teisipäev, 5. veebruar 2019

Kalmistu

Eile oleksin pidanud minema surnuaiale. Üks minu külalastest on seal. Sellel kuupäeval ta kunagi sündis ja oleks olnud ilus kalmule küünal panna. Aga ma ei läinud. Üheksa kilomeetrit minna, mis minu jaoks nüüd juba täiesti ilmselt võimatu. Heal juhul oleks saanud ka suurest külast läbimineva bussiga. Kuid tagasi oleks saanud ühistranspordiga alles kuue tunni pärast. Ei läinud. Iseenda jaoks piinlik ja etteheitev olukord.

Kunagi matsin ema ja isa. Küünlapanek 220 kilomeetri kaugusel. Isapoolsed vanavanemad puhkavad kalmistul, mis on 144 kilomeetri kaugusel. Emapoolne vanaisa on kalmistul, millest nõukogulased sõitsid buldooseriga üle. Aga vanaema kalm on hoopis 7500 kilomeetri kaugusel. Isa-ema hauaga on ametlikult lahendatud - RAHAGA. Kõik on hooldatud ja hästi, kuid südametunnistus ei tunne hästi. Ma ei teagi, mis see on. Et äkki nii on kombeks? Kõik need lähedase tähtdaatumid, jõulud, surnuaiapühad? Või mingi sisemine vajadus - minna ja olla hetk nendega, kes olid ja on armsad? Aga ehk mingi kohustus?

Külalapsele süütasin küünla hoopis kodus. Otsisin arvutist tema lemmiklaulud ja nukrutsesin. Näiteks seda kuulasime temaga lõpmatuseni:



Iseenda lõpuni jään mõtlema, et äkki oleksin saanud siiski midagi teha. Tema varajase lahkumise ja iseenda praeguste süümekate ärahoidmiseks. Küünal põles ja hakkasin lugema oma kunagisi palvekirju - aidake, te olete spetsialistid, ma ei oska! See oli siis kui selgelt tunnetasin, et poisi vanker hakkab minu oskuste juures tagasipöördumatult kraavi poole minema. Tema on kalmistul ja kõik on lõppenud. Uudishimust, aga äkki, eelaimdusega õelusest, otsisin, millega täna tegelevad need "spetsialistid" kelle poole oma krjalikkude appihüüetega kunagi pöördusin. Kõik need tollased ametnikud, kellest olenes allakäigu peatamine. Üks neist on üleriiigilise ameti poolt loodavate kompetentsikeskuste projektijuht, mingi omavalitsuse lastekaitse peaspetsialist, tugiisikute koolitaja. Teine megavalla sotsiaalosakonna juhataja. Kolmas suure kooli pedagoog - tema ajal saadeti praktiliselt kõik probleemsed väikesed külalapsed siit vallast erikoolidesse. Ma tean, et ametnik ei tohi suhestuda. Mina aga suhestusin ja tunnen surmani ennast sitasti. Isegi oma küünalt ei saanud pandud kalmule.

Ma panen siia ka selle ülaloleva laulu sõnad. See oli selle poisi olemus ja lühikese elu kogemus. Vähemalt vene keel oskajad saavad aru, kes ja miks just selline see noor inimene oli.

Не нужна мне корона,
Принцесса и горы,
Растаман везде всё своё возьмёт
Что забудет - украдёт
Но время летело и солнце сгорело
Растаман везде всё своё возьмёт
Что недотлело подожжёт
И дым от тумана
И пара обмана
Растаман везде всё своё возьмёт
Чтоб не пропало он вдохнёт...
Алуйя, лаванда, решётка, баланда...
Растаман везде всё своё возьмёт
Что не своё, всё на себя возьмёт...

Refrään:
Ты нужна мне больше ночей
Откровение слёз моих
Тебе звёзды, нашивки,
Летят с небес паршивки, оу!
Ты зайдёшь опять ко мне в дом
Но меня давно нет в нём
Правда, неправда
Вкусна как баланда, ой!
Я ушёл, закрой за мной дверь
И забудь меня скорей
Кони в погоню
Ну где вам удалой я!

Мне,мне,мне,
Мне не нужны ваши грязные
Лавандозы
Была бы трава, да были бы папиросы
И верных друзей куча
С которыми лучше
Забивать коры под солнцем
На конце папиры
Под стиры запустить ещё один косяк
Табак - это вдраг
А мариуанна друг, драг
Как бы так сделать хорошо всем
Вот для растамана
Единственный проблем, ай, ай, ай...

Как клево с оттягом
Дать кулаком по морде
Растаману в милиции не везёт
Потому он туда и не идёт
От Тани до Яны
Лошадыми кантары
Растаману в любовных делах везёт
Каннабис он всегда для них найдёт
Все мазы, без мазы
Уралмаш,Нефтегаз,Алмаата-а-а-а-а!
Косули, газели
Гуляю по степи,
Я сирота-а-а-а-а-а! 

8 kommentaari:

kohalik ütles ...

Soomes on kõikidel surnuaedadel kivid mujale maetutele. Ehk et saad viia oma küünla lähimasse surnuaeda, ei ole vaja tingimata pikki vahemaid sõita. Oleme seda varianti siin isegi kasutanud ja olen mõelnud, et Eestis võiks samamoodi olla :)

mustkaaren ütles ...

Mul on ajus traditsioonide ja kommete koha peal must auk, aga surnuaial käia, hauda riisuda ja kyynal asetada tohib igal aastajal, kui kaugelt tulijal aga võimalus on. Mälestus on tähtis mäletajale, lahkunul on ykskõik.

Rents ütles ...

See inimene ei ole ju surnuaias, seal on parimal juhul tühi kest. Selles mõttes on kodus tema lemmikmuusika saatel küünalt põletada tunduvalt mõistlikum, et omal moel oled sa nii ju temaga lähedasem, kui oleksid seal, teile mõlemale võõras kohas. Nii ikkagi suhestud ja selle laua ääres olete ilmselt korduvalt koos istunud.

Emmeliina ütles ...

Tegelikult ei saa midagi uuesti teha, aga pool elu me elame sellises illusioonis, et saab. Et kõike jõuab veel. Aga kõike saab teha täpselt ühe korra, isegi kõige korduvamaid tegevusi. (Emil Tode/Tõnu Õnnepalu)

Mõtlik Emmeliina, kelle noor sõbranna läks vabasurma 2003 aastal ja kes sel ajal magas kõrvalkorteris.

Hundi ulg ütles ...

Mul õde on olnud vahvalt radikaalne. Mõned aastad tagasi juhtus nii, et abikaasa, kes samuti pensioniealine, kuid kodune, ei tulnud talle tööle vastu - neil oli selline armas armastus. Kahtlus osutuski tõeks - mees oli naisele vastuminemist oodates toetanud pea köögilauale ja uinunud igavesele unele.

Ilma, et oleksime vendade-õdedega jõudnud delikaatselt matuste kohta küsida, teatas õde resoluutselt, et ei mingeid matuseid. Surnukeha on ära viidud ja juba kremeeritud. Mõnel ilusamal ja soojemal päeval kutsub ta oma täiskasvanud lapsed ja nende pered (lapselapsed!) ja puistavad mehe-isa-vanaisa tuha tema lapsepõlvemaale, kindlas kohas. Kõik. Kes tahavad, mäletagu teda elavalt, aga ei mingit laibakummardamist, peielaudasid ega kalmistuid, mis viimasena hiljem laste ja lastelaste jaoks oleks mingi kohustus. Mäletage inimest, aga mitte laipa.

Õde on aastakümneid töötanud operatsioonisaalis. Kõik lõikused teatavasti ei lõppe alati edukalt. Suhestumine surma ja surnuga on tal teine. Minu jaoks on see ühe enam sümpaatne ja õige.

Emmeliina ütles ...

...ja tea, et surm on ainult olemise
üks teine, veidi harjumatum vorm (Kalju Kangur, Lahkumine)

Milda ütles ...

Olen ôega sama meelt ja oma lähedaste kääpad on ka kaugustes ja palgatud hooldamisel. Südames on nad aga alati ja môtlen neile teispoolsusse läinutele tihti ja soojusega. Meie südametes ja môtetes ongi nende varjupaik, ei kusagil kalmistul

Heli ütles ...

Minu isa tahtis oma sünnikodu jõge viimseks puhkepaigaks. Emale oli oluline ikkagi paik, kus käia ja küünal süüdata. Tuhastamise järel saime tavanditalituselt teada, et "poolitamine" on sünnis. Viisin isa soovi üksi täide ja osa temast voolab lõputult. Ei olnud seal paigas eales varem käinud, ent nüüd võimalusel käin seal vahest või mõtlen sellele paigale. Luhaheinamaad, kus nad nooruses emaga koos heinateo ajal telkisid, on veel tänini alles.