neljapäev, 17. november 2016

Denis ja Katja

Selle sildi, Lapsepõlve foto, all olen avaldanud mingi foto ja jutustanud loo. Seekord pole fotot, vaid paari päeva tagune video. Mingit lugu ma juurde ei jutusta. Selle videoga lõppeb kahe viieteistkümne aastase inimese lapsepõlv. Ning Denisi ja Katja ühisel otsusel ka, koheselt peale video lõppu, nende mõlema maine elu.

See kõik on masendav. Kolm päeva olen nendest lastest lugenud ning vaadanud Denisi ja Katja fotosid/videosid. Mul on liialt palju mõtteid - emotsionaalseid ja ratsionaalseid, olemuslikke ja sündmuspõhiseid - mul on liialt palju öelda, et ei suuda midagi arukat ütelda, veel vähem niisama heietada.



4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

http://gubernia.pskovregion.org/region/proisshestvie-v-strugah-krasnyh-chto-nam-stalo-izvestno/

Hundi ulg ütles ...

Ma olen ka seda viidatud artiklit lugenud. Ajakirjanduslikult hästi kirjutatud, ülevaatlik toimunust. Kajastades muuseas ridade vahel ka neid kahtlusi, mis on püstitatud paljudes portaalides ja sotsiaalmeedias.

Ma ei saa üle ega mööda aga peamisest, kõigist neist küsimustest, mis mul tekkisid ära vaadates selle ligi paar tundi kestva video nende elu viimastest tundidest, mida lapsed lasid otseülekandena eetrisse enne nende surma. Kui lisada siia juurde ka kõik need väljavõtted laste sotsiaalmeedia kontodelt, klassikaaslaste ütlused ja täiskasvanute kommentaarid, siis ...

Ning ma ei saa üle ka NENDEST massilistest kommentaaridest, täiskasvanute ja eakaaslaste poolt kirjutatuna erinevates kanalites. Just sellesuunaliste kommentaaride rohkus, massilisus, mida võiks iseloomustada vaid ühe tsitaadiga nendest: "Kõik on ju hästi - rämps likvideeris ise ennast!". See murendab minu arusaamist ja tõekspidamisi, millega olen elanud oma praeguse vanuseni. Ma ei saa jätta siinkohal tõmbamata paralleeli sarnaste kommentaaridega, mis ilmusid meil Viljandi koolitulistaja juhtumi korral.

Mõistmiseks pole vist vaja ainult mälu, vaja on inimeseks olemist.

Anonüümne ütles ...

See laul tuli meelde.

Hundi ulg ütles ...

On loogiline, et see video pole enam kättesaadav. Võiksin ju otsida uue lingi mõnelt teiselt videode platvormilt, kuid kas see on vajalik. Oluline enda jaoks oli selle emotsiooni jäädvustamine.

Selliste videode eemaldamine on minu arvates igati õigustatud. Meenub paari aasta tagune laste enesetappude laine Venemaal. Tänu internetile, vabasurma mineva lapse videopöördumisele, hakkasid paljud ummikusse jõudnud lapsed ennast, esmasest eeskujust julgust saanuna, alla viskama kortermajade katustelt ja rõdudelt. See oli nagu epideemia ...