pühapäev, 19. oktoober 2014

Noorte õpetajate kokkutulek

Meil on vist mingi kampaania Noored kooli. Nõukogude ajal pöörati noortele õpetajatele erilist tähelepanu. Nagu nüüd, siis ka toona rohkem sõnaliselt kui rahaliselt, kuigi suunamisjärgselt maapiirkondadesse sattunud noorõpetajad said reeglina elamiseks korteri. See oli elamispinna üldise vähesuse tõttu päris kõva sõna. Keegi Moskva elanik müüb internetioksjonil plekist märki. Tahab saada selle eest 190 rubla. Kunagi olid "Normas" valmistatud märgid lahutamatu osa mistahes sündmuse äramärkimiseks. Märgikultuur on tänaseks hääbunud ning pole ka lugenud, et keegi oleks uurinud näiteks eraldi teemana tollast graafilist disaini nendel märkidel. Täna märkan meediapildis vaid mõnedel erakondlastel kuuerevääril ühesuguseid märke. Ju see on mingi järjepidev põlvkondlik parteilaste kultuur. Märkide kõrgajastul, seitsmekümnendatel ja kaheksakümnendatel, keegi sellist plekilatakat peale ürituse lõppu vaevalt kandis, kuid meenena sahtlipõhja vast ikka jäi kuni sahtli järjekordse koristamiseni.

Kuidagi haakub see minu eelmise sissekandega siin blogis - aja kulgemine. Võib arvata, et sellele kokkutulekule kutsuti nn. ärksamad noored õpetajad. Erialaselt head ja kindlasti ka tollaste kaanonite järgi ühiskondlikult aktiivsed. Siin nad on, sellest kokkutulekust osavõtjad. Paljudel seesama märk rinnas. Noored ja ilusad, midagi juba kindlasti saavutanud, kuid parimad aastad veel ees. Kuid ega seda viimast kindlalt väita saa. Mõnele võis see olla hoopis kõrghetk, kust hakkas kibestumise allakäigu trepp.
1. rida vasakult: Merle Raidma, Siri Jehe/Põllu, X, X, Sulev Valdmaa, X, X
2. rida vasakult: Kaidor Damberg, X, X, X, X, X, X, X, X, X, X
3. rida vasakult:
4. rida vasakult:

Möödunud on kolmkümmend aastat. Need, kes kooli jäid on täna vanad õpetajad. Viisakalt öeldes staažikad. Ehk mõned juba ka pensionil? Palju neist üldse õpetajaks jäi? Mina tunnen siit pildilt ära vaid kahte, kellega olen elus mingil hetkel kokku puutunud. Üks peaks olema tänaseni õpetaja (1.rida, vasakult 1.). Teine on alles viimastel aastatel loobunud, olles ennem seda olnud ka koolidirektor (1.rida, vasakult 5.). Äkki tunnevad siia lehele sattunud samuti ära mõne "noore õpetaja" ja lisavad ta nime kommentaaridesse?

8 kommentaari:

helle ütles ...

Nõuka-ajal anti maaõpetajale tasuta korter ja küttepuud, samuti mingi lisapind keskkooliõpetajale ja elektrit mingi summa eest. Olgu et see korter oli enamasti vilets ja puud vettinud, aga siiski. Oli ka teisi soodustusi, näiteks mehi ei võetud maakoolist sõjaväkke. see tõi mingil määral mehi kooli. 'Imestangi, kui palju on antud pildi peal noori mehi. Nüüd on koolis üksikud mehed ja needki pagevad, kui midagi paremat koidab.

Hundi ulg ütles ...

Mul on hea meel, Sa panid kohe tähele, et mis on sellel pildil valesti - meesõpetajad.

soodoma ja gomorra ütles ...

Kes siis kaodorit ei tunneks. Minu (isekuse tipp) kooli direktor!

soodoma ja gomorra ütles ...

Mis see nüüd oli: Kaidorit muidugi, teine rida, vasakult esimene.

Anonüümne ütles ...

Esimene rida, vasakult teine on siiani suurepärane õpetaja Siri Jehe(praegu Põllu)
http://www.kynnimees.ee/et/opetajaraamatud/eesti-kirjanduse-toovihik-opetajaraamat-toode

Hundi ulg ütles ...

Äge! Teie abiga tekib pildiallkiri. Esialgu veel paljude X-dega.

Muuseas eesnime Kaidor mainimine tuletas mulle kohe meelde perekonnanime, kuigi selle tänaseks juba pika staažiga koolidirektoriga kohtunud pole. Ääremärkusena, et Kaidor sai direktoriks aasta pärast seda kokkutulekut... Merle Raidma töötab samas koolis kus Kaidorgi, kuid paar aastat kauem.

§ ütles ...

ajeee, kaks minu kooli õpetajat vähemalt pildil. Kaidor ja Raidma.

Anonüümne ütles ...

No ma pean veel vaatama! Merle Raidma--ütles keegi? No ei tuvasta ära! Võib-olla kokkusattumus? 1979/80a. oli mul klassijuhataja Merle Raidma,aga õhtukoolis XI klassis.Blondipäine.