laupäev, 4. september 2010

Viinamarjad

Natuke ikka põnev kah, kas asjast asja saab. Plaanid olid muidugi kordi suuremad ja võimsamad. Kopsulõikus tõmbas pisut pidureid. Istustusaukude kaevamine, mätaste vedu, aukude täitmine kasvumullaga osutus järelejäänud ühe kopsuga parajaks ekstreemspordiks. Ometi on nüüd asi tehtud ja endale seatud eesmärk täidetud.

36 viinamarjaistikut viiest eri sordist on mu kodu lõunanõlval suve jooksul jõudu kogunud. Näeb, mis edasi saab - hilissügisene lõikus, painutamine, katmine. Kui ei midagi muud, siis kitsedel, jänestel, rebastel talvel midagi näksida. Üks päev nägingi uhket rebast juba viinamäel patseerimas... Ning pealegi, esimesi marju peaks maitsta saama alles ülejärgmisel sügisel. Kes ütles, et ma olen pisut kurvameelne? Viinamarja "istanduse" koha pealt ikka ütlemata loll optimist.


Ah ja, et meelest ei ununeks. Talvel tuleb vaadata poste-traati. Kui järgmisel kevadel lasta juba ka teisel-kolmandal harul kasvada, siis peaks mingi alalise toestuse nikerdama. Kobarad saavad ju rasked olema...

6 kommentaari:

neiud ärevil ütles ...

Jääb soovida siis ainult ,et viinamarjad poleks hapud.

Eve Piibeleht ütles ...

Rebased viinamäel...kõlab hästi :)

Linda Järve ütles ...

Väga vahva ettevõtmine. Ja kuidagi Colas Breugnoni moodi. :)

Anonüümne ütles ...

Oi kuidas see viinamägi mind rõõmustab.
minu kogemus ytleb, et ole lõikamisel hoolikas, ning et noored taimed on kylmaõrnad. Mu 6-st on vaid 2 järel, 2 võttis kylm ning 2 tallasid pereliikmed, 1 kasvatan potitaimena ega hakka talvitamist proovimagi.
Mis sordid sul on?
kaaren.

Hundi ulg ütles ...

Kes teab, mis pärast saab. Igatahes esimesel aastal taimede välimuse järgi on kõik sordid elujõulised, v.a. "Varane sinine". Äkki see ongi pisut tasasema kasvuga.

Kõige ägedamalt kasvab minu maa peal "Rondo". Aga ülejäänudki on tublid: "Triumph", "Severnõi rannii" ja "Kuzminskii sinii".

Anonüümne ütles ...

Jaa, sinu kirjeldet sordid on/olid mul ka. Rondo ning Kuzminski kasvavad savimullal ylima rõõmuga, mul on viinamarjapeenra all mahapõletatud savilauda myyr.
k.