äärmiselt kahju, kui see käsikiri oleks hävinud ja oleme väga tänulikud, et otsustasid selle oma blogis virtuaalselt salvestada. Ja ei ole meil küll mingit põhjust selle avaldamise pärast pahandada. On ju tegemist suurepärase kirjandusliku teosega ja kus mujal selliste teoste koht on kui mitte lugejate ees. Eks Asta lapsed - Kaarel, Eeva, Andres - nemad on need, kes selle kirjatüki tegelikud õiglusjärglased on ja siin miskit öelda ja otsustada saavad.

Meie loodame vaid seda, et see pole kõik. Et praegusele 11. peatükile tuleb ikka lisa!?

Hundi ulg ütles ...

Lisa tuleb veel. Kusagil kommentaarides olen öelnud, et kogu seda ümbrikut pole ma isegi ära süstematiseerinud.

Sümpaatne on see, et suhtud sellesse Eesti loosse samamoodi nagu olen suhtunud lugudesse oma emast ja isast. Kui igast inimesest jääb siia ilma kasvõi üks lugu, olgugi või külalegend, siis selle inimese elu vääris elamist.

Ja peamine. Tundmatutest mälestustest arvan väljalugevat Sinu vanuse. Tore on Sind viia lapsepõlve ja esivanemate radadele. Veelgi enam tunnen headmeelt sellest, kui Su enda järeltulijad saaksid nendest lugudest mingeid tugipunkte oma juurte tunnetamiseks. Seeläbi ehk minagi saan mingiks looks sellest, kuidas Sinu lapsed avastasid internetist oma isa kodukoha olemuse pisut teise nurga alt.

Ingrid ütles ...

Tõnu!

Asjad käivad ka elus nii, et iga inimene näeb sündmusi oma vaatevinklist. Nii kui sa hakkad kuivadele faktidele omapoolset värvingut pisutki lisama, tuleb keegi teine ja väidab, et asi on tegelikult nii. Ja ongi nii!
Isegi ajaloolaste poolt kirjutatud raamatud pole absoluutse tõe kriteeriumid, vaid enaasti peegeldavad kirjutava suhtumist.
Mul on ära märgitud üks blog:
http://appalachianhistory.blogspot.com/
kus inimene kirjutab üles oma isa mälestusi.
Ma arvan, et ajalugu ongi põnevam lugeda tavainimese silmade läbi, nende mätta otsast nähtuna.
Kevadtervitus kõigile ja jõudu mälestuste kirjutajaile.
:-)

Hundi ulg ütles ...

Tere Ingrid,

Loodan, et Tõnu sirvib ka neid vanemaid sissekandeid ja leiab Sinu kommentaari.

Nõustun täielikult Sinu arvamusega, et ajalugu on huvitav vaadatuna läbi üksikisiku silmade. Olgus siis tõde pisut moonutatud, valesti tõlgendatud või ka teadlikult valetatud. Teadlik lähenemine sellistele tekstidele on vähemalt minu maailmapilti palju avardanud.

Anonüümne ütles ...

...siis viisime ta kiriku sandikotta ja tõime Trammilt kiriku võtme.
********''
Huvitav,mis koht see on?

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.