teisipäev, 8. aprill 2014

Vajan seletavat sõnaraamatut

Ajaveebidega on vist nii, et iga kümne naise kohta tuleb üks meesblogija. Elublogide puhul on see näitaja kindlasti kordades enamgi meeste kahjuks. Tean küll, et pole tähtis, mis sugu ja see muu blaa-blaa... Mina igatahes otsin jätkuvalt kirjutajate seast seda mehelikku alget, tähendagu see mida tahes - selline tunnetuse värk. Sattusin lugema ühe noormehe blogi. Ning mõistsin täieliku selgusega, et lisaks mehe ja naise mõttemaailma erinevusele olen nüüd lõpuks jõudnud ikkagi sinnamaani, et teise mehe tekst jääb osaliselt arusaamatuks vanusevahe tõttu. Ei, mõttemaailma tabad küll ära, kuid täit emotsiooni kirjeldatust kätte ei saa. Püüad kirjutatust läbi rammida, kuid osa tekstist jääb siiski arusaamatuks.
 
Annan endale aru, et sama toimib vastupidiselt. Asjad, millest mina oma blogis tavaliselt kõnelen on küll taotluslikult üldinimlikud. Aga detailid, faktid, foon on noorema inimese jaoks kindlasti eelajalooline ja seepärast tihti mõistetamatu, igav. Asi on teksti semiootilises konstruktioonis, mõistete, fraaside, nähtuste, kohamääratluste jne. märgilistes tähendustes. Vanusevahe, kultuuritaust, kogemus, teadmised ja kõik muu, see tihti raskendab teksti lugemist ja sellest arusaamist. Ning mis salata, teinekord jääb vastastikku mõistmata ka maailmapilt, väärtushinnangud, tõekspidamised, ellusuhtumine. See, mis eristabki põlvkondi. Ning seda mitte ilmtingimata negatiivses vastandumises.
 
Niisiis, provintsipoiss, koolilaps-gümnasist kirjeldab oma blogis järjekordset nädalavahetust Tallinnas. Nagu ma aru saan, käib ta seal tihti. Viimase nädalavahetuse kohta vajan selgitavat sõnaraamatut alljärgnevas:
 
Minule tundmatud söögid/joogid või mida ma pole kunagi proovinud
 
Saaremaa vaarikaviin, võileivapikuke, Bolognese'i pasta, mustika-vaarika Fizz, vaarika-šokolaadiküpsised, jell-o-shot, vaarikarumm õunamahlaga, vürtsitatud rumm kirsilikööriga, Kariibi päikeseloojang, aniisiviin, bruschetta triod cappucino ja kakaoga, kana ton, viski Schweppesiga, külmutatud jogurt
 
Minule tundmatud kohad või siis kohad, kus pole kunagi käinud
 
Solaris, Nova maja, Postimaja Selver, X-baar, Red Emperor, Shooters, Nimeta, Labor, Routr 13, Shimo, Levikas, Reval Cafe, Lido, G-punkt, Postimaja Rimi, Cubanita, Vapiano, Sushi Plazza, SexMax kauplus
 
Minule tundmatud või vähearusaadavad mõisted ja nähtused
 
feissbuugitakso, pealekas, igorreidžilik, seina ääres nurgas purskkaevuga hüperbooli joonistamine, täägimine, peoenekas, sigalakku täis stouner, BMXiga kiilakas tüüp, pillifotograafia, uingmän, Viru keskuse 9. korrusel pinna rentimine, Da me mas gasolina, fotoshuud, topeltfännienekas, Massimo Dutti, Miyako animeõhtu, tantsupõrandal werkimine, kännis sõber, idekas, pohhyolo, Ear Pod kõrvaklapid, Rawr!, mällamine
 
Ning kordan veel, et see pole loetud blogile ja selle autorile hinnangu andmine. Ülalkirjeldatu on tõdemus iseenda teadmiste ja kogemuste piiratusest ja selleski, et aeg on hakkanud kiiremini kulgema. Ühel hetkel on nooremad seal kuhu minu põlvkond enam kunagi ei jõua.
 
Siiski ei suuda ma kiusatusele vastu panna, et teha üks argine järeldus loetust. Meie elu on paarikümne aastaga ikka kardinaalselt muutunud. Inimestel on võimalus teenida ja normaalselt elada. On tekkinud raha kulutamiseks iseenda tarbeks ja piisavalt selleks, et kooliskäivad lapsed saaksid nädalavahetusi pidada. Ka selles osas on minuealiste enamusele see rong kahjuks juba läinud.

11 kommentaari:

Kaur ütles ...

Loe pokkeri-blogisid, seal ei saa üldse mitte millestki aru.

Aga see kõik on normaalne, on palju eri sorti elusid ja teemasid ja kõiki ei peagi jagama. Tavalises ajakirjanduses kehtib sama. Oled sa mõnda kriketi-uudist lugenud?

W. Hocares ütles ...

Lihtsalt ei saa vastamata jätta.

Pokkeriblogides on vähemalt loogika sees, kui seda teemat tunda.

Paljudes konkreetse teemata blogides ei ole sedagi - ürita seda siis leida või mitte. (Tõenäoliselt kuulun ma mina loogikavabade blogijate hulka)

Minu jaoks on loogika olemasolust tavaliselt hoopis tähtsam oskus kirjutada, sõnu seada, märgata. Ja kui see eelnev on olemas, siis suudan ka täiesti loogika- ja ajuvabu veebipäevikuid mõnuga lugeda.

Indigoaalane ütles ...

Väga hea teema. Ja naljakas oli lugeda ka:)

Kuna minu blogi (on jäänud mulje)loevad üsna noored inimesed, siis ma sageli juurdlen, et kas nad saavad aru nt kasutatud venekeelsetest väljenditest jne.

keel muutub, keskkond muutub. Nii ongi:)

Hundi ulg ütles ...

Ega ma rohkemat tahagi, kui seda, et rong väga kaugele eest ära ei sõidaks. Seepärast tuleb ka ise olla vastuvõtlik uuele informatsioonile.

Pühapäeval käisid nooremad inimesed külas. Seni kui teisi autosid oodati tuli esimestega juttu subkultuuridest. Täna sõidab naaberküla vanamees Andres minu õuest mööda. Läks vist lähialevikku salaviina järgi, viipas mulle. Vaatan: retrojalgratas - 70.ndate meestekas, salatrohelised püksid, ruutudega pisut väiksevõitu pintsak. Määratlesin koheselt ja eksimatult - hipster. Olen ikka eluga kursis!

Anonüümne ütles ...

35aastasel su blogi lugemisega küll arusaamistõrget pole, noorema mehe jutt on kah enam-vähem mõistetav. Ju ma seal vahepeal paiknen.

Anonüümne ütles ...

Ma ikka korduvalt avastan, kui hea on, et lapsi on rohkem kui üks, et esimese ja viimase vanusevahe on tubli 13 aastat ja et suhtleme üsna tihedalt - üks arusaamatus ja kaks kõhklust, aga üldiselt mõistetav kõik. Vanus on ikka ainult number :) kasja

Emmeliina ütles ...

jutus kohe mitu iva minu jaoks. Ja võimalus testida. 20% ulatuses midagi ikka väljakirjutatu põhjal Tallinnast tean :P

Mis erinevusse puutub, siis ütles meie noorim väljalase, 25.a. meeslaps, et ma kirjutavat liiga pikalt.

Kasvava heaolu üle mõtiskles meie noor (35) kirikumees:

Tsiteerin VT-d
Kohalik kirikuõpetaja Tauno Toompuu pälvis kuulajate heakskiidu konkreetse ja mõtlemapaneva sõnavõtuga. Tarbijaühiskonna pahedest rääkinud Toompuu sõnavõtust jäi kõlama mõte, et inimene on jõudnud konsumeristi ehk mõtlematu tarbija kõrgeimale tasandile siis, kui ta läheb poodi, et osta auklikuks kulunud teksade asemel uued, ja väljub pükstega, millele on juba tehases augud sisse tehtud.

Ja tänu Sulle tean nüüd, et meie kohalik prükkar kisub ka sinna hipsteri poole :D

Tõnn ütles ...

Heh, otsisin üles selle blogi - http://mavahepealniisama.blogspot.com/ - täitsa loetav ja arusaadav...

tavainimene ütles ...

Pealekas, enekas, uingmän, stouner, BMX ja isegi da me mas gasolina on arusaadavad ja enamik muid asju on kontekstist tuletatavad, aga samas ei saa välistada, et näiteks "laadisime telosid" tähendab hoopis midagi muud kui mina arvan. "Lastenapside" (heamaitselised magusad ja/või kihisevad lahjad ja/või segatud alkohoolsed joogid) repertuaar on küll muljetavaldav, et mitte öelda murettekitav.

Hundi ulg ütles ...


Et mõtet esile tuua tuleb mõnikord utreerida.

Sealne blogi autor kirjutab ju soravalt, väljendamistes on andekaid leide ("paiskasin oma elu Janne voodile", "stouner" jne.). Lugu, kuivõrd seda antud kirjutises taotletud üldse on, liigub loogiliselt ja sujuvalt. Ning minu poolt esiletoodu on tegelikult tõesti arusaadav ka kontekstist.

Jääb siiski tunnetuslik, märgiline pool, meelelised pildid loetust. Kirjutaja ja lugeja erinev kogemus ja teadmiste pagas. Tsiteeritavas blogis oli ilmne eelis kirjutajal. Minu teadmised valdkonnas ja teemas on vananenud ja kaasajale mittevastavad.

Sama oleks kindlasti ka vastupidi. Omast kirjust elust lausetena näiteid:

Kalininini turu õllekas, see nurga sees olev, mitte paviljonis, seal läks lõpuks ikka asi käest ära - pivo s pritsepom.

Harju akvaariumis oli hea käia kui leti taga oli Paula või Aino.

Aastate möödudes ei mäleta enam, mis kell tavaliselt Moskvas poogen keeltele läks.

Siis kui mul veel kaarti polnud oli Kukusse raske sisse saada, juba aasta hiljem, kaardiga, raske aga välja pääseda.

jne.

Need, kes tollal käinud, nendel tekib ajus mitmesuguseid seoseid - interjöörid, publik, koha aura. Ning neile pole vaja ka seletavat sõnaraamatut. Noorematele vist küll.

Anonüümne ütles ...

Hallo, ik heb net goed nieuws met u gedeeld, vooral u, die een financieel nodig heeft. Iga ontmoette Sabinhelps, mis finantseerib 47 000 eurot, kui üürib 3% purgi kohta. Ik heb de lening binnen 72 uur ontvangen. Ze on eerlijk en serieus. Kui soovite ühendust võtta meiega: sabinhelps@gmail.com, siis võite saada rohkem teavet kui teil on vaja ühendust võtta, kui soovite ühendust võtta meiega: sabinhelps@gmail.com.