neljapäev, 17. detsember 2015

Mallukas ja Toidupank

Mulle on jäänud mulje, et Mallukas on arukas noor naine. Kasvõi seetõttu, et orienteerub hästi tibinduses, oma lugejaskonna sihtgrupi asjastunud maailmas. Olen lugenud ka seda, et tänu oma populaarsusele olevat ta avaliku elu tegelane. Ma olen kindel, et kui EPL mõjukate edetabelites oleks olnud tibikategooria, oleks see tore ja oskuslik kirjutaja olnud kindlasti vaieldamatu esinumber. Seda tänuväärsem on see, et ta, kahjuks küll harva, võtab igasuguste kaubanduslike teadete keskel mõnikord sõna ka tõsistel teemadel. Nagu meil, asjaarmastajatest kirjutajatel tihti juhtub, siis seekord läks ka professionaalsel kirjutajal, Mallukal, teema käest ära. Räägin meedias ja sotsiaalvõrgustikus palju vastukaja saanud Toidupanga kriitikast.

Minu jaoks ei ole ühiskonnas tabuteemasid. Ning on väga hea, et Mallukas sellest kirjutas. Edasine läks aga pisut viltu. On tekkinud selline olukord, kus laps tahetakse koos veega ära visata. Ning kuigi on palju selliseid kommentaare, mis Toidupanga tegevust toetavad, on tooniandvaks kujunenud Malluka need lugejad, kes seavad kahtluse alla hollandlase Piet Boerefijni poolt loodud ja suuresti vabatahtlike isetu töö tulemusena toimiva eestlaste vaesust leevendava heategevusorganisatsiooni kogu töö. Minu arvates oleks sellise reaktsiooni peale pidanud teema püstitaja ise suunama tekkinud diskussiooni. See, et ta targa naisena pole seda teinud jääb mulle arusaamatuks.

Ma arvan, et midagi hullu kogu sellest asjast nüüd ka ei juhtu. Teema püsib nädalakese ja elu läheb edasi. Toidupanga jaoks pisut küll keerulisemalt ja pärast seda Malluka poolt kogutud kriitikat ka kindlasti paremini. Nähes aasta pärast kusagil Toidupanga silti ei mäleta keegi ei Mallukat ega tema kirjutist. Küll aga meenub, et mingi jama vist selle Toidupangaga oli ... Ning eks vabatahtlikel ole mõnda aega pisut ebamugav - ah see ongi see vanamutt, kes tagakambris kahe käega endale küpsiseid ja šokolaadi näost sisse ajab ning kogu oma suguvõsa annetatud toidust söödab, vaestele aga jagatakse hallitanud leiba. Mis teha. Keegi pole öelnud ega sättinud, et heategu tuleb ilmtingimata kiita. Pietile, tema meeskonnale ja kõigile vabatahtlikele aga head närvi ja jookseme edasi.

8 kommentaari:

Callista ütles ...

Aitäh!

Bianka ütles ...

Muu jutuga olen täitsa nõus, aga su väite peale, et Mallukas tark naine on, ütlen khm-khm-khm ;)

Aki ütles ...

Töö toidupangas on raske, nii füüsiliselt kui ka psühholoogiliselt. Jagan su arvamust pesuvee kohta. Kas siis Malluka arvates on maailm ilma toidupangata parem paik? Igatahes ta töötab selles suunas.

Ene-Liis ütles ...

Kus tegijaid, seal on ka alati arvustajaid.Mõni miskipärast näeb igal pool ainult halba ja nähtavasti tunneb kadedust, et ise ei tee midagi ja ei saa ka kiita.

Emmeliina ütles ...

Lasteaiast: täna, õues, ootamatult enne lõunasööki tuli ema lapsele järele: me läheme asutuse peole, saime teada, et väljasõidule on ka lapsed oodatud!
Lõuna, peaaegu, et jõululõuna sisaldas seapraadi st. hapukapsas, kartul, liha. maksumus 1.80
Söögi jagamisel tekkis probleem: kuna liha jm.oli piisavalt ja keegi ei jaksanud juurde paluda, siis mida teha ootamatu ülejäägiga: kas visata nn. solki või süüa ära.
Häbenemata - sõin ära :))))
kuna töötan osalise tööajaga, siis lõuna tellimine pole mulle oluline, seega ei tellinud. olen süüdi, aga ikkagi ei suutnud toitu ära visata.

Hundi ulg ütles ...

Ole nende ülestunnistustega ettevaatlik, Emmeliina. Võid saada Perekooli (üldmõistes) negatiivseks kangelaseks number 1. Sest kindlasti jäetakse tähelepanuta, et üle oli, ikka laste eest ära söödud lõunasöök - issand, millised need eestlased on ... :)

Emmeliina ütles ...

no näed, keegi isegi ei julge pärast minu ülestunnistust kommenteerida :)

Anonüümne ütles ...

Noh, Emmeliina,olen siis solidaarne:
aastakümneid tagasi,kui see humanitaarvärk hoo sisse sai,käis tuttav furgooniga Soomest kaltse toomas.Viis Eestis masina metsa,kutsus kamraadid kohale ja nii me siis olime esimesed noosisaajad...
tallinnlanna