laupäev, 15. september 2012

Viinamarjad kehvadel suusailmadel

Kindlasti on kusagil statistika ka sellest, mitu tundi sellel suvel päike paistis. Minu enda enesetunde jaoks oli neid tunde pisut vähevõitu. Samas kui vaatan oma viinamarjade "istandust", siis selgub, et ei olnud sellel suvel häda miskit. Olin nimelt kindel, et olgu muuga kuidas on, kuid viinamarjad sellel aastal küll ei valmi.
 
  
Aga eksisin. Neid marju on on nüüd kümneid kilogramme. Valminud ja söödavad. Maitseomadused sõltuvad muidugi sordist, aga seda ma küll ei saa väita, et viinamarjad on hapud - päris magusad teised. Ega ma kogu seda asja teaduslikult ei võta. Rohkem sedasi, et rõõm sellest kui taimeke kasvab. Mingi kõhutunne ütleb vaid, et ka sortidest "suhkru" poolest vähimmagusaim oleks samuti mekim kui seda päikest oleks vaid olnud. Või oleks pidanud mõnel korral rohkem lehti lõikama. Viimased on päris latakad ja ei lase päikest alati kobarale ligi.
 
 
Veidi nõutu olen küll. Tarkade raamatute järgi hakkavad mu taimed alles järgmisel aastal õiget saaki andma. Aga ma ei oska isegi selle aasta tulemusega midagi peale hakata. Mõne kobara olen küll söönud, kuid kümneid kilogramme viinamarju üksinda süüa!? Võiks ju mõelda veini tegemisele. Paneks veel üks sadakond taime ja siis kohe suurelt, vaadid ja puha... Jah, veini teen ma küll, õuntest ja muudest marjadest. Keldris praegugi paarkümmend liitrit pudelites möödunud aastatest. Viga vaid selles, et ma ise alkoholi mitmetel, rohkem küll ühel põhjusel ei tarbi. Seepärast jäin tõsiselt mõtlema Ritsiku soovitusele, et ehk kohalik sotsiaaltöötaja ja sedasi... Saatsingi juba ühe kastitäie tuttava suurpere lastele. Samas on see jällegi küsimus õngest ja kalast. Kui minul need viinamarjavitsad kasvama läksid ja marju annavad, siis ega seal peres maa ja muld teistsugune ole, võiks parem ju mõned istikud saata koos marjadega või kuidas?
 
 
Ülaltoodud mõtet saab ju edasigi arendada. Kui olemasolevad taimed täiskasvanuks saavad, rajan tõelise istanduse, hakkan tõelist saaki saama ja lõpuks loon veinitootmise, siis tänulikke tarbijaid ikka leidub. Kasvõi vallakeskuse poe taga. Ühtlasi aitaksin tõsta alkoholi tarbimise kultuuri, pakkudes kodumaise "Bocki" alternatiiviks tasuta kodumaist viinamarjapeeti koos istikutega... :).
 
Kui aga tõsiselt, siis olen personaalselt jõudmas vastuseni Ritsiku küsimusele - miks ma teen tööd? Minu puhul siis vist sedasi, et tulemus polegi nii oluline, pigem protsess on huvitav. Antud juhtumil: viinamarjasaak meie kehvade suusailmadega suves.

10 kommentaari:

Aki ütles ...

Meie oleme oma viinamarjasaagist mahla teinud, aurutajaga nagu punasesõstramahla.

Anonüümne ütles ...

Kui järeltulijatele mahlad, moosid ja muu suupärane valmis teha, küll siis nad seda tänulikult naudivad. Ise- eneste tegemise kohta vahel öeldakse, et poest saab ju kah ja ega see palju kallim ei tule. Vahel mõtlen, et minuealistele mõjusid need sõjaaegsed ja sellele järgnevad aastad selles mõttes hästi, et millegi saavutamiseks pidi vaeva nägema ja väga sageli ka paljust loobuma. Vahel kipun arvama, et meie rahva hädaldamistes on väga palju õpitud abitust ja lihtsalt ka mugavust. Aga mis teha, igal eal oma vead ja ega kedagi väe- võimuga ka õpetada ei saa.

Anonüümne ütles ...

Unustasin eelmisele kirjutusele lisamast oma initsiaalid. Soovin lisaks ka seda ütelda, et see minu neiupõlve perekonnanime nimekaim on oma tegevustes ja juttudes vapustavalt tore.E.-L.

Heli ütles ...

Ilus istandus! Kodustasin tänavu ka 2 taime, eks näis kuidas edasi.
Vahest ongi protsess olulisem kui tulem... (Kasvamine/kasvatamine/saak)
Mulle oli oluline taimedeni jõudmine - käisime koos isaga L-Eesti viinamarjatalus. Ikka jupp aega tiirutasime kuplite vahel enne kui õigesse kohta sattusime. Meeldejääv.

Hundi ulg ütles ...

Tänan, Aki. Kindlasti proovin ka viinamarjamahla tegemise ära teha.

Mulle on seevastu tekkinud mulje, E.-L., et see "korilus" hakkab ikkagi tasapisi uuesti ausse tõusma. Kasvõi neid arvukaid toidublogisid vaadates, kus jagatakse hoidiste valmistamise kogemusi.

Heli, küll need viinamarjad tulevad. Olen ise hämmastunud kui vähenõudlik see taim on ja üldsegi mitte töömahukas.

Bianka ütles ...

Uskumatu, kui võluva maakodu sa oled suutnud rajada (ja selle eest ka hästi hoolitseda). Need viinamarjad ja muinasjutuline saun, varasematest piltidest rääkimata... Jätkuvalt tervist sulle, et saaksid seda kõike pikalt nautida koos oma lastelastega ja suudaksid teoks teha kõik need plaanid, mis veel mõttes!

Hundi ulg ütles ...

Suur tänu Sulle, Bianka!

Anonüümne ütles ...

Tead, ma ostsin nädalavahetusel ühe kaubanduskeskuse väikeselt laadalt Võrumaal kasvanud viinamarju ja sattusin vastu ootusi tulisesse vaimustusse. Neil oli suhkru kõrvalt ikka muud maiku ka tunda (lasin eri sorte segamini panna) ja just see oli hea, et need hirmus magusad polnud - sai rohkem süüa, enne kui süda vesiseks läks.

Kõige põnevam oli see, et mingi kõrvalmaik tundus imelikult tuttav - mekutasin, murdsin pead ja tuvastasin lõpuks, et viinamari maitseb täpselt nagu tikker. Põhjamaine värk :)

Igatahes ootan nüüd viimast kobarat näkitsedes juba järgmise sügise laatasid, väärt kraam mis väärt kraam.

Hundi ulg ütles ...

Minu jaoks on samuti siin kasvavad viinamarjad kuidagi täiuslikuma maitsega. Sama lugu on ju ka tomatitega. Talvel müüdav sissetoodud tomat on minu jaoks täiesti maitsetu. Kui aga meie endi tomat korralikult päikest saab, siis on... tomati maitse?

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.