neljapäev, 13. jaanuar 2011

Meeleolu

Suured pühad ammu möödas. Jõuluvana puhkab raskest tööst ja ka päkapikud on kõik koju läinud. Minu elus on olnud igasuguseid jõule, sekka mõned valusad üksiolemised, kuid valdavalt on nad olnud helged. Ning vaatamata sellele, et ka seekord oli kõik ilus, jääb neid jõulusid meenutama üks nukker noot. Läksin pühapäeval oma noort koolivaheaja külalist bussile saatma - esmaspäeval hakkas tal taas linnas kool.

Ta oli minu juures ka pühade ajal. Pisut oli üllatav, et jõuludeks ei tahtnud ta koju minna aga see selleks. Kuna jõululaupäeval mu enda lähedane oli koos perega kaugelt tulemas, siis ma ei juurelnud pikalt miks ja milleks. See 17 aastane noormees pole ka eriti jutukas. Nüüd siis seal teeristil pärisin ega ta kahetse, et vaheaega kodus ei veetnud. "Ei kahetse," vastas ta. "Need olid mu elu esimesed jõulud."

Ma ei oska ega taha kirjeldada, mis emotsiooni see lause tekitas. Tean vaid seda, et olen ütlemata tänulik oma ammulahkunud vanematele kõigi jõulude, sünnipäevade, iga lapsepõlve päeva eest. Kui hiljem ei läinud siin elus mitte kõik ladusalt, siis selles olen süüdi vaid ise. Minu ema ja isa andsid mulle eluks väärtusliku kingi, kenad mälestused lapsepõlve kodust. Ajast, kuhu enam kunagi ei saa tagasi.

P.S. Ma kuulangi palju vene laule. Just laulusõnade pärast.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere,

lisan yhe imeilusa lapsep6lveloo

http://www.youtube.com/watch?v=UFkrlzsfUBE

lagrits ütles ...

See oli nüüd küll üks siiramaid jõululugusid, mida ma eales lugenud või kuulnud olen..

Minu lemmik venekeelsete lapsepõlvelugude sarjast, kui nii võib öelda, on aga see lugu.

Hundi ulg ütles ...

Minu arvates on Põhjamaade laste- ja noortefilmide tase ning traditsioon, Anonüümne, täiesti unikaalne nähtus Euroopa filmikunstis. Ning mul on kahju, et laiatarbes on need filmid sedavõrd vähe kättesaadavad.

Tänan, Lagrits. Tegelik elu pakub minule millegipärast tihti selliseid kurvavõitu lugusid. Meenub ja vaatasin oma blogist, et aasta varem ning jällegi jõulude eel, juhtus midagi sarnast. Lugejana tekiks mul juba kahtlus, et need lood on väljamõeldised. Annan sõna - ei ole.

tegelinski ütles ...

Selline soe lugu. Nii üks kui teine.
Vene muusikat polegi ammu kuulanud. Kui lemmikutest rääkida, siis seda oli vaieldamatult Võsotski. Mäletan, et isegi tema haual sai omal ajal käidud...

Hundi ulg ütles ...

Mul peaks ka kusagil plaadi/diski kastis olema Võssotski nn. kogutud teosed. Mäletamist mööda kusagil 8 CD-d.

kaaren ütles ...

see oli suurepärane jõulujutt.
hea, et sellel noormehel on sinu näol isa eeskuju olemas. kunagi oskab ta ka ise käituda nii, nagu teda lapsepõlvekodus ei õpetatud, oskab olla inimlikum, kui joodikulapsesaatus muidu oleks ette näinud. tublid olete. pateetiline, aga tõsi.

Rents ütles ...

Mul on alati nii hea meel sellest noormehest lugeda - elan tõesti talle juba täiega kaasa ja loodan, et tal koolis hästi läheb. Hea sõbra ja eeskuju leidmisega tal juba on vedanud, ehk veab ikka veidi veel.